maandag 31 december 2012

Kettingen Ophangsysteem

Vorige keer schreef ik dat ik net een ekster was wat betreft glimmende dingen en dat geldt niet alleen voor oorbellen maar ook kettingen en armbanden. Als je al wat ouder wordt en diverse rommelmarkten en verjaardagen achter de rug hebt kan dat inmiddels een hele verzameling geworden zijn. Dan is het handig als je een methode hebt waarbij je er eentje kunt pakken zonder eerst uren te besteden aan het ontwarren van een berg in de knoop geraakte kettingen.
Dat probleem heb ik opgelost door een handdoeken beugel boven het raam te bevestigen maar dat kun je natuurlijk ook aan de muur doen. Vervolgens gebruik je stukjes ijzerdraad of verbogen paperclips om de kettingen eraan op te hangen.




Meestal heb ik ze op kleur en soort hangen maar in de loop der maanden raken ze toch door elkaar ( maar niet in de war ;-)) Je kunt dit systeem natuurlijk ook voor armbanden gebruiken.
Nog even een waarschuwing... hang geen barnstenen kettingen in de zon! Ze worden dof en gaan scheuren. Dat weet ik helaas uit ervaring.

zaterdag 29 december 2012

Oorbellen Ophangsysteem

Hoewel ik mezelf graag een consuminderaar noem geldt dat niet voor sieraden. Wat dat betreft ben ik een soort ekster en verzamel ik alles wat glimt. In de loop der jaren heb ik een hele oorbellen collectie bij elkaar gescharreld. Veel heb ik zelf gemaakt of ben ik tegen gekomen op rommelmarkten of heb ik toch gekocht in winkels en op braderieën. Ik moet wel zeggen dat als ik een paar op een rommelmarkt koop ik er nieuwe zwanenhalsjes aan maak.
Als je eenmaal een verzameling heb komt het volgende probleem opduiken.... "hoe berg ik ze netjes op?" Vroeger had ik ze allemaal aan een metalen kledinghangertje hangen ( zo een die je bij de stomerij krijgt)  maar dat is toch moeilijker zoeken en als je pech hebt dat hij aan een kant zwaarder is dan aan de andere dan glijt alles naar één kant en kan het zomaar gebeuren dat er een heel stel op de grond belanden.
Ik ben toen eens gaan googlen en kwam de ideale oplossing tegen! Ik heb hem voor mezelf vereenvoudigd maar zal zo vertellen hoe het oorspronkelijk was. Iemand had verzonnen om een stuk stevig gaas te nemen en ze daar aan op te hangen! Alles hangt overzichtelijk, paar bij paar.Je kunt in één oogopslag zien waar het paar dat jij wilt dragen hangt!


Ik heb het gaas met ijzerdraad bevestig aan een handdoekenbeugel die boven het raam geschroefd is. Daar heb ik in het verleden dat hangertje met oorbellen aan gehangen (en geen handdoeken,wees maar niet ongerust )
Bij het oorspronkelijke idee hadden ze het gaas achter een schilderijlijst bevestigd en aan de muur gehangen wat ik ook een geweldig idee vond maar aangezien mijn muren vol met zelfgemaakte "kunst" en quilten hangen was dat voor mij geen optie. Als je het idee uit wil voeren met lijst moet je er wel op letten dat het gaas niet tegen de muur aankomt want dan kun je moeilijk je oorbellen eraan ophangen. Veel lijsten hebben een richel waar je het aan zou kunnen bevestigen  of je zou een paar klosjes achter de lijst kunnen maken zodat hij wat van de muur afkomt.
Voor mij is het dé oplossing!

zondag 23 december 2012

Judaspenning Krans

Een paar jaar geleden had ik heel veel Judaspenning in mijn tuin staan. Als de bloemen uitgebloeid zijn dan komen de zaaddoosjes of hauwtjes ( ik heb even gegoogled) tevoorschijn. Omdat het er zoveel waren en ik het zonde vond om ze zomaar uit de grond te trekken en weg te gooien heb ik iets verzonnen om ermee te doen, namelijk een krans maken.



Ik wil wel even laten weten dat dit niet iets is wat je zomaar in een middagje maakt. Er zitten uren en uren werk in!
Om te beginnen zien de zaaddoosjes er niet uit als parelmoeren muntjes op het moment dat je ze van de plant af haalt. Er zit dan aan beide zijde een grauw vliesje op met daaronder de zaadjes.


Je moet dus elk zaaddoosje voorzichtig tussen je vingers wrijven totdat de vliesjes en de zaadjes eraf komen en je een parelmoeren rondje overhoudt.



Je doet dit terwijl ze nog aan de tak zitten en niet zoals op de foto met maar een klein steeltje eraan want dan houd je niets over om in je krans te steken. Ik heb er een mooie zomerse dag voor uitgekozen en heb het buiten gedaan en ben er wel een uur of acht mee bezig geweest (ik zei toch dat het geen snel klaar project was) Als je een behoorlijke hoeveelheid klaar hebt kun je ze van de tak gaan afknippen met een zo lang mogelijk steeltje en in een steekschuimen krans gaan steken. Ik heb er eentje met een achterkant van kunststof

Je moet proberen de zaaddoosjes zo dicht mogelijk tegen elkaar in het schuim te steken. Na nog een heleboel uren en een stel zere vingers is je krans klaar!
Eventueel zou je hem ook liggend kunnen gebruiken met een windlicht in het midden. Ik zou er geen kaars zonder windlicht inzetten want die zaaddozen zijn heel droog en ik vermoed heel brandbaar.
Mocht je zeggen,"ik heb niet zoveel tijd en ook niet zoveel Judaspenning"dan zou je de judaspenning kunnen combineren met eucalyptus bladeren en droogbloemen.
Mocht je zeggen "ik wil ook zo'n krans maken maar heb geen Judaspenning" dan moet je even geduld hebben want Judaspenning is een tweejarige plant en geeft pas in het tweede jaar bloemen en dus ook zaaddoosjes.

vrijdag 14 december 2012

Nieuw Leven Voor Behangrestjes

Zoals ik al eerder schreef ben ik nogal bewaarachtig. Soms duurt het heel lang voordat ik inspiratie krijg om iets te doen met de spullen die ik bewaard heb voor "je weet maar nooit". Zo ook met restjes behang die ik tientallen jaren bewaard heb. Er zit zelfs behang bij uit de jaren '70 van mijn ouderlijk huis!
Onlangs heb ik er toch nog wat mee gedaan... We wilden de bijkeuken opnieuw behangen. Het behang dat er op zat was erg verkleurd maar ik zag er tegen op om alle kasten leeg te halen en verwijderen. Mijn man zei "dan behang je er toch omheen? " en toen kreeg ik een idee! In het verleden heb ik veel aan patchwork gedaan en zo kwam ik op het idee om een patchworkmuur te maken met mijn behangrestjes. Ik heb wel behang gekozen dat een beetje bij elkaar past en ik heb maar één muur gedaan om het geheel niet al te druk te maken. Er zat vinyl behang op dus ik heb eerst voorzichtig de bovenlaag er af getrokken en heb de onderlaag laten zitten zodat mijn stukjes behang goed zouden hechten op de ondergrond. Toen heb ik behulp van mijn quiltlineaal allemaal stukjes gesneden die precies even groot waren. Dit luistert erg nauw. Ik heb ook een waterpas erbij gehouden om te kijken of ik niet scheef ging.


Al met al was ik erg in mijn nopjes met het resultaat! Er lag ook nog een nieuwe rol behang tussen en daar heb ik een andere muur mee behangen en de twee andere muren heb ik wit geschilderd. Zo had ik een voordelige metamorfose van mijn bijkeuken. Alles had ik al in huis dus het koste alleen maar tijd.


Ik heb ook het trappengat gedaan met banen maar daar heb je wel flink lange stukken voor nodig.
Dus... heb je ook restjes behang liggen uit vervlogen tijden? Dit zou je er mee kunnen doen. Je haalt er ook herinneringen mee op. Ik dacht telkens, "O ja, dat hadden we in de w.c. en dat in de slaapkamer!" etc. etc.

maandag 10 december 2012

Doe Het Zelf Olielampje

Toen mijn dochter bijna 3 jaar geleden het huis uitging waren er heel wat spullen die uitgezocht moesten worden. Alles wat ze wilde bewaren heeft ze meegenomen maar er bleef nog aardig wat hier. Zoals een beautycase met optut spulletjes waar ze als kind mee speelde. Één voor één liet ik de voorwerpen door mijn handen gaan. Zo ook een leuk parfumflesje. Ik vond het eigenlijk zonde om weg te gooien en vroeg me af of ik er wat mee zou kunnen doen.... en toen kreeg ik een idee! Misschien zou ik er een olielampje van kunnen maken!
Er zat een verstuiver op die met goudkleurigmetaal om het glas gebogen zat. Ik heb dus een tijd zitten peuteren met een mesje en een tangetje. Wees dus heeel voorzichtig! Ik heb geloof ik een veiligheidsbril opgezet voor rond vliegend glas als het mis zou gaan en gekeken op mijn horloge of de huisartsenpraktijk wel open was voor het geval er hechtingen geplaatst  moesten worden. Maar dat was allemaal niet nodig, ik heb gedoseerd kracht gezet en beetje bij beetje het metaal verbogen totdat ik het van het flesje af kon halen.
Ooit had ik op een rommelmarkt een olielampje van gekleurd glas gekocht. Eenmaal thuis viel het tegen want het glas was alleen maar geverfd en er zaten beschadigingen op. Dat olielampje heeft jaren in een kast gestaan maar nu kwam het toch van pas. Ik kon het lontje en het glazen "lonthoudertje" ( géén idee hoe zo'n ding heet) gebruiken voor het parfumflesje. De maat was gelukkig goed, ze zijn in verschillende maten te krijgen dus hou daar rekening mee.
Al 2 jaar heb ik rond de kerst plezier van mijn zelfgemaakt lampje. Ik ben blij dat ik het flesje niet weggedaan heb!

Ik heb net even parfumflessen vergeleken. Het ziet er naar uit dat tegenwoordig de verstuivers op een andere manier bevestigd worden. Ik heb er nog een paar kunnen vinden ( en op de foto gezet) die geschikt zijn voor dit project. Soms zit het verstuiver gedeelte verstopt onder een plastic sier stukje ( dat was bij het grootste flesje op de foto ook zo)



Hieronder  nog een foto van de onderdelen die flesjes omtoveren tot een olielampjes.

Nog even een laatste waarschuwing. Kies een flesje dat stabiel staat. Als het omvalt krijg je een molotov coctail in plaats van een sfeerlichtje en houd lampenolie uit de buurt van kinderen! Als ze er van drinken kan het een chemische longontsteking veroorzaken. Vooral gekleurde lampenolie is heel aantrekkelijk voor kinderen.

zaterdag 8 december 2012

Verleng Levensduur Oortelefoon

Ik weet niet hoe het bij jou zit maar ik erger me heel erg aan de korte levensduur van menig stel oordopjes voor de Mp3 speler en Ipod etc. Na een aantal weken/maanden kreeg ik al het probleem dat ik maar in één oor iets hoorde (en dat kwam niet door plotselinge doofheid mijnerzijds). Enig wrikken aan het aanhechingspunt van het draadje in het stekkertje wilde wel eens helpen maar het was altijd maar voor even. Omdat ik toch wel een langere levensduur verwachtte ging ik dan met bon en verpakking terug naar de winkel en kreeg ik een ander exemplaar maar het probleem bleef. Toen kwam ik op een idee! Ik heb een stukje flexibel plastic slang aan één kant in de lengte opengesneden en het om de overgang snoer/stekker geschoven zodat die niet meer kan knikken en toen met plakband vastgeplakt. Het ziet er niet fraai en trendy uit maar het werkt wel! Om het (te) lange snoer wat in toom te houden heb ik het om een leeg haspeltje voor hobbyelastiek gewikkeld tot de lengte die ik altijd nodig heb en het met een draadje vast gezet.
Ik had het trukje met het slangetje ook op die van mijn tienerzoon toegepast maar die had liever dat hij regelmatig nieuwe moest kopen dan dat hij zo rond moest lopen.


Dan rest nog de vraag,"hoe kom ik aan een stukje slang?" Ik had een stukje gered uit het afval van een stel ambulancebroeders toen die een patiente met een zuurstofmasker afvoerden maar je kunt vast wel een stukje in een winkel met aquarium benodigdheden vinden.

woensdag 5 december 2012

Lucht Verfrissers

Deze keer heb ik een tip die iedereen kan uitvoeren. Hiervoor hoef je echt geen creabea te zijn.
Als je de reclames moet geloven zijn "geurtjes" ( en dan bedoel ik de onaangename) in huis uit den boze. Er zijn talloze manieren om vooral de geurtjes in het kleinste kamertje te maskeren. De meest voordelige zijn een raam open zetten of een lucifer aansteken.Nou zeg je misschien, "ik wil dat vieze geurtje vervangen door een lekker geurtje zonder veel geld uit te geven en het milieu te belasten". In dat geval ben je hier op de juiste plek want daar heb ik wat op gevonden. Ik maak tegenwoordig zelf mijn luchtverfrisser. Ik heb 2 versies bedacht, eentje voor mensen die van overtollige spullen af willen en eentje voor mensen die van puur natuur houden .
Ik heb namelijk in mijn w.c. een neusspray flesje staan waar ik geparfumeerd water in heb zitten. Je zou ook een groter flesje kunnen nemen, als er maar een verstuiver op zit en een dop die je zelf open kunt schroeven.
Als geurtje doe ik er een paar druppels parfum in. Iedereen heeft wel van die gratis mini monsters thuis liggen die ze ooit in een parfumerie hebben gekregen of een fles parfum die het nét niet was of anders geurolie die je in een brandertje kunt doen. Dit is een mooie kans om hier af te komen. Zeg het nou zelf, een luchtverfrisser met Chanel erin is toch heel wat anders dan een spuitbus uit de supermarkt!... Dit was de versie voor mensen die hun overtollige spullen willen op maken.
Ben je overgevoelig voor synthetische geuren dan zou je enkele druppels 100% etherische olie kunnen gebruiken zoals citroen, sinaasappel of lavendel.
Ben je bang voor bacteriegroei in het water dat in het flesje zit dan zou je alcohol kunnen gebruiken. Ik gebruik al jaren water en we hebben hier nog geen uitbraak van Legionella gehad dus ik ga er van uit dat het risico wel meevalt.

Op de foto staan diverse verstuivers die dienst kunnen doen hiervoor

Diverse mogelijkheden voor de geur

Hier zou je een hele chique versie van kunnen maken. Misschien heeft een wat ouder familielid er ergens nog eentje ongebruikt liggen. Of anders iets om naar uit te kijken op een rommelmarkt.


zondag 2 december 2012

"Kunst" aan de muur

Soms heb je dat de puzzelstukjes in elkaar vallen en je ineens een idee krijgt! Ik heb heel veel jaren aan patchwork gedaan en heel wat dingen gemaakt maar om een of andere reden werd de animo minder en dan hou je projecten over die maar niet afkomen en daar heb ik een hekel aan.
Zo had ik mijn ziekenhuis project.... Ik hou graag overal rekening mee ( voor zover dat mogelijk is) en had bedacht dat als ik ooit in het ziekenhuis zou belanden ik graag een handwerkje bij de hand zou willen hebben om me bezig te houden. Dus heb ik jaren lang een blikje gehad met honderden kartonnen vierkantjes en honderden iets grotere vierkantjes van stof om om die kartonnetjes heen te naaien. Die zou ik dan later allemaal aan elkaar naaien om een geheel te vormen. Ik bleef gezond ( heel erg fijn natuurlijk!) en mijn nood handwerk pakketje bleef onaangeroerd in de kast. Op een dag besloot ik er toch maar aan te beginnen en een hele tijd later had ik een lap met 1008 blokjes van 2x2cm die tot quiltje verwerkt moest worden. Voor diegene die het niet weten, een quiltje bestaat uit een top ( de lap met aan elkaar genaaide stukjes)  vaak nog met een rand eromheen. Een tussenvulling, meestal van fiberfill, en een achterkant. Die drie lagen worden met hele kleine quiltsteekjes aan elkaar genaaid om ze op hun plek te houden en als alles af is komt er nog een biesje omheen en als het iets is wat je op wilt hangen een "tunnel" om een roedje doorheen te doen. Daar zat ik nou jaren tegenop te zien. Ik had alles ervoor in huis. Zelfs een grote rol in kleur overlopende quiltgaren om er een kleurrijk geheel van te maken maar ik kon me er maar niet toe zetten om er aan te beginnen....
Toen overleed mijn vader. Hij had een groot huis vol met dingen die hij weer van andere familieleden geerft had of dingen die hij zelf decenia lang bewaard had. Zo kon het gebeuren dat ik diep achterin een kast tussen allerlei kledingstukken een grote vergulde schilderijlijst tegen kwam. De raderen in mijn brein begonnen in versneld tempo te draaien en toen kreeg ik een idee!! Zou het passen?? Zou dit de oplossing voor mijn "probleem" zijn?? Snel ben ik met de lijst naar huis gereden en met hartkloppingen heb ik mijn lapje met 1008 stukjes tevoorschijn gehaald en .... hij paste!! Ik hield zelfs een beetje over.
Toen heb ik mijn nietpistool tevoorschijn gehaald en de lap achterop de lijst vast geniet en klaar was mijn schilderij!


Nu denk je misschien, "wat heb ík hier nou aan? Ik heb geen oude lijst in een kast en geen lap met 1008 vierkantjes stof van 2x2cm". Nou, ik had bedacht dat als je het een leuk idee vindt je misschien op de markt kan kijken naar een leuke lap stof. Misschien eentje met grote vegen kleur net zoals er op moderne kunst te vinden is. En op elke rommelmarkt en in elke kringloop winkel zijn er schilderijlijsten van allelei stijlen en formaten te vinden. Je zou ook een drieluik kunnen maken b.v. De mogelijkheden zijn eindeloos en het hoeft niet veel te kosten. Ben je het na een aantal jaren zat dan trek je de stof eraf en niet je er iets anders achter!

zaterdag 1 december 2012

Weggeborgen staat netjes

Toen wij ons huis jaren geleden kochten hebben wij zelf een "kastje" gemaakt om onze Lp's en stereo apparatuur in te zetten en telefoon en platenspeler bovenop te zetten. Het bestaat uit 2 zijkanten en een plank halverwege en eentje bovenop. Hij staat helemaal in een hoek gepropt tussen de schoorsteenmantel en muur. Ik had zelfs nog sierrandjes aan de planken bevestigd om het mooier te maken. Het voldeed vele jaren prima maar zo'n open kastje oogt toch wat rommelig tenzij alles op vorm en kleur gesorteerd is zoals in een Ikea catalogus. In het echte leven werkt dat niet zo helaas.
Toen ik tientallen jaren later naar een woonprogramma op de BBC zat te kijken, zoëen waar ze in 2 dagen tijd een metamorfose doen waarna de bewoners verrast worden en óf verrukt óf vol afgrijzen binnen komen, zag ik een handig idee.
Ze hadden schuifdeurtjes gemaakt zodat de inhoud van een kast niet meer zichtbaar was. Eerst hadden ze 2 frames gemaakt ( 2x4 plankjes in verstek gezaagd) en aan elkaar bevestigd. Ik heb van die platte metalen hoekjes op de naden geschroefd om ze goed haaks en stevig te krijgen en daarna hebben ze met een nietpistool een stuk bamboe rolgordijn aan de achterkant vast geniet en een knopje erop geschroefd om het open en dicht schuiven te vergemakkelijken. Tot slot moet je een stel rails hebben om de deurtjes in te laten schuiven. Ik vond het geniaal en ben onmiddelijk in actie gekomen.
Let op! HET DEURTJE MOET PRECIES DE JUISTE MAAT ZIJN anders schuift hij niet of valt hij er uit!
Ik wilde een deurtje eruit halen om de achterkant op de foto te zetten maar dat ging zo moeilijk dat ik het maar opgegeven heb. Ik heb dus alleen een foto van het nietapparaat


En van het eind resultaat                                                                        


Daarna kreeg ik zelf nog een idee! Ik had nog rol gordijn over en daar heb ik een stukje van om een plasticbloempot geplakt! Die bloempotten zag je veel
in de jaren '80. Ze zijn lichtgewicht en lekken niet maar zijn ook niet zo fraai. Vooral die van mij niet. Ik had hem ooit op een rommelmarkt gekocht. Hij was slordig zalmroze geverfd wat niet bij mijn interieur paste dus heb ik hem zelf met verf en een natuurspons bewerkt. Iets wat heel wat jaren geleden ook erg in de mode was. Omdat hij toch een handig formaat was wilde ik hem niet wegdoen dus was dit de ideale oplossing. Met een lijmpistool was het zo gepiept en ik ben heel tevreden met het resultaat


Mocht je dus ergens een kapot bamboe rolgordijntje hebben liggen dan heb je hier enkele ideeën om hem een tweede leven te geven. Mocht je de ideeën gewoon leuk vinden dan kun je er eentje voor een habbekrats bij Xenos kopen.

.