dinsdag 26 februari 2013

Gratis Kamerplant

In mijn vorige stukje schreef ik over de bloempot die ik een tweede kans gunde. Op de laatste foto staat er een gezonde, frisse, groene plant in... helaas is het niet goed afgelopen met die plant... ik zag het al aankomen maar er was niets dat ik kon doen om hem te redden. Één voor één gingen er blaadjes dood en braken er stukjes af. Ik dacht er over om een nieuwe te kopen maar omdat deze nog niet helemaal dood was vond ik het "zielig" om hem al weg te doen. Een plantje erbij stoppen had ook gekund maar omdat het een wirwar van wortels in die pot was zou dat niet eenvoudig geweest zijn. Toen kreeg ik een idee! Ik heb wat stukjes klimop met kleinere blaadjes uit de tuin afgeknipt en heb ze zomaar in de aarde bij de stervende plant gestoken. Je hebt geduld nodig maar de klimop begon uiteindelijk te groeien en ziet er nu uit als een échte tuincentrum plant! :-)




Ik zie dat hij wel dat hij wat aanpassingen nodig heeft. Hij is het tegenovergestelde van topzwaar dus ik ga zo aan de onderkant wat stukjes afknippen en weer bovenin in de potgrond steken. 
Helemaal links boven zie je nog 3 blaadjes van de oude plant. Die 3 zijn echte overlevers!

maandag 25 februari 2013

Nieuw Leven Voor Oude Sierpot

Ooit had ik 2 dezelfde bloempotten met een "geldboompje" erin in mijn vensterbank. Ook had en heb ik een kattenluikje en een hele brutale buurtkat die regelmatig kwam buurten in ons huis. Op een zondagmorgen hoorde ik weer een hoop geblaas in huis. Ik ging kijken en zag de buurkat in het raam zitten en onze kat boos op de grond toekijken. Toen ik de kat naar buiten wilde jagen nam hij in zijn haast de bloempot mee die binnen een seconde in diggelen op de vloer lag. Heel mijn compositie klopte niet meer met maar 1 bloempot! Ik ben een pietlut wat zulke dingen betreft, niets staat bij mij toevallig waar het staat. Er is hard over nagedacht. De overgebleven tweeling verdween dus naar de zolder van het schuurtje waar hij jaren stof en raggen stond te vergaren. Totdat ik op een dag mijn interieur wilde opleuken. Op mijn schoorsteenmantel staan normaal koperen kandelaars etc en op mijn kachel ( die de laatste 20 jaar niet aan geweest is) een koperen schaal met een plant erin. Omdat het zomer was had ik zin in een 's zomers interieur en had ik bedacht dat ik glazen spullen op de schoorsteenmantel zou zetten maar daar paste die koperen schaal natuurlijk niet bij dus toen dacht ik, "zal ik een andere kopen?" maar omdat ik eerst altijd ga winkelen bij mezelf zoals dat heet ben ik de zolder van het schuurtje opgekropen om te kijken wat daar nog stond en toen zag ik die overgebleven schaal weer staan! Alleen hij had geen "zomers" kleurtje maar toen kreeg ik een idee, ik kon hem verven!
Dat kon omdat hij een beetje ruwe "cementachtige" structuur had.
Dit is de vóór foto


Ik wilde hem blauw schilderen maar had geen blauwe muurverf dus ik had bedacht om witte verf te gebruiken waar ik een beetje blauwe acryl hobbyverf uit zo'n knijpflacon doorheen kon mengen. Op deze manier kun je alle kleuren mengen die je maar wilt. Hou er wel rekening mee dat de kleur anders opdroogt. Ik heb hem één kleur geschilderd maar je kunt ook figuren of strepen erop schilderen. Laat je fantasie gaan. Misschien is het een idee om met strepen of zigzaglijnen etc. er wat schilderstape op te plakken als richtlijn.
Dit is de na foto 


En hier staat hij op zijn plaats


Omdat ik de plant in de herfst en winter in die koperen schaal doe heb ik een "binnenpot" nodig. Zowel deze schaal als die andere zijn laag dus en breed dus heb ik als binnenpot een rond bakblik gebruikt! Je ziet er wel wat van maar het is niet anders.Ik moet er maar mee leren leven ;-)
De motto van dit verhaal is ga eerst winkelen bij jezelf en kijk of je iets wat je al hebt een nieuw leven kan geven.

zondag 24 februari 2013

Potten Opener

Vandaag heb ik weer een eenvoudige en handige tip. Tenzij je bovennatuurlijke krachten bezit heb je vast wel eens moeite om een pot met schroefdeksel open te krijgen. Nu zijn daar allerlei handige hulpmiddelen voor te koop die prijzig zijn en veel ruimte in beslag nemen maar mijn ideetje is noch prijzig noch groot.Het is een ..... postelastiek! Wikkel het om de deksel of soms is het al voldoende het elastiek tussen de deksel en je vingers te houden en draaien maar. Het past zelfs in een minimalistisch interieur!



zaterdag 23 februari 2013

Nog Een Glasverf Idee

Toen onze dochter klein was hadden we een beperkt budget. Op een gegeven moment was het tijd om haar ( neutrale) babykamer te veranderen in een kamer naar haar eigen wensen. Ik heb opnieuw behangen en ze wilde een sterren thema voor de accessoires  Ik heb dus stof gekocht voor kussens in haar stoel en 2 dekbedovertrekken op de kop getikt met sterren manen en zonnen. Ook het voeteneind van haar bed ( een oud ledikant) heb ik donkerblauw geverfd en er gele sterren op geschilderd en toen heb ik haar lamp met glasverf beschilderd




Ik heb eerst de omtrekken in reliëf verf erop getekend.




Eventueel zou je het eerst met een fijne permanent marker de omtrekken op het glas kunnen tekenen als je het niet uit de losse hand durft te doen.Je zou ook bloemen kunnen maken of andere eenvoudige vormen.
Toen dat helemaal droog was heb ik de omtrekken opgevuld met glasverf.Ik was heel tevreden met het resultaat en dochterlief ook!

vrijdag 22 februari 2013

Nette Wenkbrauwen

Deze keer een verzorgingstip. Ik weet niet hoe het met jullie wenkbrauwen zit maar die van mij zaten 's morgens netjes en in de loop van de dag werd het een wirwar. Nu zijn er speciale wenkbrauw gels te koop om ze in toom te houden maar ik ken een veel voordeligere manier die ik al jaren af en aan toepas.
Dit heb je nodig  


-Een mascararoller die op is
-Een pot gel, maakt niet uit welke maar persoonlijk zie ik die met glitter of     neon kleurtjes niet zo zitten ;-)
-En een injectiespuit zonder naald.
Je begint met de mascara roller goed uit te spoelen ( tenzij je opzoek bent naar de Groucho Marx "look"). Dit is een langdurig karwij, je denkt wel dat die roller leeg is maar je staat ervan te kijken hoe zwart het water is wat er uit blijft komen. Het is niet zo erg als er een restje mascara achterblijft, dat geeft de wenkbrauwen wat accent en na verloop van tijd heb je steeds minder last van de resten.
Dan tik je alle water uit het hulsje. Zuig de spuit vol met gel en spuit het in de huls. Met de naald er nog aan gaat het niet want de gel is te dik. En spuit er beetje bij beetje wat in en stop af en toe om de lucht te laten ontsnappen. Er gaat maar een klein beetje gel in.  Daarna doe je de borstel in de huls en klaar is je wenkbrauwen temmer!
Wat je ook kunt doen als je dat uitspoelen niet ziet zitten is eenmalig een échte kopen en daarna bijvullen met je eigen gel!

donderdag 21 februari 2013

Kinderfeestjes Met Glasverf

Ik heb de kinderfeestjes van mijn dochter altijd thuis gehouden ( die van mijn zoon zijn een ander verhaal) geen dierentuin-/ Efteling-/ bioscoopbezoeken voor huize lekkerhandig. In plaats daarvan bedacht ik een aantal activiteiten om die uurtjes door te komen. Er werd gegeten, bewogen en wat creatiefs gedaan. Een van de leukste dingen die we gedaan hebben is het maken van een sfeerlichtje met behulp van een goedkoop glas en verschillende potjes glasverf.
Dit is een foto van het exemplaar dat dochterlief gemaakt heeft. Ik denk dat ze toen een jaar of 10 was.



Omdat ik pas een paar weken voor het feestje bedacht had dit te doen,heb ik  de glazen voor een gulden stuk in een warenhuis gekocht maar ik bedacht net dat met een beetje vooruit plannen je glazen voor een habbekrats op een rommelmarkt kan kopen of desnoods veel mosterd kan eten en de potjes bewaren!
Ik heb toentertijd de glazen ondersteboven op een blik gezet zodat ze op een verhoging stonden en de meisjes door het blik te draaien rondom konden schilderen zonder met hun handen aan het glas te komen.
Ik heb het al eerder gezegd, koop de goedkoopste kwastjes die je kunt vinden want naderhand kun je ze weggooien en bescherm je tafel goed want er zal vast wat geknoeid worden.
Een andere mogelijkheid is om glazen bordjes te schilderen en dan denk ik vooral aan gebak bordjes.
Deze heb ik ooit zelf gemaakt en jarenlang op een raam richel gezet zodat het licht er mooi doorheen kon schijnen.



Je ziet dat er een stukje verf af is. Mijn ervaring is dat na verloop van tijd maar dan heb ik het over >10 jaar dat de verf er af kan bladderen maar dan gaat het alleen om voorwerpen die al die tijd in de zon gestaan hebben.

Er zijn ook bordjes van glas met een afbeelding of patroon in het glas geperst. Dit kun je dan als leidraad gebruiken voor het schilderen.Ik schilder trouwens bij de bordjes altijd de onderkant!



Het volgende bordje heeft duidelijk zijn beste tijd gehad maar ik plaats toch de foto zodat jullie een idee van de mogelijkheid kunnen krijgen.



Voor oudere kinderen is er ook nog de mogelijkheid om een "glas in lood" bakje te maken.
Deze heb ik zelf vorig jaar gemaakt




Ik heb een glazen vaas gekocht bij een bekende goedkope winkel en hij koste me € 0,99. Daarna heb ik met dunne zwarte permanentstift strepen getekend waar ik het loodband wilde plakken. Mocht je een fout maken dan kun je het verwijderen. Ik weet alleen niet meer wat ik gebruikt heb ( of het terpentine was of aceton of wasbenzine? sorry) Daarna heb ik de vakken geschilderd met glasverf en toen die helemaal droog was heb ik zelfklevend loodband ( wat je per rol kunt kopen) over de scheidslijnen geplakt. Dit project is misschien wat minder geschikt voor een verjaardag omdat de verf goed droog moet zijn voordat je het band erop plakt. Eerst band en dan verven zou ook kunnen maar dan is het moeilijker om het verven netjes te doen.
Die sfeerlichtjes heb ik vlak na het eten gemaakt. Eer de meisjes naar huis gingen waren ze aardig droog maar kunt ze altijd nog een dag later terug laten komen om ze op de halen.
Ik hoop dat ik jullie weer aan wat ideetjes geholpen heb!

dinsdag 19 februari 2013

Haar Versiering

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten door het lezen van dit blog ben ik dol op versieringen en sieraden etc. De afgelopen dagen heb ik zitten broeden op een ideetje. Ik ben 50+ en grijzend maar voel me alles behalve oud en saai. In het verleden was ik veel te vinden op de website van "going gray, looking great" ( nu zijn ze helaas alleen nog op facebook te vinden) en laatst las ik een stukje over iemand die "hair tinsel"in haar haar deed. "De nieuwste rage vanuit Amerika!" Ik heb afgelopen weekeind zitten zoeken op google  maar vond €5,00 voor 10 strengetjes wat aan de bizarre kant dus ben ik in huis op zoek gegaan naar iets wat ik kon gebruiken. Uiteindelijk heb ik garen gevonden dat omwonden was met zilverdraad en heb dat uit elkaar zitten peuteren en heb wat stukjes in mijn haar geknoopt. Ik was er best in mijn nopjes mee totdat ik de volgende morgen één streng er zo uit borstelde en op mijn werk twee collegas "iets" uit mijn haar probeerde te plukken. Het gaf dus niet het oogverblindende effect waar ik op gehoopt had. Ik moest dus op zoek naar iets wat ik in mijn haar kon dragen wat er overduidelijk hóórde te zitten....
Vanmorgen werd ik wakker met een fantastisch idee!! ( dat dacht ik tenminste ;-)) Ik voel me ook aangetrokken tot de "Jack Sparrow look" en bedacht dat ik zo'n mooie sliert kon maken en dat met een speldje in mijn haar kon dragen.
Ik heb dus snel de was opgehangen en de vaatwasser leeg gehaald en al mijn benodigdheden voor de dag gehaald.
Met dit resultaat...






Ik begon met het opzoeken van spullen die mooi zouden staan in mijn grijze slapen maar je kunt zelf kiezen of je iets opzoekt wat bij jouw haarkleur past of juist contrasteert of alle kleuren van de regenboog heeft!
Omdat ik ( bijna) alles kan gebruiken en dat ook bewaar "voor het geval dat.."heb ik een hele verzameling lintjes en bandjes afkomstig van cadeautjes, verpakkingen, kerstballen etc. Ik heb ook nog wat borduurgaren erbij gezocht dat een beetje de kleuren van mijn haar heeft. Ik had geen zin om een stuk van mijn eigen haar af te knippen ;-)
Dit had ik als basis uitgezocht



Toen heb ik een stukje ijzerdraad gepakt en een klein ringetje. Het is de bedoeling om later het ringetje te gebruiken om over een haar speldje heen te schuiven. Het ijzerdraad had ik gebruikt met het idee om het te kunnen buigen later. Ik heb krullen en dacht dat het een beetje raar zou staan om een rechte sliert tussen de krullen te hebben ( alsof zo'n sliert er überhaupt niet raar uit zou zien ;-))



Daarna heb ik met heel dun ijzerdraad al mijn sliertjes bovenaan het ijzerdraad net onder het ringetje bevestigd.



Toen ik dit gedaan had ben ik gaan vlechten en heb het uiteinde op zijn plaats gehouden met een knijper



Daarna heb ik wat ijzerdraad van het klosje eromheen gewonden en er een kraal overheen geschoven.Verder heb ik nog een libelle en een belletje over de uiteinden van de 2 stukken ijzerdraad geschoven die ik daarna terug gebogen heb. Toen heb ik nog meer van het dunne ijzerdraad erom heen gewonden om alles netjes af te werken.
Alle draden heb ik op één lengte afgeknipt.
Mijn versiering was af en vol verwachting ben ik naar de badkamer gesneld om te kijken hoe het zou staan......... de teleurstelling was groot. Hij was te lang en te massief maar ik ben er zeker van dat hij geweldig zou staan bij iemand met lang, recht, dik haar.
Ik geef het nog niet op! Ik ga voor mezelf een andere maken. Zonder ijzerdraad als basis en niet zo lang en niet zo dik. Misschien een kettingkje met een klein hangertje eraan of 3 dunne strengetjes naast elkaar. De raderen draaien nog steeds dus ik ben hoopvol.
Deze kan ik misschien als boekenlegger gebruiken!

zaterdag 16 februari 2013

Lederen Zitbank Opfrissen

Zouden jullie deze zitbank al vervangen door een nieuwe?


Mijn zoon zei vorige week."wordt het niet tijd voor een nieuwe bank?" en toen zag ik dat ik hem écht weer eens een opknapbeurt moest geven. 
Hij zag er namelijk toen zo uit: 


Die bank heb ik voor f 500.00 gekocht dus dan weten jullie gelijk hoe lang we hem al hebben. Na een jaar of 5 a 6 kwam er een gaatje in het leer vooraan  maar ik wilde hem nog niet wegdoen want we hadden hem nog maar "net". Ik heb wel een jaar zitten verzinnen hoe ik dat gaatje dicht kon krijgen. Omdat hij met de achterkant tegen een kast aan staat had ik bedacht om een stuk leer uit de achterkant te snijden en dat op de zitting te maken maar ik was toch bang dat ik het niet netjes zou krijgen. Uiteindelijk heb ik een stukje leer door het gaatje heen geschoven en er lijm opgesmeerd en toen de scheur een beetje dichtgetrokken totdat de randen elkaar raakten en er wat zwaars opgezet totdat de lijm droog was en weg was het gaatje! Toen restte alleen nog al die witte strepen ( er zal vast wel een officieel woord voor zijn) Op de Tell Sell reclames zie je allerlei wondermiddelen maar die zijn meestal toch behoorlijk aan de prijs en omdat ik lekkerhandig ben bedacht ik dat ik het zelf wel met schoensmeer kon proberen. Onze bank is groen met een blauwe ondertoon en zo'n kleur schoensmeer was er niet te vinden dus ik heb donkerblauw gebruikt. Als je de schoensmeer wat verwarmt ( au bain Marie of op de kachel) wordt hij dunner en makkelijker smeerbaar. Toen heb ik met een doekje wat schoensmeer heel goed in de witte scheurtjes gewreven totdat al het wit weg was. Daarna laat ik het een tijd intrekken waarna ik het met een schoenenborstel de boel opgepoetst heb. Als het mooi glimt wrijf je er heftig over met een schone stofdoek. Je zult merken dat de schoensmeer op de stofdoek afgeeft. Dit doe je totdat hij zo goed als geen schoensmeer meer afgeeft. Vergeet niet de kiertjes en naadjes. De eerst paar dagen daarna is het een beetje oppassen. Ik zou er geen visite met een witte broek op laten zitten ;-) Zelf leg ik er een paar dagen een oude handdoek op.
Dit is de "na" foto.


Ik ga niet zeggen dat hij er als nieuw uitziet want dat is niet waar. MAAR een ander zal het niet opvallen en hij is weer een paar jaar toonbaar. 
De laatste keer heb ik een mengsel van ledervet met schoensmeer gebruikt, daar vind ik het resultaat ietsje minder mooi van . Het glimt minder. Maar als je een matlederen bank heb is het misschien beter geschikt dan alleen schoensmeer.
Je kunt deze methode natuurlijk ook op kleine krasjes gebruiken.
Als je krap bij kas zit of graag alles helemaal op gebruikt zoals ik is deze methode een uitkomst.
Het stukje leer wat ik voor het gaatje gebruikte kwam van restjes die ik heb liggen. Als ik lederen spullen heb die kapot gaan zoals portemonnees  schoenen die helemaal op zijn , handschoenen etc. dan knip ik altijd de bruikbare delen eruit want.... je weet maar nooit waar je het voor gebruiken kan.

donderdag 7 februari 2013

Thee Zakjes Houder

Wij hebben het allemaal wel eens bij de hand gehad.... waar laat je je theezakje als je er mee klaar bent? Er zijn van die handige bakjes te koop waar je ze kan deponeren, ik heb er zelf ook eentje. Maar wat doe je als je een huis vol visite hebt? Ga je 5 van die bakjes kopen of leg je ze op een bordje naast je stukje taart of in de asbak?
Ik liep hier ook elke keer tegenaan en toen kreeg ik een idee.....
Grote schelpen! Ik had ze al in huis want 's zomers zet ik een schaal met schelpen in allerlei soorten en maten neer als decoratie. Nu heb ik er een paar in mijn bestekla liggen voor als er visite komt. Ze nemen niet veel plaats in en zijn goedkoop en decoratief. Wat wil een mens nog meer!?




zondag 3 februari 2013

Kinder Speeltafel

Heel lang geleden ( voor mijn gevoel gisteren) toen mijn kinderen nog klein waren werd er veel met zaken zoals Lego en Paymobil gespeeld.
Alles lag toen over de vloer verspreid en je kon geen stap verzetten zonder op een legosteentje, of nog erger heel bouwwerk te staan. Zulke dingen zijn natuurlijk heel jammer ( en pijnlijk). Als ze extra leuk gespeeld hadden ermee en hele taferelen gebouwd hadden moest dat natuurlijk een tijdje blijven staan, wat niet erg handig was.
Ik heb toen lopen verzinnen en kwam toen op een idee! Uit de inboedel van mijn oma heb ik een eetkamertafel gekregen. Die was te verlengen met een stuk uitvouwbaar bovenblad en had poten die je er af kon schroeven. Altijd handig voor als je een keer "eters" hebt en plaatsgebrek aan tafel, dan kon je die reserve tafel tevoorschijn halen en kon je zo aan een heel stel mensen plaats bieden. Die tafel stond al heel lang achter een schuifdeur te verstoffen want wij kregen nooit eters dus had ik bedacht dat ik die tot speeltafel kon omtoveren!
Ik heb hem net weer uit de kast gesleept maar heb niet de moeite genomen om de poten er onder te zetten. Het gaat tenslotte om het blad.
Hier is de kleine versie

Het is al zo lang geleden dat ik niet meer weet wat voor soort verf ik er voor gebruikt heb. Ik had ook wat beter op kunnen letten dat alles goed aansluit zie ik.
Hier zie je de verlengde versie


Mijn zoon had vooral Lego met het thema waterpolitie en diverse speedboten en jetski's dus vandaar dat ik het thema water, strand, land gekozen heb maar je kunt er natuurlijk van alles op schilderen van bouwputten, tot stads infrastructuur tot maan landschappen afhankelijk van het thema van de Lego of Playmobiel.
Ik wil wel nog even zeggen dat deze tafel niet het probleem van steentjes op de grond opgelost heeft maar je kunt wel de bouwerken laten staan zonder je nek er over te breken.
Ik hoop dat ik jullie op ideetjes gebracht heb!
Zo, ik ga hem weer eens in de kast zetten tot de kinderen met kerst weer eens thuis komen eten.