zondag 31 maart 2013

Oorzaak Maagklachten?

Vandaag een onderwerp dat weinig met consuminderen of repareren te maken heeft tenzij je denkt aan consuminderen op de gezondheidszorg en repareren van je lichaam. Maar ik denk dat ik iets ontdekt heb en misschien hebben anderen er ook wat aan en om voor één stukje een compleet ander blog op te richten leek mij wat te ver gaan.
Ik heb sinds het najaar twee episodes van "maagklachten" achter de rug. Geen brandend maagzuur maar een wat rauw, branderig, onprettig gevoel achter het borstbeen. De klachten hielden geen verband met wat ik at en ik was niet gestrest. Ik werk al sinds mijn 19e als doktersassistente en áls ik wat mankeer dan vraag ik mezelf altijd af of ik in de "molen" terecht wil komen en of ik de medicijnen zou willen nemen die me waarschijnlijk voorgeschreven zouden worden. Meestal heeft dat tot gevolg dat ik het rustig afwacht ( behalve die keer dat ik een dubbeldikke, rode, warme, kloppende, stijve vinger kreeg twee dagen na een kattenbeet ;-))
De eerste keer verdwenen de klachten vanzelf zonder dat ik iets aan mijn levenswijze veranderd had. 
Rond de kerst kreeg ik er weer last van.. ik probeerde gember thee want dat zou de maag kalmeren maar dat hielp niet. Het gevoel was constant aanwezig en ik had ook last van boeren waar ik anders ook nooit last van heb. Het was een groot raadsel tot ik op een dag klaar stond om mijn 1000mg vitamine C timereleased tablet in te nemen. Meestal vergat ik die in te nemen maar nu dacht ik er al een poosje aan om het wel te doen. Dr. Oz zei dat dat heel goed voor je was samen met een glaasje rode wijn, vitamine D tabletten, donkere chocolade, Kirkuma en een kinderaspirientje ( dat laatste deed ik niet). En terwijl ik naar die grote tablet keek ( dé reden waarom ik het meestal ontzag om hem in de nemen ) dacht ik, zou het? zou dat de oorzaak kunnen zijn? Toen dacht ik laat ik eens stoppen en kijken wat er gebeurt! Wat denk je... de klachten werden minder. Het gebeurde niet binnen een paar dagen maar eerder een paar weken en nu heb ik weer nergens last van! Ik denk dat, als die tabletten de oorzaak zijn, het de eerste keer overging omdat ik vol goede voornemens begonnen was om ze in te nemen en het na een poosje ging vergeten. Om er helemaal zeker van te zijn zou ik weer moeten beginnen en kijken wat er gebeurt maar zoals je vast wel kunt begrijpen zie ik daar tegenop.
Ik ga het wel doen want als de klachten wel weer beginnen zou ik het tegen de huisartsen waar ik voor werk kunnen zeggen. Als er mensen op het spreekuur komen met soortgelijke klachten zouden ze kunnen vragen of ze soms hoge doseringen vitamine C gebruiken. Ik heb aan een collega van de apotheek gevraagd of zij er ooit van gehoord heeft maar dat was niet zo en op google kon ik er ook weinig over vinden. Vandaar dit stukje. Er worden al genoeg maagbeschermers geslikt!

zaterdag 30 maart 2013

Wiebeltafel Verstevigen

Ik doe lang met mijn meubels, ik word ze nooit zat ( zolang als ik ze bewust gekozen heb tenminste) en er wordt niet om de paar jaar een heel ander interieur aangeschaft.
Onze eetkamer tafel was al hoog bejaard toen hij hier in huis kwam. Ik heb hem gekocht in een winkeltje in Den Haag dat gespecialiseerd was in antiek grenen en vond dat ik een goede keuze had gemaakt. Dat was tenminste totdat hij thuis afgeleverd werd en ik een geblakerde plek in de vorm van een strijkijzer op het blad zag staan....was dat écht de tafel die ik uitgezocht had? 
Toen ik hem kocht stond hij in een soort opslagplaats waar ze op elkaar gestapeld stonden en de verlichting was niet al te helder dus het zou kunnen...." Nou ja, dat heb je met oude spullen, ze hebben geleefd en dat zie je." zei ik maar tegen mezelf. Er werd strategisch een kanten kleedje met fruitschaal over de plek gezet en later toen de kinderen kwamen een tafelzeil en aan die plek werd niet meer gedacht.
Ruim 25 jaar later begon de tafel steeds meer te wiebelen, als ik met mijn naaimachine aan die tafel zat te naaien bewoog door het trillen heel de tafel mee. Manlief begon te roepen dat het tijd werd voor een nieuwe en dat hij toch al niet snapte waarom ik dat oude ding ooit gekocht had! Daar had ik moeite mee, hij was toch nog verder goed? Misschien konden we hem verstevigen. Daar moest natuurlijk eerst over verzonnen worden hoe we dat het beste aan konden pakken... een jaar of wat later ( we stellen hier alles uit) hadden we wat bedacht en zijn het uit gaan voeren.
We hadden nog een paar planken hout van de parketvloer van de voorkamer over en hebben die eronder geschroefd



Aan de voorkant moesten we iets extra's verzinnen want daar zit een lade in en het stukje hout onder de lade is er af gevallen.( Het ligt nog wel ergens maar ik weet niet meer waar) de voorpoten dreigden een spagaat te doen dus alleen een plankje zoals achter zou niet voldoende zijn



Daar hebben we een extra balkje aan de voorpoten geschroefd om ze bij elkaar te houden.
De tafel staat nu zo stevig als een huis en kan nog wel jaren mee. Het volgende probleem zou wel eens kunnen worden dat generaties katten hier in huis één poot als een krabpaal gebruiken en hij daardoor steeds dunner wordt



Zo zien de andere er uit



Komt tijd komt raad, wie weet zitten wij tegen die tijd al lang in een verzorgingstehuis ( als die dan nog bestaan).

vrijdag 29 maart 2013

Zelf Sieraden Maken

Zoals je wel weet als je op mijn blog rondgeneusd hebt versier ik mezelf graag en heb ik inmiddels een hele verzameling kettingen en oorbellen. Ik gooi nooit wat weg op het gebied van kralen etc. want, je weet nooit wanneer je het weer kan gebruiken. De mode verandert en al volg ik niet slaafs de mode ik merk wel dat ik soms hele leuke dingen zie in de winkels! Een enkel keertje koop ik wat maar meestal ga ik eerst bij"mezelf winkelen".
Een aantal maanden terug kreeg ik van een collega allemaal kralen en armbanden en kettingen die ze niet meer wilde hebben. Vorig weekeind kwam dochterlief ook met een stel armbanden en oorbellen waar ze vanaf wilde. Gisteren  ben ik bezig geweest om de boel te organiseren.
Meestal knip ik alles kapot en haal ik overal de ornamenten af.
Ik was al een poosje bezig voordat ik bedacht dat ik het op de foto kon zetten dus hier een foto van toen ik bijna klaar was...



Ik sorteer alles op kleur en doe bedels bij bedels, tussenstukjes bij tussenstukjes etc. Dat nodigt veel meer uit om wat te maken dan één grote bende. Bovendien kun je alles makkelijk terugvinden.
Dan ga ik naar de winkels... niet om te kopen maar om te kijken. Dit doe ik meestal alleen. Ik wil niet gestoord overkomen maar dan raak ik in een soort meditatieve staat en dwaal langs alle bijouterie afdelingen en neem alles aandachtig in me op. Hoe zit de ketting in elkaar? Wat voor materialen zijn er gebruikt? Tegenwoordig zie je veel kettingen met stukjes koord en lint erin verwerkt. Ik laat me inspireren. Soms krijg ik gelijk een idee maar het kan ook een tijdje duren voordat er iets naar boven komt borrelen maar dat ben ik gewend.
Meestal maak ik gebruik van de dingen die ik al heb. Jaren geleden zag ik tijdens zo´n tochtje een ketting in een winkel hangen waarbij ik dacht "dat kan ik ook!" Eenmaal thuis moest ik gelijk aan de slag. Ik heb als basis een witte hippie ketting gebruikt die mijn ouders ooit op straat voor me hebben gekocht in Londen in de eind jaren ´60 ( zie je wel, het komt ooit weer van pas) Ik had hem decennia lang niet gedragen maar nu had ik er weer een bestemming voor.
Ik heb toen kleine "aanhangsels" ervoor gemaakt met kraaltjes, net als ik in de winkel gezien had. Verder heb ik er bedeltjes aangehangen die ik had liggen. Het was één lange ketting dus ik heb er door middel van een oogje en sluiting halverwege een dubbele ketting van gemaakt. Éen stukje met frutsels en ééntje zonder.
Dit was het resultaat...



Wat ook een leuk resultaat geeft is kralen op stiften rijgen. Dat geeft een wat luchtiger resultaat dan op een nylondraadje rijgen.
Dit heb ik gemaakt van wat kralen en ornamentjes die ik van een vriendin voor mijn verjaardag gehad heb.Door het op metaaldraad te rijgen heb je ook minder kralen nodig. Hoe minder kralen je op 1 stukje metaaldraad doet hoe langer de ketting wordt ( of hoe minder kralen je nodig hebt )



De mogelijkheden zijn eindeloos! Kijk ook eens op rommelmarkten naar oude kettingen waarvan je de kralen kunt gebruiken. Ik zoek meestal naar glazen kralen, die vind ik toch het mooist en die blijven ook mooi. 
En als laatst als je de ketting zat ben dan knip je hem los, bergt de kralen op en maakt er in de toekomst iets anders van in combinatie met andere kralen. Zo kun je een ketting of paar oorbellen maken dat precies bij je outfit past.






donderdag 28 maart 2013

Zilver Reinigen Zonder Moeite

Ik ken een tip om op een eenvoudige manier zilveren kettingen schoon te maken met spullen die iedereen in huis heeft. Ik zou deze tip voor alle zekerheid niet toepassen op sieraden met kwetsbare stenen of koraal erin. Geen idee of het kwaad kan maar ik wil het niet op mijn geweten hebben dat de opaal in het erfstukje van je tante Gertruida zwart verkleurt om maar wat te noemen. Ik heb met deze methode nog nooit problemen gehad maar je weet maar nooit....
Men neme een bakje en legt daar een stukje zilverfolie in en daarop doet men een schepje keukenzout. Ik kan je niets over verhoudingen vertellen. Ik doe altijd maar wat en het lukt altijd.





Dan giet men er wat warm water overheen. Ik weet niet eens of het persé warm moet zijn maar ik doe het wel.Daarna doet met de ketting erin. Ik zeg met opzet ketting want andere zilveren sieraden poets ik meestal op met een geïmpregneerd doekje maar met kettingen vind ik dat erg lastig.



Dan wacht men even, meestal roer ik de boel wat rond en wacht tot het zilver zijn bruine kleur verliest. Dit kan enkele minuten duren afhankelijk van hoe vies het zilver is. De ketting op de foto was maar een beetje verkleurd.



En voila een schone ketting en vies zout water. Soms zie je echt stukjes bruin erin drijven en wat je op deze foto niet kunt zien is dat het best wel vies kan ruiken.
Daarna spoel ik de ketting af onder de kraan en haal ik hem door een zachte droge doek. Daar komt ook nog aanslag op terecht. Als hij niet meer afgeeft en droog is ben je klaar. Ik heb dit ook met geoxideerd zilver gedaan en dat werd niet op slag wit dus je kunt deze methode ook daar voor gebruiken.
Om misverstanden  te voorkomen hier nog even een foto van mijn geïmpregneerde doekje. Het is van katoen en geen wegwerp ;-)



maandag 25 maart 2013

Tafel Zeil

Toen we trouwden en nog geen kinderen hadden hadden we alleen placemats op onze antieke boeren grenen tafel liggen. Wij knoeiden niet met ons eten en schoonmaken was een fluitje van een cent. Toen er kinderen kwamen was het een ander verhaal. Er kwamen plastic tafelzeiltjes aan te pas en dat werkte ook goed. Het was toen ook het tijdperk van de "lieve bloemetjes" waar ik zo van hou dus het was nooit een probleem voor mij om een vervangend zeiltje met een leuk motiefje te vinden.
50% van de kinderen zijn nu het huis uit dus ik dacht, " dan kan het zeiltje weer weg" maar helaas dacht manlief er anders over. Hij vond het kaal en onhandig en helemaal niks dus het zeiltje bleef. Alleen... de mode is veranderd en ik niet. Na een overdosis Laura Ashley en Miss Marple in mijn jeugd ben ik niet mee gegaan met mijn tijd en zijn tafelzeiltjes met sloophout- of grindmotief niet aan mij besteed. Dus het zeiltje wat er nu ligt ( niet helemaal mijn smaak maar kon er net mee door) wordt zo lang mogelijk, en nu komt de tip....opgelapt met stukjes plakband op de beschadigingen  
Maar dat werkt maar voor een bepaalde tijd. Een paar weken geleden ging ik naar het winkelcentrum van de dichtstbijzijnde stad in de volle overtuiging dat ik last zou krijgen van keuze stress door het grote aanbod van tafelzeiltjes maar ik had het helemaal mis! Er was haast geen plastic zeiltje te krijgen laat staan in een motief dat ik leuk of dragelijk vond. Uiteindelijk vond ik iets wat er mee door kon in een hele goedkope winkel. Blij dat ik " geslaagd" was keerde ik huiswaarts en legde het zeiltje op tafel. Iedereen die nieuwe plastic artikelen uitpakt weet dat er een vreselijke chemische geur vanaf komt... nou binnen de kortste keren begon manlief steen en been te klagen over de lucht en dat hij er hoofdpijn van kreeg en helemaal onwel van werd dus heb ik het buiten aan de waslijn gehangen... de wind zou die geur wel wegblazen... had ik dat nou maar niet gedaan...
Zo zag het er een uurtje later uit. ( deze foto is trouwens een reconstructie)



De helft was er afgescheurd!!
tip 2 hang je plastic tafelkleed niet met windkracht 6 buiten aan de waslijn
Zoals je ziet het ik de stukken niet weggegooid. Ik bedacht er gelijk een paar mogelijke doelen voor.
Ik heb een dienblad met zo'n kussentje eronder om met een blad op schoot of in bed te kunnen eten. Ik gebruik dat als ik met kraaltjes etc. in de weer ben. De afbeelding die er eerst opzat werd versleten en vettig ( soms wordt het gebruikt tijdens eten of snoepen) Ik heb toen een stukje behang op maat gesneden en er op geplakt en toen was hij weer als nieuw!



Als dat stukje behang ooit ook vies en versleten raakt kan ik er een stukje van dat tafelzeil op plakken en dan is het ook nog eens afwasbaar!
Ik had ook bedacht dat ik het op een tafeltje met formica blad kon plakken wat onder de verf en lijmvlekken zit maar daar heb ik wat anders voor verzonnen. Ik kan het alleen nog niet uitvoeren en laten zien omdat de temperaturen buiten te koud zijn om verf te laten drogen. 
Al met al zit ik met een plastic tafelkleed dat in steeds verdere staat van ontbinding verkeert zonder uitzicht op een nieuwe. Het is maar goed dat hier niet veel visite komt. 
Ik zal eens op internet zoeken bedenk ik net!


Zwarte Kleding Wordt Weer Zwart

Ik heb geen aandelen in dit product en ik weet dat het waarschijnlijk schadelijk is voor het milieu maar ik wil er toch een beetje reclame voor maken.
Zoonlief draagt dagelijks zwarte katoenen T-shirts en hemden als hij gaat trainen.Omdat hij ze maar een paar uur draagt en daarna in de was doet zien ze er na een tijdje donkergrijs uit in plaats van zwart. Een hele tijd terug vroeg hij of ik niet een stel nieuwe T- shirts kon kopen want deze ´zagen er niet meer uit`... Ik stel aankopen altijd zo lang mogelijk uit en dat wilde ik deze keer ook doen. De T-shirts mankeerde behalve de wat verwassen kleur helemaal niets dus ik heb mijn doosje Iberia tevoorschijn gehaald



Toen ik op zoek was naar een afbeelding ( mijn doosje is niet meer toonbaar) zag ik dat ze het tegenwoordig ook in andere kleuren hebben. Ik heb dus alleen zwart en gebruik het maar om de paar jaar. Er zit grijs poeder in zo´n zakje en je doet het in de wasmachine.Ik doe het in een volle trommel en weeg geen wasgoed af. De instructies staan op de verpakking. Er staat ook dat je erna met een lege trommel een wasje moet draaien maar dat doe ik niet. Ik zorg er wel voor dat het wasje dat ik daarna draai donker blauw of zo is. Ik zou niet mijn lichte was er in doen.
In tegenstelling tot b.v. Dylon verkleurt het de rubbers van je wasmachine niet dus het komt niet op mij over als échte textielverf. Zoonlief was in iedergeval tevreden over het resultaat en ik hoefde geen nieuwe shirts meer te kopen.

zaterdag 23 maart 2013

Niet Alles Lukt

Ik heb hier tot nu toe alleen mijn successen gepost, nou ja, behalve die Jack Sparrow haarversiering dan, al zou die iemand anders prachtig staan ( al is het maar met carnaval).
Ik heb ooit geprobeerd mijn schoenzolen te repareren. Het waren van die zolen die er op gesmolten worden en de schoenmaker zei dat ze niet te repareren waren. Ik vond het erg zonde want ze zaten zo lekker en ik had ze nog niet eens 5 jaar!



Ik heb toen geprobeerd de kier op te vullen met siliconenkit. Ik dacht ´dat is elastisch en waterdicht´ maar dat werkte dus niet. Ik had wel een ander paar schoenen waar een klein stukje zool uitgevallen was. Dat heb ik toen opgevuld met elastische muurvuller en heb ze toen nog een tijdje gedragen maar eigenlijk alleen als ik zeker wist dat het droog zou blijven. Zo heb ik ooit tijdens een dagje Efteling ( waar lekker zittende schoenen een `musthave´ zijn) een boterhamzakje om mijn voeten moeten doen omdat ik nattigheid voelde. Een mens probeert wel eens wat maar niet altijd met succes. Uitvoeren van deze tip is dus zonde van je tijd.
Als er mensen zijn die wel een oplossing voor hebben dan hoor ik het graag! Dit paar schoenen draag ik trouwens nog steeds in en om het huis bij droog weer. Dan is er niks aan de hand.

Koelbox Reparatie

Wij hebben een koelbox. Vroeger voordat manlief ziek werd en elke dag ging werken werd hij dagelijks gebruikt.
Hij zag er ongeveer zo uit...

Op een dag zei de hengsel krák en leek de koelbox onbruikbaar.Zo´n gevaarte onder je arm meeslepen is niet echt praktisch  Dat vonden wij allebei heel zonde want voor de rest was hij nog goed.
Deze keer kwam manlief met de oplossing.We hebben de resten hengsel verwijderd en op de plek waar hij gezeten had door en door een gaatje geboord met een flinke maat boor. Daarna heeft manlief een stuk koord gepakt en dat door de gaten heen geregen en aan de binnenkant een knoop gelegd.



Even er op letten dat het koord lang genoeg is om in net rond de koelbox te leggen. Te kort is lastig en te lang onhandig met dragen.


Zo gaat de koelbox nog jaren mee!

vrijdag 22 maart 2013

Vorst Vrije Autoruiten

Ondanks dat het "lente" is kun je de komende dagen deze tip vast wel gebruiken. Voorwaarde is wel dat je auto niet ver van je huis geparkeerd staat.
Staat hij wel ver weg dan is een scherm zoals deze een optie


Wij doen het anders, het kost nauwelijks moeite en er komt geen krabber of chemicaliën aan te pas.
's morgens kijken we uit het raam of de autoruiten bevroren zijn. Als dat wel het geval is pakken we het ventilator kacheltje en een verlengsnoer ( waar we een platte stekker aan gemaakt hebben). Het kacheltje wordt geplaatst tussen de voorstoelen richting voorruit en het verlengsnoer gaat door de brievenbus en in het stopcontact! Daarna wordt regelmatig uit het raam gekeken tussen de bedrijven door en als de boel ontdooid is gaat het kacheltje weer naar binnen. Eenvoudiger kan het niet! 



Alle ruiten zijn ontdooid en het interieur van de auto is ook nog eens niet meer zo koud.
Betrapt worden met niet goed schoongemaakte autoruiten kan je een boete van €240,00 opleveren. Sneeuw op het dak trouwens ook! dus dat moet je er nog even met een zacht vegertje afvegen indien nodig.

donderdag 21 maart 2013

Eenvoudige Luchtverfrisser

Wij hebben een kat en ook een kattenluikje. Die dingen zijn erg handig, je hoeft niet om de haverklap de deur voor je poezenbeest open te doen en als het regent of koud is kan Miesje of Felix zelf weer naar binnen. 
Kattenluiken hebben ook een nadeel ( behalve als je zo´n extra duur soort hebt met bijbehorende halsband met zender zodat alleen jouw kat er gebruik van kan maken). Er kunnen ook andere katten naar binnen en bij vlagen kan dat erg vervelend zijn. De afgelopen tijd werd ik, als ik de bijkeuken inliep regelmatig begroet door de onmiskenbare, alles doordringende geur van kater p.es! Het zijn vaak maar een paar druppels maar zie die maar eens op te sporen! Ondanks goed speuren zie ik niet waar die druppels gedeponeerd zijn en alles soppen tot een hoogte van 50cm levert niet altijd het gewenste resultaat op. Soms blijf je het ruiken wat je ook doet. Er rest dan maar één ding.... camoufleren.Ik plak met een stukje schilderstape een stukje katoen op de radiator (indien mogelijk op een onopvallende plek) en doe daar een druppeltje etherische olie op. Sandelwood is een krachtige geur die goed die andere geur overtreft. Parfum van een monstertje zal ook wel werken.



Deze tip werkt alleen goed als radiator aan staat.

woensdag 20 maart 2013

Het Zwerf Afval Probleem

Vandaag geen repareer tip of creëer tip. Maar iets ernstigs. Ik erger me heel mijn leven al aan het feit dat mensen zomaar hun afval op straat neer gooien. Wat ze bezielt weet ik niet, daar kan ik me geen enkele voorstelling van maken. Ik loop al langer met het idee om mijn ( piepkleine) bijdrage aan de oplossing van het probleem te leveren en kreeg een tijdje terug het duwtje wat ik nodig had d.m.v. van een retweet waarin aandacht werd gevestigd op  een actie die vandaag plaats vindt. In die actie roept KLEAN (dat staat voor Klagen loont Echt Absoluut Niet.) iedere Nederlander op om vandaag 1 stuk plastic zwerfafval op te ruimen want plastic afval veroorzaakt de meeste problemen en leed op zoals de plastic soep in onze oceanen.
Ik heb net op deze site de aflevering van Klokhuis bekeken die daar over gaat:
http://www.kleanworldwide.nl/

Ik ben vanmorgen gewapend met 2 plastic zakken ( ja ja, plastic heeft ook voordelen) en een knijpstok uit de erfenis van mijn vader van huis vertrokken en heb over de lengte van +\- 1 km al het zwerfafval opgeruimd wat ik tegen kwam. Ik ben twee uur onderweg geweest en was best moe toen ik terug kwam. Sloten in- en uit klimmen kost energie, je hoeft daarna niet meer naar de sportschool ;-)
Ik heb, in het verleden, regelmatig tijdens het fietsen met aandacht het afval bekeken wat langs de parallelweg lag maar toen ik alles opgeraapt had was het toch meer dan ik gedacht had.
Dit was de oogst


Ik kreeg veel bekijks van automobilisten die over de N57 reden. Manlief is er van overtuigd dat ze dachten dat ik een taakstraf aan het uitvoeren was.
Er was ook nog een groep bosjes waar ik heel veel zag liggen maar daar ga ik een andere keer voor terug. En ik denk dat ik voortaan een plastic zakje meeneem als ik boodschappen in het volgende dorp ga doen om het verse plastic afval wat ik zie liggen in te stoppen.
Ik had vijf huis aan huis bladen aangeschreven om ze attent te maken op deze actie maar zag er niets over terug. Ze schrijven liever over winnaars van kleurplaten acties etc. dan aan de verwoesting van het milieu.
Volgend jaar ga ik ze er weer op attent maken. Mijn overbuurvrouw die journaliste is zei, "ze willen alleen plaatselijk nieuws, ken je niet iemand op het eiland die zich daarvoor inzet?" maar die kende ik niet. Misschien wordt ik die persoon wel en willen ze er dan wel aandacht aan schenken.
Je schaamt je toch dood om mens te zijn als je zulke foto's ziet....


dinsdag 19 maart 2013

Repareer Je Horloge Bandje

Lederen horlogebandjes zijn duur. Vooral die van Tommy Hilfiger, tenminste dat vermoed ik want gelukkig heb ik een vervanging kunnen uitstellen. Zoonlief heeft een dure smaak en houd van merken. Géén idee van wie hij dat heeft en hij is écht niet geadopteerd.
Een paar weken terug kwam hij thuis met de mededeling dat het lusje van zijn bandje kapot was en of ik het kon maken. Bij nadere inspectie bleek dat het vaste lusje dat bij het gespje zat als het ware open gevouwen was. Ik heb het toen eerst met lijm en mini knijpers geprobeerd. Nou vraag je je misschien af wat een mens met miniknijpers moet. Die zijn eigenlijk bestemd om kaarten op te hangen maar ik gebruikte ze toen ik nog 1:12 miniaturen maakte om kleine dingen op hun plaats te houden tijdens lijmen. Lijmen was dus geen succes en toen kwam ik op het idee om mijn vertrouwde quiltnaaldje en heel dun nylongaren te gebruiken. Dat werkte prima en het lusje was weer heel. Ik heb toen ook van een reepje leer van een oude werkhandschoen een los lusje gemaakt want die was in een ver verleden al verdwenen. Ik heb van die reparatie geen foto reportage gemaakt dus je moet maar je verbeeldingsvermogen gebruiken.
Eergisteren vroeg zoonlief weer of ik zijn lusje wilde maken. Eerst dacht ik dat mijn reparatie het begeven had maar dat zat allemaal nog keurig op zijn plek. Het lusje was nu bij de aanhechting losgelaten. Nu was de reparatie zo klaar. Geen geknoei met lijm en miniknijpers maar gelijk naald en visdraad gepakt.
Hier een foto van het eindresultaat..


Ik heb ook een foto van een quiltnaaldje gemaakt zodat je kunt zien hoe klein en fijn ze zijn. 


Let op, het oogje is heel klein dus er past alleen heel dun draad door. Ik denk dat ze alleen maar in goede handwerkwinkels te koop en en natuurlijk... quiltwinkels.

zondag 17 maart 2013

Voorkom Beschadiging Door Stoten

Hij is bij me ingetrokken! Het object van mijn liefde woont nu bij mij in huis! Maar samenwonen is toch heel anders dan bewonderen van ver. Het is toch niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo is hij van dichtbij toch groter dan verwacht maar het paste nét. Bovendien heeft hij een ander kleur velletje dan dat ik gewend ben. Grenen is toch iets heel anders dan zilver en even twijfelde ik of het wel bij de rest paste maar ik ben zo verliefd dat dat ik het maar door de vingers zie. Bovendien passen de twee zwartleren bureau stoelen van manlief ( één voor aan de eettafel en één om t.v. in te kijken ) ook niet bij mijn romantisch interieur.
Hij was koud en doorweekt door alle regen en sneeuw van de afgelopen dagen en ondanks dat ik hem nog liefdevol toe ben wezen dekken lag er toch een plasje water op het plakplastic van het plankje binnenin. Ik merkte dat manlief vannacht speciaal de kachel voor hem aan had laten staan zodat hij goed kon uitdrogen, lief he! De ontbrekende lade greepjes lagen in de laadjes dus daar hoef ik niets voor te verzinnen.
Manlief gaat zijn administratie mappen in hem bewaren maar daarvoor moet hij eerst een kleine ingreep  (geen pijnlijke) ondergaan maar dat bewaar ik voor een andere keer.
Omdat hij toch meer ruimte innam dan ik verwacht had komt de deur tussen de keuken en achterkamer regelmatig tegen de hoek van het dressoir aan dus daar moest ik wat op verzinnen. Er zitten al genoeg deuken in die deur door het timmeren van zoonlief met zijn hamertje toen hij twee was.
Ik had ergens nog een paar van deze stootdopjes liggen..


maar die kon ik nergens vinden. Dat is achteraf maar goed ook want al denkende kreeg ik een veel beter idee!
Deze....


En als je goed kijkt kun je al zien wat ik er mee gedaan heb... Eerst had ik een rondje er op geplakt maar bedacht toen dat dat helemaal niet hoefde. Alleen de rand hoefde beschermd te worden en niet de lucht eromheen dus heb ik de uitstekende delen afgeknipt.


Ik heb er nu een discreet stootkussentje opzitten. Die vilten plakkertjes zijn er in allerlei kleuren dus kun je een kleur kiezen die het beste bij je meubel kleur past. Ik heb niet geprobeerd of je b.v. een witte een andere kleur kunt geven  met viltstift of acryl verf maar dat is misschien ook een optie als je knal rode of paarse meubels hebt.
Ik ga zo verder met meubels verplaatsen. Waar het dressoir nu staat stond eerst de geverfde Singer trapnaaimachine van mijn oma Nel. Die gaat dienen als onderstel voor onze t.v. En het ( niet zo mooie) Ikea lade kastje waar de t.v. op staat gaat....dat weet ik nog niet, misschien wel naar de kringloop.


zaterdag 16 maart 2013

Opberg Dozen

Toen onze dochter uit huis ging hadden wij een hele kamer over! Die wilde ik natuurlijk inpikken. Als je veel hobby's hebt krijg je ook veel creaties en tenzij je alles weggeeft of verkoopt moet je die een plekje geven.
Quiltjes kun je aan de muur hangen en als ze niet aan de muur hangen kun je ze in een doos opbergen, zoveel ruime nemen die niet in beslag maar ik heb ook een aantal jaren aan poppenhuizen gedaan ( met heel veel plezier trouwens) en heb daar drie bouwwerken aan overgehouden die in de achterkamer verspreid stonden. Dit was een mooie gelegenheid om de meeste  "af te voeren". Maar ik dwaal af want het gaat om opbergdozen....
Ik had ook nog een heleboel tijdschriften. Ik heb voor 80% ervan een nieuw tehuis gezocht maar had er toch nog een paar die ik wilde bewaren om af en toe door te bladeren en bij weg te dromen.
Ik ben dus bij mezelf gaan "winkelen" om een oplossing te vinden voor die bouwwerken en tijdschriften. Ik had nog twee Ikea nachtkastjes die we 31 jaar geleden gekocht hebben en ik had nog een drietal vloerplanken over van de houten vloer die we 11 jaar geleden hebben laten leggen en heb het volgende gemaakt.



Ik heb de vloerplanken allemaal op dezelfde lengte afgezaagd en een latje overdwars aan de onderkant gelijmd om ze in het gareel te houden.
De dozen waar heel dit stukje mee begonnen is staan in de nachtkastjes. Ik heb even overwogen om speciaal leuke mandjes te kopen maar bedacht toen dat er toch niemand behalve ik op die kamer zou komen en dat ik net zo goed een budget versie kon verzinnen en ben naar de supermarkt gegaan waar ik twee hele stevige en precies dezelfde dozen zag liggen. Volgens mij lagen ze gewoon op me te wachten! In de ruimte tussen de twee nachtkastjes heb ik nu een paar tijdschriften houders staan waar ik mijn yoga en Genoeg tijdschriften in bewaar. Die komen maar enkele keren per jaar uit dus snel vol raken zullen ze niet.
Die dozen zagen er natuurlijk niet zo uit toen ze in de winkel lagen maar zo...



Ik had nog een pot half ingedroogde acryl verf staan die daardoor lekker dekte en heb de dozen hiermee geverfd. Ik had ze ook kunnen behangen maar was bang dat de randen toch wat kwetsbaar zouden zijn en die gaten aan de onderkant waren ook een beetje lastig. Máár als je een doos zonder gaten heb en het behang over de bovenrand zou kunnen laten vallen zou het volgens mij goed te doen moeten zijn.
In het huis dat onze dochter en schoonzoon hadden gekocht lagen nog resten behang en behang randjes van de vorige bewoners en ik heb wat stukken behang rand gebruikt om de dozen wat op te fleuren.
Je kunt zo'n doos b.v. voor oud papier gebruiken. Wij hebben in de gang een vierkant mandje staan hiervoor dat we "overgieten" in een ongepimpte doos als hij vol is.
je kunt hem natuurlijk naar je eigen smaak opleuken met behang of verf of er motieven of bloemen op schilderen.Ook bekleden met een lap stof is een optie.
Laat je fantasie er maar op los!

vrijdag 15 maart 2013

Magneet Sluiting Repareren

Eergisteren kwam mijn zoon naar mij toe met de mededeling dat het magneetje van de sluiting van zijn smartphone hoesje eruit gevallen was en hij dus niet meer sloot. Ik hou van een uitdaging en de raderen begonnen gelijk te draaien. Had ik ergens een magneetje ter grootte van het magneetje dat  er uit gevallen was? In het lipje waar het magneetje gezeten had zat een stukje versteviging met een uitsparing ter grootte van het magneetje wat spoorloos was.
Na een aantal minuten koortsig denken bedacht ik dat het best zou kunnen dat er ergens tussen mijn schildpadden verzameling er eentje zou zitten met een geschikt magneetje erop. Uiteindelijk had ik 3 kandidaten maar eentje paste perfect in het profiel en moest dus een operatie ondergaan met een waarschijnlijk dodelijke afloop. Hij zou opgeofferd moeten worden....
Ik heb een steakmes gepakt omdat die zaagachtige kartels heeft en heb voorzichtig op de plek van de lijm gezaagd tussen de buik van de schildpad en het magneetje. Na een tijdje kwam hij los samen met een stukje buik helaas.
Hier een foto van het slachtoffer en een van de andere kandidaten die deze keer aan de dans ontsnapt is.


Ik heb toen het magneetje in de opening van de versteviging geplaatst. Let er op dat je dat op de juiste manier doet zodat de magneet de andere magneet niet afstoot in plaats van aantrekt! Het stukje aangeplakte buik zat gelukkig aan de verkeerde kant dus had geen invloed op de aantrekkingskracht.
Daarna heb ik het geheel terug in het lipje geschoven en de opening met een paar steekjes vastgezet zodat hij er niet opnieuw uit kan vallen.
Ik heb heel dun nylondraad gebruiken en een heel klein quiltnaaldje. Die maken piepkleine gaatjes wat de kans kleiner maakt dat er wat scheurt.


De sluiting sloot weer en zoonlief was weer blij!


Is jouw magneetje er nog niet uitgevallen? zet  dan een paar steekjes in het lipje. Voorkomen is beter dan genezen.
Heb je geen verzameling schildpadden of koelkast magneten? Kijk dan in speelgoed winkel of goedkoop winkelketen of je iets geschikt kunt vinden voor  een habbekrats. Het is allicht goedkoper dan een nieuw hoesje.
En de schildpad met de buikwond? Die mocht weer terug in de kast met de rest. Hij kan nog steeds met zijn pootjes wiebelen dus hij overleeft het wel.

donderdag 14 maart 2013

Vintage Vestje Versieren

Toen mijn (oud) tante Catharina oftewel Katrien op 92-jarige leeftijd overleed dertig jaar geleden vroeg mijn moeder aan mij of ik haar grijze wollen vestje wilde hebben dat toen al vintage was. Eerst zag ik het niet zo zitten. Het was grijs en saai ¨máár¨ zei mijn moeder,¨wel van goede kwaliteit en echt wol!¨ Dus toen heb ik het maar aangepakt, meer om mijn moeder een plezier te doen dan dat ik het zo mooi vond. Na een tijdje bedacht ik dat ik het kon.... versieren! Ik heb er toen andere knopen op genaaid. Die heb ik wel gekocht maar je zou in de knopendoos kunnen kijken die veel mensen nog in huis hebben. Je zou zelfs allemaal verschillende knopen kunnen gebruiken voor apart effect, desnoods allemaal felle kleuren. Zo lang de knopen door het knoopsgat passen kan dat.
Daarna heb ik de randen langs de voorkant geborduurd met restjes wol. Ik heb het een beetje in Tirool stijl gedaan. Het zijn geen ingewikkelde steken en is zeker geen geavanceerd borduurwerk geworden maar vrolijkt de boel wel op.
Dit is het resultaat



 en hier een close up



Toen ik in de twintig was droeg ik het met een witte blouse met kanten rouche langs de hals en een kuitlange wijde baby ribcord rok.
Onlangs heb ik het weer opgediept uit mijn kleding opslagplaats en 
vandaag als vijftig plusser draag ik het met een koltrui, minirok van spijkerstof, maillot, en laarzen.
En een houten souvenir broche uit Zwitserland of Oostenrijk dankzij mijn oma Bartha die ook van alles eeuwen bewaarde



Het moraal van dit verhaal? Wijs iets niet al te snel af. Vaak valt er nog wat van te maken. Het kan goed dat je dit afschuwelijk vindt want smaken verschillen maar kijk of je er iets van kan maken wat jij mooi vindt.
Ook handig bij kinderkleding!

woensdag 13 maart 2013

Zwakke Plek In Houten Vloer Verstevigen

Ik wil niet de indruk wekken dat ik in een bouwval woon maar er zijn plekken in huis die de nodige aandacht zouden moeten krijgen. Een ervan is de vloer in de achterkamer. Die is van hout en we hebben er 31 jaar geleden kurkparket op laten leggen die er best nog aardig uitziet op enkele, minder in het oog vallende, plekjes na.  Jaren geleden kwam er een zwakke plek bij de deur naar de keuken toe. Daar wordt druk heen en weer gelopen en er kwam eerst een kuiltje in en later een soort gaatje en het begon er op te lijken dat vandaag of morgen een van ons erdoorheen zou zakken. Maar zoals ik al schreef de rest van de vloer zag er (toen) nog heel mooi uit en ik had 'pas'  een jaar of zes daarvoor alles geverfd en behangen en dat zag er ook nog mooi uit. Als wij de vloer er uit zouden slopen zou dat betekenen dat alles opnieuw gedaan moest worden en dat er beton gestort zou moeten worden dat maanden zou moeten drogen voordat er parket op gelegd zou kunnen worden. Bovendien wilde we ook nog openslaande deuren maken in die kamer zodat we indien nodig daar meubels naar binnen en naar buiten zouden kunnen sjouwen.
Omdat mijn smaak amper veranderd is heb ik veel meubels nog vanaf het begin van ons huwelijk. Een aantal meubelstukken stonden er al voordat wij een bijkeuken aan het huis lieten bouwen en kunnen er nu waarschijnlijk niet meer uit door alle veranderingen en scherpe bochten die er gekomen zijn.
Maar wees gerust ik heb wat bedacht op die valluik in spé.
Ik liet een halfrond stukje plaat snijden en heb een soort dorpeltje gemaakt  die ik vast gelijmd heb over de zwakke plek.



Dat werkt fantastisch. Eigenlijk té goed zelfs. Alle noodzaak, om de vloer te vervangen én opnieuw te behangen én die deuren te maken én opnieuw te verven én een nieuw plafond erin te maken omdat die  nog van zachtboord ,is weggevallen.
Ik zou rustig zo door kunnen leven totdat ik naar een verzorgingstehuis moet ( als die er dan nog zijn).
Maar eens zal ik er toch wel werk van moeten maken. Het behang dat ik er 19 jaar geleden opgeplakt heb was van hele mooie kwaliteit maar heeft nu toch zijn beste tijd wel gehad.
Dit is een tip waar waarschijnlijk héél weinig mensen wat aan hebben maar als je krap bij kas zit en je zakt bijna door de vloer is dit een prima tijdelijke oplossing. Als je lui bent net als ik ook.

dinsdag 12 maart 2013

Gepimpt Kastje

Ik ben verliefd! Ik moet er heel de dag door aan denken...Ik ben al helemaal bezet en mijn liefde zal waarschijnlijk nooit beantwoord worden want het object van mijn liefde is al van iemand.....
Het begon toen ik gisteren de container buiten ging zetten van de achterburen die  naar de wintersport zijn. Ik opende de poort en toen zag ik het! Ik  smolt en mijn hart ging sneller kloppen. Wat mooi! Wat een leuk idee voor een oud kastje! De gedachte dat het de komende week de kou en misschien wel regen of sneeuw zal moeten trotseren doet me veel verdriet. Gelukkig ligt er een stuk plastic overheen. Misschien ga ik het vandaag wel beter toedekken om het te beschermen.
Hier gaat het om..



Het is zo te zien zilver gespoten. Het beslag bij de lades  is verwijderd maar mijn hersenen zoeken koortsig naar een oplossing. Waarom weet ik eigenlijk niet want het is niet van mij. Ik vraag me ook af waarom het buiten staat. Gaan ze het in een schuurtje zetten en vullen met gereedschap of gaan ze het buiten zetten met lantarens en pompoenen erop? Misschien staat het wel klaar om naar de stort af te voeren. Ik weet dat ze goede dingen weggooien want manlief heeft er ooit een leuk mandje uit de container gevist waar planten in gezeten hadden. Dat staat nu mooi in mijn tuin te wezen.
Ik ga zeker informeren wat ze er mee willen gaan doen. In gedachte ben ik al plaats aan het maken in mijn huis ervoor.
Ik heb pas 2 stoelen verkocht via marktplaats om meer ruimte te maken. Dit schiet niet op zo.... ik moet maar niet teveel op pad gaan want in elke schuur of garage waar ik kom zie ik wel een of ander zielig meubelstuk dat ik zo graag een tweede leven zou gunnen. Wordt misschien vervolgd.........

maandag 11 maart 2013

Dekbed Verbreden

Een paar posts terug vertelde ik over het bed met de twee matrassen en het ravijn tussenin. Ons oude bed was 1.40m breed en het nieuwe 1.60m en we hadden pas een "nieuw" zuiver scheerwollen vierseizoenen dekbed gekregen van de buurvrouw ( dat had ze van haar zus geërfd en zocht er een goed tehuis voor). Wat moesten we nou doen? het "nieuwe"dekbed zou te small zijn voor ons nieuwe bredere bed en ik vond het zonde om weg te doen en een nieuwe bredere aan te schaffen. Gelukkig ben ik iemand die vooruit denkt dus tussen de aanschaf van het nieuwe bed en de leveringstijd zat een aantal weken waarin ik kon verzinnen over oplossingen en in die tijd kreeg ik een idee!........
Ik zou de twee scheerwollen dekbedden verbreden!



Op de markt kocht ik een goedkoop synthetisch dekbed met 5 verticale banen. Met een in vierkantjes gestikt dekbed zou het ook wel gaan maar dit leek mij makkelijker. Naar mijn idee gaf het niet dat het dunner en synthetisch was want de randen die ik aan mijn dekbed zou stikken zouden toch over de rand van het bed vallen en diende alleen maar als "tocht vangers/beschermers" en niet om ons warm te houden.
Ik begon met aan weerszijde van een gestikte baan zelf een baan te stikken. Dit deed ik om te voorkomen dat alle vulling eruit zou puilen op het moment dat ik de schaar erin zette.
Toen ik dat bij alle banen gedaan had knipte ik het dekbed in repen over de lengte tussen de twee rijen stiksels die ik er in genaaid had.
De rode stippellijn moeten mijn stiksel lijnen voorstellen en de grijzige lijnen de stiksel lijnen die er al in zaten.



Ik hield 5 losse banen over. Daarna heb ik aan weerszijde langs ons scheerwollen dekbed een synthetische baan vast gestikt en zo ons dekbed verbreed van 2.00m naar 2.40m. Omdat het een 4 seizoenen dekbed was heb ik dit bij beide dekbedden gedaan. Let er op dat je de drukknopen of klitteband stukjes die de twee dekbedden moeten verbinden vrij houdt zodat je ze aan elkaar kan bevestigen.
Ik moest wel nieuwe dekbedhoezen kopen maar kon een stel betaalbare op de kop tikken.
De oude dekbed hoezen hebben lange tijd dienst gedaan als "tochtrol"tussen de matrassen en nu als matras verhoger! :-) ( zie oude post) 
Dit idee scheelt mij €329,- ( het wordt wel gratis thuis bezorgd, dat weer wel..)

zondag 10 maart 2013

Versieren Met Pailletjes/ Lovertjes

Af en toe haal ik mijn ladekastjes leeg en bekijk ik wat er allemaal in ligt. Ik kom dan dingen tegen waarvan ik denk, "hé dat heb ik ook nog!" Zo had ik ook een T-shirt in een kleur die ik wel mooi vond maar waarvan het model me niet zo aanstond. Het was vrij kort en had een vrij wijde pasvorm rond de taille wat jammer is want ik heb nog een taille en dan lijkt het net of je er geen hebt.
Dus stond ik er mee in mijn handen te denken wat ik ermee zou doen en waar ik het mee zou kunnen combineren en toen kreeg ik een idee!.... als je dit blog regelmatig leest weet je het al..... versieren!!
Ik had voor mijn verjaardag's geld ooit wat pailletten/lovertjes gekocht (ja, ze glimmen hè en dan ben ik verkocht!) en heb ik een paar avonden besteed aan bevestigen ervan.
 Ik doe het als volgt.. steek de naald en draad door de stof en dan door een lovertje en dan door een klein kraaltje en dan weer terug door het lovertje en de stof en knoop het aan de onderkant vast zonder de draad door te knippen en dan doe je een klein stukje verder hetzelfde. Je ziet op deze manier niet de draad waarmee het vast gezet is ( mits je dezelfde kleur draad als het kraaltje gebruikt). Als naald gebruik ik het kleinste quilt naaldje wat ik kan vinden. Die zijn heel dun en klein en passen zelfs door het kleinste kraal gaatje.
Hier een closeup


Ik ben begonnen met ongeveer twee rijtjes tegelijk en heb telkens een rijtje toegevoegd totdat ik het óf genoeg vond óf spuugzat was, afhankelijk van wat het eerste gebeurt.
Dit is het eindresultaat


Nou denk je misschien,"die lovers veranderen niets aan het model." maar ik had bedacht dat ik het onder een lang dun vest zou kunnen dragen wat ik heb. Als ik het dicht draag ziet niemand dat het T-shirt aan de onderkant wijd is.
Mijn dochter is twee jaar geleden getrouwd en ze zou eerst op 1 oktober trouwen. Ik had een hele fleurige jurk gevonden die ik dan zou dragen, ik dacht dat het qua datum nét zou kunnen maar toen stierf de opa van de bruidegom en werd het huwelijk tot eind oktober uitgesteld... daar sta je dan met je bloemetjesjurk met korte mouwen.... Ik moest toen op zoek naar iets anders en ben in een bekend warenhuis geslaagd voor een effen jurk die me €29,- koste. Omdat ik bang was dat ik op het feest iemand tegen zou komen met precies dezelfde jurk heb ik een randje lovertjes langs de rand genaaid op dezelfde manier als hierboven.Toen alles achter de rug was heb ik de lovers er weer afgeknipt zodat ik een minder feestelijke jurk had die ik dagelijks kon dragen zonder dat het er uit zou zien alsof ik naar een Oscar uitreiking ging.
Met lovertjes kun je dus van iets heel gewoons iets heel bijzonders maken!
Wel binnenstebuiten wassen en het liefst in zo'n netje om beschadiging te voorkomen.


zaterdag 9 maart 2013

Haar Versiering II

Een paar posts terug vertelde ik je over mijn "Jack Sparrow" haar versiering die in theorie heel leuk leek maar in de praktijk mij voor geen meter stond.
Ik ben inmiddels in de weer geweest en heb iets anders gemaakt. Ik heb het zelfs al in het openbaar gedragen zonder nagestaard of ontoerekeningsvatbaar verklaard te worden!
Ik heb bij een warenhuis wat speldjes gekocht die bekleed waren met een soort glitter stof en heb daar de versieringen aan vast genaaid.
Het lijkt mij dat dit soort haar versiering het leukste staat in half opgestoken haar of naast een paardenstaart of "wild" knotje.


Deze kant heb ik gemaakt voor de rechterkant van mijn hoofd. Dan hangt de kortste ketting vooraan. Ik had hier eerst niet bij stilgestaan en dus verkeerd gedaan zodat ik ze weer los moest halen.
Ik heb het, gezien mijn leeftijd, vrij neutraal gehouden maar je zou er natuurlijk ook gekleurde figuurtjes of kraaltjes aan kunnen hangen of anders kralen op ijzerdraad kunnen rijgen en dan bedoel ik niet één stijve sliert maar verbonden door oogjes ( als je snapt wat ik bedoel) Hou wel rekening met het gewicht dat er aan komt te hangen. Hoe zwaarder, hoe groter het speldje moet zijn lijkt mij. Je kunt ook de kettingen of sliertjes aan een schuifspeldje hangen met een oogje net als bij mijn Jack Sparrow sliert. Dan kun je het meer onzichtbaar in je kapsel wegwerken.
Alles behalve de speldjes had ik in huis. Ik hoor regelmatig roepen "weg met al die troep" maar zo zie je maar, soms loont het om kapotte kettingen of kettingen die je niet meer mooi vind te bewaren voor "je weet maar nooit"

vrijdag 8 maart 2013

Matrassen Kier Dichten

Vandaag een tip waar ik zelf veel aan gehad heb... Toen wij trouwden had ik een romantisch wit spijlenledikant met "koperen" knoppen erop. Meer dan 25 jaar later had het zijn beste tijd gehad en ondanks het regelmatig recht  timmeren waren de steunen onder het spiraal helemaal doorgezakt en moest je je aan de spijlen uit de "vallei"omhoog trekken telkens als je je om wilde draaien. Tijd voor een nieuw bed dus!
Het is ongeveer hetzelfde model als op onderstaande foto geworden maar dan gebroken wit met houten panelen ( veel mooier dus ;-))

Omdat mijn echtgenoot regelmatig niet lekker is en veel op dat bed zou moeten liggen hebben we voor zijn kant een elektrische bedbodem genomen. Dat betekende 2 matrassen van 80cm breed omdat ons bed 1.60m breed is en ik geen zin had om mee omhoog te te rijzen op het moment dat manlief besluit dat hij rechter op wil liggen.
Wat je niet ziet in die folder foto's van knappe jonge stellen die in bed zitten te ontbijten met de haren keurig in het gareel is dat er tussen die 2 matrassen een waar ravijn ontstaat!
Manlief klaagde steen en been dat hij er tocht doorheen voelde komen en lepeltje aan lepeltje liggen was er ook niet meer bij zonder weg te zakken in dat gat.
Er bestaan schuimrubberen strippen die je tussen de matrassen kan leggen om dit euvel te verhelpen maar dat hielp voor geen meter, dat ding verschoof zodra manlief het hoofdeind omhoog deed. Het volgende plan was om een opgerold dekbedhoes als een soort reuzen tochtstrip in de kier te leggen en hielpt redelijk tegen de tocht maar de kier verdween er niet mee.
Inmiddels zijn we een paar jaar verder en het geklaag was al die tijd niet van de lucht. Regelmatig werd er geopperd dat er een nieuw bed moest komen maar dat heeft geen zin want het probleem blijf je houden... als je op verschillende standen in hetzelfde bed wil liggen heb je 2 matrassen nodig!
Op een avond kreeg ik een briljant idee!! ( al zeg ik het zelf ;-)) Ik heb mijn matras weg gehaald en het matras van het bed van  mijn uitgevlogen dochter dat 90cm breed is op mijn kant gelegd en weg was de kier! Haar matras was wat dunner dus ik heb de reuzen tochtrol ontrold en en 2 oude dekbedhoezen onder mijn matras gelegd om het wat op te hogen.
Als manlief nu het hoofd of voeteneind omhoog doet komt mijn matras een klein beetje mee maar op zich is dat geen probleem.
Misschien hebben jullie ook wat aan deze tip!

zondag 3 maart 2013

Versieren Met Kralen

Ik ben een grote versierder. Hoewel ik in anderen een sobere kledingstijl of huisinrichting wel kan waarderen heb ik op een of andere manier de behoefte om bijna alles te versieren. Kleding, tassen, schoenen, huisinrichting, fietsen, van alles.
Iets van de laatste jaren is het versieren met kralen. Kralen zijn minder kwetsbaar dan b.v. borduurwerk. Mits een beetje beschermd en goed bevestigd kunnen ze moeiteloos wasje na wasje meedraaien in de wasmachine.
Als ik iets versier dan naai ik de kralen er niet stuk voor stuk op maar ik heb ondervonden dat eerst een lange streng of figuurtje rijgen en het daarna bevestigen makkelijker en netter is.Ik rijg de kralen op dun nylon draad en soms op dun ijzerdraad. Ijzerdraad gebruik ik meer voor voorwerpen die niet gewassen hoeven te worden. Ik weet niet of dat op den duur zal gaan roesten.
Ik heb een foto reportage gemaakt met grote kralen om te laten zien hoe ik zo´n streng maak.


Enzovoorts enzovoorts.
Deze strengen kun je bijvoorbeeld goed gebruiken op de randen van kragen of je kunt ze in allerlei vormen en er figuurtjes buigen.
Hier een foto van een hartje die ik ermee gemaakt heb

Met een soortgelijke methode kun je ook allerlei figuren maken die geschikt zijn voor bijvoorbeeld, bloemblaadjes, bladeren of insectenvleugels.
Dat gaat als volgt



Enzovoorts. Door het aantal kralen in de rij te vergroten of te verminderen kun je de vorm veranderen. Als je een tijdje hetzelfde aantal gebruikt kun je de vorm verlengen.
Hier weer een aantal voorbeelden zoals ik ze gemaakt heb.




En als laatst nog een foto van de gehele tas


Het lijkt veel werk maar voor je het weet ben je een heel eind EN je hebt iets unieks!