dinsdag 30 april 2013

Overhemd Reparatie deel II

 Hier liet ik zien hoe ik vol goede moed een scheur in de mouw van een overhemd van zoonlief probeerde te repareren met vlieseline als achtergrond.
Helaas was de vlieseline niet sterk genoeg...'s avonds zag het er zo uit






Dus aan mij de taak om het nog één keer te proberen voordat ik er elleboogstukken op maak of er korte mouwen van maak.

Ik besloot de boel met vliesofix en katoen te verstevingen. Vliesofix is een soort vlieseline dat aan twee kanten plakt. Ideaal om op een eenvoudige manier applicaties te bevestigen. Al moet ik zeggen dat ik het alleen gedaan heb  op dingen die niet gewassen hoeven te worden zoals wandkleedjes enz.

Hier een foto van het spul ( links) en de gebruiksaanwijzing ( rechts)



Ik heb eerst een stukje katoen op het spul gestreken



En het daarna uitgeknipt



en daarna het papier van de achterkant afgetrokken zodat daar de plaklaag onthuld wordt



Je merkt toch zeker wel dat ik bij elke stap mijn camera in de aanslag had! een échte reportage dus ;-)

O, ik heb helaas te vroeg gejuicht dat bleek de laatste foto te zijn...
Daarna heb ik het lapje achter het scheurtje geschoven met het katoen naar beneden en de plakkant naar boven het heb nadat ik de randen van de scheur bijelkaar gehouden heb alles vastgestreken en later de randen aan elkaar genaaid net als in deel I.

Ben benieuwd hoe lang dit nu zal houden. Wie weet volgt er over een tijdje eerst een workshop elleboog stukken opnaaien en daarna een workshop korte mouwen maken. Watch this space! ;-)

Spijkerbroek Reparatie

Toen ik gisteren de was ophing zag ik dat er een klein gaatje zat in  het zitvlak van de spijkerbroek van zoonlief. Het was nog maar klein dus ik was er op tijd bij. Soms krijg je in een fractie van een seconde een grote scheur en dan is hij meestal voor de lappenmand.



Bij nadere inspectie zag ik dat er aan de andere kant van de naad een zwakke plek zich aan het ontwikkelen was.Tijd om in actie te komen dus..




Ik heb een lapje spijkerstof gepakt uit mijn voorraad, Jeans naalden voor de naaimachine en draad. Meestal kies ik een kleur die goed past bij de kleur die de stof op die plek heeft. Een hele oude verwassen broek doe ik dan met lichtgrijs garen b.v. Vaak doe ik onder en boven verschillende kleuren garen bij spijkerstof omdat de stof ook uit twee kleuren lijkt te bestaan.

Ik weet niet of je een naaimachine hebt maar persoonlijk vind ik het een goede investering. Je hoeft niet meteen al je eigen kleding te gaan maken maar alleen al voor herstel werkzaamheden is het al makkelijk. Een eenvoudige machine met een gewone steek en een zigzag steek is al voldoende. Regelmatig zie je aanbiedingen voorbij komen in de folders dus enorm duur hoeft het niet te zijn.



Let er goed op dat je het lapje aan de binnenkant zó vastzet dat alle gaten die je wilt repareren bedekt zijn. Je kunt het beter wat te groot knippen dan dat je zit te tobben om het goed te krijgen.
Daarna stik je met de naaimachine diverse keren van voren naar achteren met een zigzag steek totdat alles voldoende vastgezet en bedekt is. Ik heb gelijk de zwakke plek aan de andere kant ook gedaan.

Hieronder zie je de binnenkant



Daarna knip ik de overtollige stof een beetje weg



En hier het eindresultaat..




Zo, weer €20-€60 uitgespaard! :-)

maandag 29 april 2013

Red Een Uitgeputte Bij

Ik heb even getwijfeld of ik deze tip zou schrijven. Ik loop het gevaar dat jullie mij helemaal gestoord vinden. Ik hou van dieren ( behalve vlooien, luizen, maden die mijn konijnen opeten en darm parasieten) en voel me heel schuldig als ik per ongeluk een onweersbeestje inslik of in mijn oog krijg. En voor dat jullie allemaal massaal gaan reageren, ik ben al bijna 28 jaar vegetariër.
Hier heb ik een foto waarop ik in Schotland probeer een bij uit een loch te redden



De reddingsoperatie is trouwens gelukt. De toeschouwers zijn mijn moeder en broertje.

Ik zit graag buiten te niksen en een paar jaar terug zat ik te kijken hoe er een bijtje rond vloog en ijverig zijn werk deed.... Op een gegeven moment bleef hij of zij stil zitten op een druivenblad, hij werd steeds trager en op het laatst bleef hij gewoon stil zitten. Op het laatst pulseerde zijn achtereind niet eens meer." Dat gaat niet goed!" zei ik tegen manlief. Op dat moment kreeg ik een idee! Manlief verklaarde me voor gek en zei dat het nooit zou werken maar eigenwijs als ik ben zette ik toch door!
Ik ben naar binnen gerend en heb een bekertje, injectiespuit zonder naald, water en suiker gepakt.


Deze foto is in scene gezet. Ik heb een hekel aan verspilling dus er zit geen zoetigheid in het water

Je zou ook water en honing of jam kunnen gebruiken zolang als het maar echt zoet bevat een geen suikervrij.
Ik heb toen vlak voor het snuitje van de bij een druppel gedeponeerd. Het duurde even voordat hij het door had maar even later werd er van gedronken en een aantal minuten later begon het achtereind te pulseren en nog een tijdje later begon hij te lopen en nog een tijdje later begon hij weer te vliegen ! Niet in de ziektewet gegaan maar gelijk weer volop aan het werk!

Na die eerste keer heb ik mijn trucje diverse malen herhaald en altijd met succes ( behalve bij de bijen die al dood waren) 
Laatst was ik aan het fietsen en zag een hommel op de weg liggen. Ik weet niet of hij al dood was of alleen maar uitgeput maar ik vond het jammer dat ik geen reddingspakketje bij me had net als een St Bernhard hond in de bergen.
Ik ga daar toch eens over nadenken.....

zondag 28 april 2013

Hergebruik Oude Kapotte Kleding

Ik gooi niet graag wat weg, ook al is het oud versleten en kapot. Ik knip overal knopen af, haal gespen eraf knip stukjes met borduursel uit of interessante zakken,ritsen, haal strikjes en stukjes kant van ondergoed en hemdjes  etc. Je zult wel begrijpen dat ik (bijna) nooit wat heb voor de zak van Max. Niet alleen omdat ik alles sloop maar omdat ik het draag totdat het niet meer toonbaar is en als het niet meer toonbaar is draag ik het in bed dan heb ik het over t-shirts en niet winterjassen. Geen satijnen nachtgewaden voor lekkerhandig.
Hieronder wat voorbeelden



Hier een kraag en twee zakjes van een geborduurde bloes (uit de jaren ´50 schat ik) van mijn moeder. Ik heb hem eerst gewoon gedragen en toen de stof begon te scheuren onder een trui. Toch moet je daarmee uitkijken... ik heb wel eens meegemaakt dat ik een bloes die aan de achterkant gescheurd was met een dik vest erover moest blijven dragen toen het ineens ondragekijk heet werd omdat ik de flarden stof op mijn rug niet wilde laten zien. dat was een jaren ´60 bloes met knoopjes aan de achterkant.
De vlinder is van een t-shirt van mijn nichtje, Ik had aan haar moeder gevraagd of ik de vlinder mocht hebben als hij te klein werd. 
En als laatste de spijkerbroekzak. Die heb ik ooit zelf versierd en heb hem er af gehaald toen de broek helemaal op was.

Spijkerbroeken zijn dankbare artikelen om te hergebruiken
Hier onder mijn luiertas



Ik begon met een schattig rieten koffertje onderop mijn kinderwagen maar toen de baby in de wandelwagen en buggy ging heb ik deze tas gemaakt van een oude spijkerbroek en heb wat kant van een versleten hemdje gebruikt. Zoals je ziet heb ik het stukje kant aan de linkerkant van de foto inmiddels alweer hergebruikt.

Hier de achterkant die nog wel compleet is



Een paar jaar terug kwam dochterlief met een bodywarmer van haar werk aan. De rits was kapot en ze vroeg of ik er wat mee kon want ze had al een nieuwe gehad. Ritsen vervangen doe ik niet graag dus ik dacht "dan kan ik er een houtje touwtje sluiting aan maken" moet nog gebeuren... Maar op de voor én achterkant stond in flinke letters " kring Apotheek" en omdat ik niet zo veel zin heb om daar mee rond te lopen heb ik er dit op verzonnen..



Ik heb een "nep" zakje gemaakt door een zak met rits uit een niet te herstellen spijkerbroek te knippen. Ik heb niet "oude" geschreven want zo oud was hij niet! De kwaliteit van tegenwoordig.......

Hier de achterkant



Ik draag hem tijdens het tuinieren. Hij is van spijkerstof en fleece en houdt de wind buiten.

Toen zoonlief en ik een jaar of 10 geleden ratjes gingen houden heb ik deze tasjes gemaakt. Ik heb ze snel in elkaar geflanst dus het is niet mijn beste werk. Het was de bedoeling dat ze daar in zouden gaan zitten maar ze vonden het leuker om over je rug onder je trui te klauteren auw Dus veel hebben ze er niet in gezeten. Dat waren echt leuke huisdiertjes, ze hebben onterecht een slechte naam, heel intelligent en vriendelijk alleen jammer dat ze toch een beetje stinken.




Hier nog een foto van een interessante zak die nog niet gebruikt is



Ik heb ook nog in een ver verleden een spijkerjack versierd. Die was toen nog nieuw maar om een of andere reden kon ik toen niet in een gewoon spijkerjack rondlopen zoals iedereen

Hier de voorkant




En hier de achterkant



Het begint een mantra te worden maar... kijk voordat je iets weg gooit of je er nog wat mee kan, het scheelt je een hoop geld en schenkt veel plezier en voldoening!

vrijdag 26 april 2013

Voordeur Tochtvrij Maken

Wij hebben een prachtige voordeur vind ik. Waarschijnlijk uit 1928 toen ons huis gebouwd is. Het spijt me van de scheve foto, ik had toen ( nog) echt niet aan de wijn gezeten!



Maar tochtvrij is hij in alle 32 jaar dat we het huis bezitten ( tot nu toe) nog nooit geweest. Ik durf te wedden dat het mogelijk zou zijn om bij windkracht 8 op de voorgevel je haar droog te föhnen in de gang zonder föhn! We begonnen met er een "gordijn" voor te hangen ( was eigenlijk een losgetornd dekbedovertrek) maar dat hielp niet. Als het stormde buiten dan stond het "gordijn" binnen bol en werd alleen op zijn plaats gehouden door een ( zelfgemaakte) tochtrol.
De laatste jaren hebben we de deur ook nog eens "dichtgeplakt" met schilderstape en ook het luikje achter het rooster. dat hielp best wel wat maar was lastig als er jehova's getuigen langskwamen of kinderen die koekjes wilde verkopen. Door de brievenbus roepen dat je geen belangstelling hebt wordt als vreemd gezien,wat ik me wel kan voorstellen.
Wij gebruiken alleen de achterdeur dus voor ons wat het geen bezwaar.
In ieder geval, onze gang was donker ( door het "gordijn") en koud en ik wilde er wat aan doen...
Vorige zomer heb ik heel de voorgevel opgeknapt en werd alles weer in de verf gezet. Toen heb ik gelijk de deur onder handen genomen.
We hebben in de deurpost twee lagen tochtstrip geplakt. Op sommige plekken wat het zo erg dat het licht door de kieren naar binnen scheen.



Hier gedeeltelijk twee lagen op elkaar op extra tochtige plekken



Hier twee strippen haaks op elkaar



Hier "gewoon"een dubbel brede strip waar het gewoon tochtte.

De kunst is om met een dichte deur te kijken waar er nog licht doorheen komt.

Voor het luikje bedacht ik een geniale oplossing al zeg ik het zelf. Ik heb een stuk schuimfolie geknipt dat hetzelfde formaat was als het luikje/raampje met glas



en dat heb ik met een stukje schilderstape aan het luikje geplakt. Het stukje schuimfolie had ik bewaard of gevonden bij mijn vader in huis die ook alles bewaarde.
Op de folie heb ik strippen met tochtstrip geplakt. Het deurtje week nogal.



Toen ik het luikje open deed om het op de foto te zetten merkte ik dat de tochtstrip wat losliet dus misschien is het beter om er wat lijm op te doen.
Als we straks een hittegolf hebben kan ik het stukje schuimfolie met tochtstrip makkelijk verwijderen zodat we weer een flinke luchtstroom krijgen zowel met het luikje open als dicht ;-)

Buiten ziet het er net uit alsof we matglas hebben 




Het was afgelopen winter heerlijk warm in de gang!
De deur blijft nog steeds dicht maar het luikje kan open om ( vreemde) mensen te woord te staan. Het is ook lekker licht in de gang en de deur rot niet meer weg doordat het gordijn alle vocht er achter houdt. We hadden ook geen plassen water meer in de gang doordat het naar binnen regende door die kieren ik woon écht niet in een bouwval hoor!
Wij zijn er erg blij mee!

donderdag 25 april 2013

Raster Methode Bij Tekenen en Schilderen

Ik kan aardig (na)tekenen al zeg ik het zelf maar doe het niet zo graag. Faalangst en frustratie omdat ik het niet mooi genoeg vind ervaar ik regelmatig. Ik wil het perfect hebben maar ben nou eenmaal geen Rembrandt.
Nou heb ik iets gevonden ,op het internet, geen aha moment van mezelf, wat het voor mij een stuk makkelijker gemaakt heeft. Het heet the grid method oftewel raster methode. Er is van alles te vinden op het internet hierover maar ik zal even uitleggen hoe ik het doe.
Het prettigste vind ik werken vanaf een foto op de computer maar een gewone foto of plaatje kan ook.
Zoals jullie misschien weten is onze dochter zwanger. Ondanks dat ik een creabea ben heb ik me voorgenomen om mijn freubeltjes niet op te dringen en te wachten op een verzoek. Dat duurde niet lang... dochterlief wil een Woezel en Pip thema op de babykamer en ze vroeg of ik een schilderij wilde maken van het tweetal.
Ik ben dus eerst op zoek gegaan naar een leuke afbeelding en heb die gedownload.Kijk of de afbeelding genoeg pixels heeft zodat je hem kunt vergroten zonder dat het gelijk in abstracte kunst verandert.



Ik heb ooit voor dit doel op een vel mica met een permanente fineliner een raster getekend met behulp van mijn quiltlineaal. Dit luistert heel nauw, op den duur krijg je toch wat verloop dus probeer zo nauwkeurig mogelijk te zijn! Het raster dat ik gemaakt heb bestaat uit vierkantjes van 1x1cm.
Dat vel plak ik daarna op de rand van mijn computerscherm met stukjes plakband. Let op dat het recht hangt!



Daarna teken ik met mijn quiltlineaal heel vaag een raster op het papier of canvas waar de afbeelding moet komen. Wil je de afbeelding 2x zo groot maken dan teken je een raster van 2x2cm etc en maak je een afbeelding op een muur dan maak je ze veel groter. Doe het zo vaag mogelijk want achteraf moet je het allemaal weer uitgummen dus hoe vager hoe beter.





Ik heb dit raster niet vaag getekend zoals ik hierboven schreef. De reden is dat het anders niet goed op de foto te zien zou zijn. In het verleden kwam ik er tot mijn ontsteltenis achter dat het raster later nog door de verf te zien was. Dat ligt ook aan het soort verf dat je gebruikt en de kleuren, met een dunne laag lichte aquarelverf heb je sneller problemen dan met een dikke laag  donkere acrylverf.



Dan teken je vakje voor vakje de lijnen na die op het origineel op het scherm te zien zijn. Goed kijken en goed tellen! Met deze methode kun je ook van te voren zien of je afbeelding in het midden komt van je papier of canvas en je niet onderaan plots ruimte tekort blijkt te komen! is me ooit overkomen met gewoon na tekenen grrr
Als je heel de afbeelding overgenomen hebt kun je het raster zo goed mogelijk weggummen op canvas zal het niet zo goed lukken maar alle beetjes helpen.

Daarna kan het schilderen beginnen...



Ik ben begonnen met de lucht. Ik heb een flinke hoeveelheid verf gemengd als je halverwege bij moet maken is het moeilijk om de kleur goed te krijgen. Vooral met acrylverf want dat droogt ietsje anders van kleur op. Ik heb wel 2 of 3 lagen gedaan voordat het goed egaal dekte. Ik heb toen wel telkens bijgemengd maar omdat je heel het gebied doet is het niet zo erg als er iets kleurverschil is.


Toen de blauwe verf droog was heb ik de andere onderdelen apart ingekleurd. De zwarte neuzen heb ik gedaan toen de andere kleuren droog waren, anders is het vragen om problemen tenzij je een uitgelopen effect wil bereiken.


Als laatste heb ik de omlijningen gedaan etc. Daarna goed laten drogen en klaar is je schilderij! Leuk om cadeau te doen en voordelig. Let op aanbiedingen. Ze komen regelmatig langs en dan heb je goedkoop verf en canvassen of tekenboorden.

Deze methode kun je ook voor moeilijkere dingen gebruiken. Ik heb in opdracht van mensen die ik ken dit portret geschilderd



Goed kijken en oefenen, oefenen en oefenen. Wie weet wat voor onontdekte talenten er in je schuilen!

Saai Advies

Vandaag terug naar de basis.... In Engeland hebben ze een gezegde," A stitch in time saves nine" wat letterlijk betekent, een steek op tijd scheelt er negen. Telkens als ik de was opruim kijk ik even of er kleine gaatjes zijn. Oksels en kruizen zijn favoriete plekken. Ik hou die stukken apart en als ik een momentje over heb en zin, dan dicht ik de gaatjes met een paar steken en zo doe je veel langer met het kledingstuk. Vooral onderbroeken komen hier voor in aanmerking. Tenzij je een prostitué of stripper bent zal niemand je ondergoed zien en dan maakt het niet uit of er een paar steekjes in zitten die er niet in zaten toen je het artikel kocht. Zo hou je meer geld over voor leuke dingen!



woensdag 24 april 2013

Stink Oksels T- Shirt Weer Fris Maken

Ik weet niet of je ervaringen hebt met het probleem maar soms heb je dat de oksels van kleding gaan stinken naar katerpies. Geen idee hoe dat komt, of het nou afvalstoffen zijn of bacteriën of een combinatie van beide.
Na het wassen en drogen lijkt het soms weg te zijn maar het hoeft maar weer iets nat te worden en die lucht steekt de kop weer op. Niet écht iets wat je zelfvertrouwen ten goede komt.Na veel experimenten en lezen op het internet denk ik dat ik de oplossing gevonden heb. 
Ik ga als volgt te werk...


Men neemt een T- Shirt met stinkende oksels en keert hem binnenstebuiten, daarna spuit men de oksels in met azijn



Daarna strooit men er wat Natriumcarbonaat ( oftewel bakingsoda of zuiveringszout ) op.



en daarna spuit men er weer azijn op. De boel gaat dan bruisen.
Daarna vouw ik het artikel op met de oksels een beetje aan de binnenkant en doe het artikel in de wasmand. Je kunt het ook vlak voor het wassen doen. Ik weet niet meer of het dan net zo goed werkt.
Daarna wast men het artikel zoals men gewend is. Na het wassen is de geur weg. Mocht er nog een klein restje te ruiken zijn dan kun je het nog natte artikel in de magnetron opwarmen totdat het goed heet is. Laat het even een beetje afkoelen voordat je het er uit haalt om verwondingen te voorkomen.

dinsdag 23 april 2013

Schoenen Versieren

Al decennia lang voel ik de behoefte om van alles en nog wat te versieren. Ik weet niet meer of het begonnen is met de fluwelen omslag met lovertjes van mijn schoolagenda of met met het plakken lovertjes en blaadjes op mijn teenslippers ( ik had een paar doosjes lovertjes voor mijn verjaardag gekregen). Meestal koop ik vrij neutrale schoenen omdat je die "overal bij kunt dragen" maar vroeg of laat krijg ik toch de behoefte om er wat aan te veranderen.
Vandaag wil ik wat voorbeelden laten zien...

Onderstaande schoenen vind ik niet écht een succes, ze zitten echt wel lekker maar als ik ze aandoe voel ik me net een bejaarde niet dat er iets mis is met bejaarde mensen! Hier heb ik wat mooie knopen uit de knopenverzameling van mijn overleden moeder aan de veters geregen.



Hieronder heb ik het subtiel gehouden. Ik heb wat hartvormige kraaltjes eraan genaaid.
Als ik er dingen opnaai dan probeer ik gebruik te maken van het al aanwezige stiksel, op die manier hoef je niet in het leer te steken met je naald. Ik gebruik hiervoor een heel klein fijn quiltnaaldje.




Onderstaande schoenen had ik eerst op een andere manier versierd. Ik heb toen leuke filigrain vlindertjes gebruikt van een kerstslinger maar het metaal was zo dun dat ik elke keer de vlinders weer in vorm moest buigen als ik op mijn hurken gezeten had.Dus zoiets is alleen geschikt voor iemand die niet meer op haar hurken kan zitten.
Ik heb ze toen aangedaan naar een braderie in het volgende dorp. Daar heb je vaak een kraampje met allemaal bakjes met de meest uiteenlopende kralen en versieringen. Dé hemel voor iemand zoals ik.
Ik heb toen diverse versieringen op de opening in mijn schoenen gelegd om te kijken of de maat goed was. Ik heb ook rekening gehouden met de stevigheid.
Deze waren er perfect voor !

Hier onder een schoen die ik aangehad heb naar een bruiloft 20 jaar geleden. De andere heb ik ook nog maar ik heb inmiddels de strikken er weer afgehaald om ze neutraler te maken.



De strikken waren bruin gebloemd maar mijn jurk was van blauw satijn ( die heb ik laten maken) Ik heb dus de strikken bekleed met een restje stof van de jurk en er een oude knoop opgenaaid uit de doos van mijn oma Bartha. Zo had ik dus voor 15 gulden een paar chique feest schoenen.

Als laatst heb ik nog een kleine reparatie...
Mijn dochter wilde deze laarzen niet meer, het trekkertje van de rits was er af. Als ik ze niet wilde hebben mocht ik ze weggooien.
Eerst heb ik dat deel van de rits vervangen door een paperclip maar dat was geen succes. Het uiteinde bleef haken in mijn maillot toen ik met mijn benen over elkaar zat en het was even paniek toen ik mijn benen niet meer van elkaar kon krijgen zonder gaten te maken.
Toen heb ik een ringetje van een sleutelhanger gebruikt. Het was wel even prutsen maar het werkt perfect.
Als je het helemaal goed wilt doen zou je de ring in een bijpassende kleur kunnen schilderen met modelbouwverf.



Zulke aanpassingen zijn tijdelijk en je kunt ze veranderen als je het zat bent en wat anders wil. Zo heb je elke keer " nieuwe" schoenen terwijl het toch dezelfde zijn.

maandag 22 april 2013

Houtrot Reparatie

Vorig jaar heb ik onze voorgevel grondig onderhanden genomen. Op zulke momenten kom je de gruwelijkste meest ontmoedigende dingen tegen. Sommige delen zagen er nog heel redelijk uit..... totdat je de verf weg gaat schrappen en gaat peuteren met schroevendraaiers om te kijken of er rotte plekken zijn en voor je het weet ziet je kozijn er zo uit!.....




Moet hier een vakman aan te pas komen of kun je zoiets zelf repareren?
Ik ben altijd wel te porren voor een uitdaging, vooral als er geld mee te besparen valt.
Een aantal maanden daarvoor had ik een VEEL kleiner plekje in ons keuken raamkozijn hersteld. Ik heb daar gebruik gemaakt van een aantal producten die ik in de schuur bij mijn vader gevonden heb.
Ik heb geen aandelen en krijg geen commissie maar ik ben er heel tevreden over dus wil het met jullie delen het is vast niet milieu vriendelijk
In het verleden als ik probeerde een rotte plek te repareren dan was het mijn ervaring dat daarna de plek er vlak naast ging rotten. Het lukte me nooit om al het rotte hout weg te krijgen.
Bij mijn vader in de schuur stond er een flesje houtrot stop.



Het ruikt naar aceton en het is de bedoeling dat je het met een kwast opbrengt. Mijn ervaring is dat je veel beter wat in een glazen potje kunt gieten en het daarna met een injectiespuit met naald op de rotte plekken kunt spuiten. Ik heb ontdekt dat door de naald met een tangetje te buigen ( kijk uit dat je jezelf niet prikt!) je het spul om een hoekje kunt spuiten. Draag wel handschoenen en volg verder de instructies op de verpakking op. Houtrot stop, plastificeert het hout als het ware.

Daarna komt het vullen.. Hiervoor heb ik houtrot vuller gebruikt.


Omdat de gaten die wij moesten vullen gigantisch waren en het spul best duur is hebben wij eerst een deel van het gat met cement gevuld en dit goed laten drogen.
De houtrot vuller bestaat uit 2 componenten die gemengd moeten worden en binnen een bepaalde tijd verwerkt moeten worden want het wordt keihard.
Het stuk kozijn op de foto's heb ik denk ik wel in 6 etappes gevuld. Als je teveel tegelijk er in stopt gaat het uitzakken. Als het droog is kun je het heel goed schuren en wordt het mooi glad. Wel alle adviezen opvolgen. Ik heb tijdens het schuren een masker en veiligheidsbril opgedaan want er komt veel fijne stof vanaf.

Nou ben je vast benieuwd hoe het eindresultaat geworden is.....



Hier staat het nog in de grondverf. Mooi hè, ik ben er best trots op.
Het hout van ligger van dat kozijn was helemaal doorweekt door de regen. Wij moesten in de woonkamer altijd met bakjes en doekjes in de weer als het een tijd geregend had want het water kwam door het plafond heen. Wij konden nooit de oorzaak vinden totdat ik aan deze reparatie begon. Het blijkt dat die onderligger een soort spons was geworden en als die doorweekt was drupte het water de kamer in. Sinds de reparatie is alles droog gebleven! Het is  gewoon vreemd dat het binnen droog blijft en er is afgelopen najaar genoeg regen gevallen!