vrijdag 31 mei 2013

" The Secret" En Het Beklemde Inkpatroontje

Een aantal jaren geleden was het een hele hype! Door je wensen het universum in te sturen  zouden ze vervuld worden. Als je het maar niet al te graag wilde. Je moest het willen en kenbaar maken en daarna min of meer vergeten. Zo heb ik het tenminste begrepen. Nou ben ik bij vlagen een beetje zweverig en ik geloof graag dat er " meer is dan we weten" Af en toe heb ik hier ook " bewijzen" voor.
Zo kreeg ik op mijn twaalfde de felbegeerde zoen van jongen B nadat ik die wens kenbaar gemaakt had na het zien van een "vallende ster". Het is ook maar bij die ene zoen gebleven...heel vreemd of niet....
Jaren later wilde ik graag nieuwe " lampionnetjes" voor mijn herfstkrans (van die oranje hangende bolletjes die je kunt drogen). Degene die ik had waren verkleurd en  kapot gegaan.  Ik heb in winkels gekeken en zaad willen kopen om ze zelf te zaaien maar dat was allemaal niet nodig want op een dag zag ik er zomaar een stel op straat liggen! Een buurvrouw die groendecoratie cursussen geeft had er per ongeluk een stel naast de kliko gegooid! Ik blij!
Het laatste stukje bewijs werd onlangs geleverd.... Ik heb niet alleen een sieraden tik maar ook een vulpennen tik. Er is een bepaalde serie vulpennen waarbij ik maanden zo niet langer over de plaatjes heb zitten kwijlen



Ik vroeg me dan af welke ik zou kiezen en kon eigenlijk niet beslissen. Niet dat dat echt gaf want er was geen dealer in de buurt die ze had maar dromen is leuk.
Laatst was ik op het werk en zag ik bij de balie een vulpen van de felbegeerde serie liggen! Ik herkende de dop maar niet het model.Ik ben gelijk gaan googlen en ontdekte dat het de Waterman Audace shine pearl was t.w.v. 50 euro. Dus ik vroeg aan een collega van wie die was maar die wist het niet, ze dacht dat iemand hem achtergelaten had. Ik zei dat hij best duur was en dat ze hem niet moesten weggooien als niemand hem kwam opeisen...
Toen ik er weer was vroeg ik of er al iemand om geweest was. Een andere collega zei dat hij er al minstens 3 maanden lag en zei dat ik hem wel mocht hebben. Het universum had mijn wens verhoord!al was het niet het model dat ik zelf gekozen zou hebben ; ) Het dopje was wat gedeukt wat wel jammer was maar er zijn ergere dingen. Misschien kon ik een nieuwe kopen bij de leverancier.
Eenmaal thuis draaide ik hem open en zag dat er geen vulling in zat dus ik ben naar het volgende dorp gefietst naar de boekhandel om Waterman inktpatronen die lang van vorm zijn.
Ik heb een patroon erin gedaan maar toen ik de onderkant er weer op wilde schroeven lukte dat niet. Er zat iets in! Toen ik met een zaklamp erin scheen bleek het een klein inkt patroontje te zijn dat klem zat.
Ik heb eerst op het internet gekeken of ik tips kon vinden om een beklemde inktpatroon eruit te krijgen maar die waren er niet. Dus ben ik zelf in de weer gegaan met een lange naald maar dat werkte niet. Ik prikte er wel doorheen maar kon hem er niet mee uitvissen. Ik heb eerst maar alle inkt er uit laten lopen voordat ik verder ging. Toen vroeg ik me af wat er zou gebeuren als ik de onderkant van de pen in de oven zou leggen. Door de warmte zou het patroontje zacht worden en dan kon ik hem er misschien makkelijker uitkrijgen MAAR ik bedacht ook dat de schroefdraad van plastic was en ook zou kunnen smelten en dan zou heel de pen onbruikbaar zijn!
Toen heb ik de onder helft in warm water gelegd als compromis, het patroontje werd wel zachter maar ik kreeg hem er nog steeds niet uit met die lange naald... Dan maar met een kurkentrekker ? maar die kreeg ik er niet ver genoeg in. Toen begonnen de raderen pas echt te draaien!! Ik kon een boortje gebruiken!! Manlief heeft geholpen. We hebben het gewoon met de hand gedaan. Eerst met de dunste maar dat ging niet, toen een iets dikkere dat ging ook niet en met nóg een maatje dikker is het gelukt!



Hier heb je de pen op een zacht bedje van een elleboog stukje



Ik heb nog geïnformeerd naar de prijs van een nieuwe dop....... 24 euro exclusief BTW en verzendkosten! Het is toch geen wonder dat we in een wegwerp maatschappij leven? Ik moet maar leren leven met die deuken.

Ik zal eens een nieuwe bestelling het universum insturen. Het toppunt van vulpennen pracht voor mij. Deze...


De "yard o Led victorian"  handgemaakt van 925 zilver. Eigenlijk een beetje Té luxe om mijn boodschappenbriefjes mee te schrijven....

donderdag 30 mei 2013

Open Zolders

Ons huis is in 1928 gebouwd. Toen ging het er heel anders aan toe, niks weggewerkte leidingen en inbouw stopcontacten. Op de overloop keek je zo tegen de planken van het dak aan. Toen wij er zijn komen wonen hebben wij er gipsplaten en isolatiefolie tegenaan gemaakt maar boven de plafonds van de twee slaapkamertjes kijk je nog steeds tegen de planken aan. Boven elke kamer zit dus een klein zoldertje. Jaren lang heb ik me geërgerd aan die twee donkere gapende gaten. Sommige mensen laten een soort luiken ervoor maken die je vast kan klikken maar omdat wij krap bij kas zaten vond ik het zonde om daar een timmerman voor in de schakelen. Omdat zo´n driehoek geen eenvoudige vorm is leek het me niet iets wat je makkelijk zelf zou kunnen maken en bevestigen.
Toen kreeg ik een idee! Ik kon een soort "luiken" van stof maken!. 

Hier zie je een foto van de kleinste



Ik heb op een markt een grote hoeveelheid ongebleekt katoen gekocht. Het is belangrijk dat je het eerst wast vanwege krimp ( want dat doet het!)
Ik heb de " gaten" opgemeten en de stof op de juiste maat geknipt, er rekening mee houdend dat er aan twee kanten een tunnel moest komen om houten latten doorheen te schuiven. Ik heb twee tunnels genaaid en aan de onderkant een zoompje gemaakt.
In de houten balken op zolder heb ik bovenin en aan beide onderkanten een L vormige haak in het hout gedraaid.Door het haakje naar de andere kant te draaien kun je het "luik" loshaken.

Hier een foto van de latjes met ringen die ik in de tunnel geschoven hebt om het stoffen luik te bevestigen.



Bovenin zitten er twee ogen op één haak ( ik hoop dat je snapt wat ik bedoel)
Indien nodig kun je de luiken verwijderen en wassen.


Op onderstaande foto kun je zien hoe we de zijkanten "afgewerkt" hebben. Op de slaapkamers hebben we twee kasten met schuifdeuren gemaakt maar op de overloop hebben we stof over lange bezemstelen geschoven. De stof op de foto is het hemeltje van het ledikantje van mijn kinderen.Toevallig was het precies de juiste maat ervoor, wat betreft de hoogte en de lengte! Zo kun je op een voordelige manier je rommeltjes uit het zicht houden en nee het zijn geen dingen die weg kunnen : )


Zo is de overloop boven toch toonbaar en we hebben gemerkt dat het met die luiken er toch warmer is. Als het hard waait buiten tocht het stukken minder!

woensdag 29 mei 2013

Badkamer Kastje Met Opzwellend Melamine Folie

Onlangs heb ik verteld over onze kleine douchecel. Daar is dus ruimte voor een klein zitbad, klein wasbakje en een multifunctioneel kastje voor toiletspullen haarborstels tandenborstels enz. Op dat kastje moet ook een spiegel zitten zodat je kunt zien wat je doet.
16 jaar geleden heb ik het perfecte kastje bij Ikea gevonden. Er zat een schuifspiegel in het midden en links en rechts louvre deurtjes van kunststof en onderin over de lengte een ruimte voor potjes en haarborsels etc. Als ik geweten had hoe perfect dat kastje voor ons zou zijn zou ik er toen twee gekocht hebben. In zo'n natte ruimte weet je dat Melaminefolie ( waar dat kastje van gemaakt is) niet het eeuwige leven heeft.
Ik heb geprobeerd een afbeelding te vinden van een artikel gemaakt van melaminefolie dat door vocht wat is gaan opzwellen maar dat is me niet gelukt. Ik denk dat de meeste mensen het weggooien en niet op de foto zetten ;-)
Een paar jaar terug begon het kastje er wat aftands uit te zien, de folie begon wat te wijken en het onderste vakje was wat gaan slijten, de achterkant en bodem waren niet meer maagdelijk wit en toonde slijtplekken.
In een dolle bui besloot ik wat te proberen. Ik heb de wijkende randen en ergste oppervlakten opgeschuurd en ontvet en heb er een paar lagen acrylverf op gesmeerd.Het was een potje dat wat begon in te dikken. Ik denk dat het grondverf was maar weet het niet meer zeker. Ik heb misschien ook een likje plamuur op de wijkende randen gesmeerd om ze te egaliseren maar dat weet ik niet meer precies.
Als ik geweten had dat het zo goed zou lukken had ik het wat netter gedaan maar in mijn opwinding loop ik wel eens de kantjes er een beetje af. Ik had ook nooit verwacht dat ik het ooit op het internet zou zetten.
Ik heb dan ook geen vóór foto, alleen een na foto.



In het linker bovenhoekje  van het vakje zie ik nog een plekje dat ik vergeten ben, zo zag het er dus overal uit. Ik hoop dat het nog een aantal jaren mee kan zo!

dinsdag 28 mei 2013

Watervaste Applicatie Maken

Hier liet ik zien hoe ik mijn aftandse fietstassen een opknapt beurt en reparatie gegeven heb. Ik heb toen een applicatie gemaakt om een winkelhaak te verdoezelen en ik ga nu laten zien hoe ik die gemaakt heb.
Eerst heb ik lopen verzinnen wat ik als basis zou gebruiken. Fietstassen worden nat en vies dus stof is eigenlijk niet zo´n goed idee. Je zou figuren uit een oud tafelzeil kunnen knippen en daar heb ik ook aan gedacht maar toen kreeg ik een ander idee!!
Af en toe krijg je wat, vaak ongevraagd. Zo heeft de AH hier wel eens een actie dat je een portemonnee met aanbiedingen door de brievenbus krijgt. Toen hij op de mat viel dacht ik #'&&#&!"#?#!!!% nog meer " troep"
Dit is hem



Maar nu bekeek ik hem met heel andere ogen!! De stof (of liever gezegd plastic) rafelt niet en is water afstotend. Precies wat ik zocht!

Ik heb de bies losgetornd



zodat ik ik hem uit elkaar kon halen

Daarna heb ik uit papier een hartje geknipt. Ik vouw het papier altijd dubbel dat is hij gegarandeerd symmetrisch



en toen heb ik hem op een dubbel gevouwen stuk portemonnee gelegd (uit de buurt van de gaatjes)



Toen ik deze foto zo zag dacht ik " een half hartje knippen is al genoeg!" maar toen bedacht ik dat een hele toch beter is omdat je dan beter de vorm kunt zien.
Ik heb het hartje vastgespeld en toen uitgeknipt.



Nou kan de pret ECHT beginnen! Ik heb al mijn bling bling tevoorschijn gehaald en overdacht hoe ik hem zou kunnen versieren. Ik wilde er niet ál teveel werk van maken. Het gaat tenslotte om een fietstas met een winkelhaak en geen baljurk!

Toen bedacht ik dat ik een kleiner hartje van pailletten erin kon maken



Ik heb het papieren hartje weer dubbel gevouwen en er een randje vanaf geknipt. Ik heb het als leidraad in het midden van het hartje vastgemaakt.

Daarna kon het versieren beginnen



Oeps een beetje wazige foto zie ik. Ik heb de pailletten net naast het papier er op genaaid. Als je wilt weten hoe ik dat gedaan heb kijk dan hier.Ik heb het met heel dun nylongaren gedaan. Onzichtbaar en sterk. Wel een druppel heldere nagellak op het knoopje aan het eind doen. Anders heb je kans dat hij losgaat.

Hieronder zie je het eindresultaat



Lief hè ? Ook leuk voor op een jack of rugtas.Pailletten zijn niet duur en je kunt er op een snelle manier iets mee opvrolijken!
Ik heb de applicatie met nylondraad vastgenaaid. Dat is sterk en doorzichtig

zondag 26 mei 2013

Fiets Tassen Herstellen

Als je jong bent neem je je wel eens dingen voor waar je later op terugkomt. Zo zou ik nooit fietstassen nemen. Ik denk dat het kwam door de grote bruine uitgezakte canvas dingen die mijn moeder aan haar fiets had hangen.
Toen snelbinders niet volstonden nam ik een schattig rieten mandje en later een rugtas erbij maar die schattige rieten mandjes zakten binnen een jaar uit door het gewicht van de spullen die ik er in deed. Na het derde uitgezakte mandje nam ik een draadijzeren die ik nog steeds heb. Het koste wel wat maar hij bleef in model en gaat al jaren mee.
Een jaar of vier geleden heb ik een fiets met ondersteuning erbij gekocht voor langere afstanden. Aan de kust waait het bijna altijd flink en zo kon ik langere afstanden fietsen zonder de rest van de dag voor pampus op de bank te hoeven bij te komen. Alleen, er zat een stickertje op het stuur geplakt waarop stond, "geen gewicht aan hangen" of zoiets. Ik mocht er dus geen mandje aan hangen...... ik zou dus toch aan de fietstassen moeten! Tegenwoordig kun je hele hippe fietstassen kopen met leuke motieven erop.. alleen als iedereen iets heeft wil ik het niet meer...ik kan er niets aan doen, zo ben ik nou eenmaal. Dus kocht ik de saaiste fietstassen die ik kon vinden en besloot ze te ...... versieren!
Ik was erg in mijn nopjes met het resultaat. Ik vond ze zó geslaagd dat ik in het begin erg bang was dat ze gestolen zouden worden. Blijkbaar dachten andere mensen en dieven er anders over want ik heb ze nog steeds. Ze zien er nu zo aftands uit dat ik me afvroeg of het geen tijd was om nieuwe te kopen MAAR omdat ik er zo lang mee bezig geweest ben om ze te "pimpen" ga ik toch eerst kijken of ik ze kan opknappen.

Dit zijn ze




en zo ziet de binnenkant er uit als je regelmatig nat zwerfplastic wat in de berm ligt er in stopt.Niet echt meer verantwoord om daar je boodschappen in te stoppen..


Ik heb ze eerst bespoten met een spuitflacon met Biotex erin en ben ze met een nagelborstel te lijf gegaan. Vooral de binnenkant en de flappen. Daarna heb ik ze buiten afgespoten door mijn vinger over het uiteinde van de tuinslang te houden zodat het water ging sproeien.
Daarna heb ik zo "opgehangen" zodat het water er uit kon lopen



Toen ze een eind opgedroogd waren heb ik ze over de waslijn gehangen.

Eenmaal droog kon het repareren beginnen

Hieronder kun je een eerdere reparatie zien Het bleek dat mijn boodschappen op het punt stonden om uit de bodem van mijn tas te vallen zonder dat ik het wist!



Ik heb toen alles aan elkaar genaaid met stevig nylon draad. Echt wonder spul!

Wat de winkelhaak in de zijkant betreft, die heb ik eerder hersteld door er een stukje leer aan de binnenkant op te plakken met lijm maar dat bleef niet lang zitten. Deze keer wilde ik eerst Vliesofix gebruiken net als bij het overhemd maar toen bedacht ik dat ik net zo goed zwart plakband kon gebruiken.


 Eerst heb ik met grove steken de winkelhaak dicht genaaid en toen aan de binnen en de buitenkant een stukje zwart plakband geplakt en later met wat steekjes vastgezet zodat het niet los kon laten.



Dit is het zwarte plakband waar we hier alles mee bijelkaar houden.



Ik weet dat het nergens op lijkt maar ik had bedacht dat ik er een applicatie overheen zou doen.

Deze baleinen waren losgeraakt doordat de tunnel waar ze in zaten los geraakt waren en waren gaan rafelen. Bij een eerdere reparatie heb ik ze weer dichtgenaaid maar dat ging door het rafelen nu niet meer.



Hierboven de baleinen



Hier de rafelige randen van de tunnel waar ze in zaten



Ik had nog van dit band liggen en had bedacht dat ik dat aan het rafelige gedeelte kon naaien om het te verbreden zodat ik opnieuw een tunnel kon maken



Hier zie je hoe ik het vast gemaakt heb. De tunnel is nu weer breed genoeg om de baleinen eronder te stoppen. Ik heb eerst de baleinen op hun plaats gelegd en toen de tunnel eroverheen gespeld en toen dichtgestikt op de naaimachine



Hier kun je de buitenkant zien nadat ik de baleinen weer vast genaaid had. Ik heb niet helemaal recht genaaid en mijn zwarte garen was op dus ik moest donkerblauw gebruiken maar dat deert niet.De tas heeft nu weer zijn oude vorm terug.

Met de baleinen op hun plaats ben daarna verder gegaan met het verstevigen van zwakke plekken zoals deze met nylongaren



Toen alles verstevigd was kon het leuke gedeelte beginnen. Zoals ik al eerder zei had ik bedacht om er een applicatie op de winkelhaak te maken.
Eerst dacht ik een om een plaatje of oproep uit te printen en te plastificeren net als ik bij mijn tas met een boodschap gedaan heb. Of anders het logo van Nederland schoon maar ik bedacht dat sommige mensen dan misschien zouden denken dat het een uitnodiging was om hun afval in mijn fietstas te dumpen dus heb ik daar maar vanaf gezien.
Toen kreeg ik een geniaal idee voor een watervaste applicatie. Hoe ik hem gemaakt heb vertel ik volgende keer wel maar dit is het resultaat..



Mooie geworden hé? Alleen nu ben ik weer bang dat ze hem zullen stelen. Het is ook altijd wat....

Lampenkappen Bekleden

Kort nadat ik getrouwd ben ben ik begonnen met mijn eigen lampenkappen te bekleden. Op die manier ben je niet afhankelijk van wat er in de mode is of van wat er in de winkel ligt.
Ik heb toen op Zuidplein in een kleine hobbyzaak wat frames gekocht in verschillende maten.Let er wel op dat de maat en het model bij de voet past tenzij je van `bijzondere` combinaties houdt. Zulke frames kun je keer op keer gebruiken.



Soms kun je ook op rommelmarkten bruikbare lampenkappen tegen komen. Je moet dan goed op de constructie letten. Tegenwoordig heb je veel kappen met steunen naar de fitting en een ring boven en onder maar geen verbinding tussen de boven en onder ring. De stevigheid wordt in zulke gevallen bereikt door karton of plastic. Voor het zelf bekleden heb je aan zulke kappen niets tenzij je er stof overheen wilt plakken maar ik weet niet of dat mooi zal doorschijnen. Vooral als de kap in eerste instantie al bewerkt was.

Ik heb ooit op de babykamer de kap met een lief bloemen stofje bekleed en dezelfde kap later in de woonkamer met weer een ander stofje gebruikt.

Onderstaand lampje heb ik op een rommelmarkt gekocht. Het kapje zat er al op maar had een ander stofje. Ik heb speciaal een stofje gekocht waarvan ik vond dat het goed bij het behang paste. Dit kapje loopt erg schuin. Dat betekent dat je veel stof nodig hebt en veel " afval" overhoudt maar dat kun je dan weer voor een patchwork projectje gebruiken.



Ik heb er geen patroon voor maar rol de frame zo strak mogelijk in de stof. Daarna probeer ik de stof om het frame min of meer vast te spelden en knip ik het grootste gedeelte van de overtollig stof weg. Bij het vastnaaien blijf je knippen en oprekken en je moet proberen de stof zo dicht mogelijk bij het frame te houden dus geen grote naadtoeslagen. Als het lampje brandt wil je geen randen overtollige stof zien zitten ik tenminste niet.
Als je de stof rondom vast gezet hebt sluit je de stof van onder naar boven. Hier krijg je dus wel wat naadtoeslag maar probeer de randen mooi recht te krijgen. Helemaal ideaal is het als die naad net bij zo´n verbinding tussen en onder en bovenring komt maar dat is vaak een utopie.

Onderstaande lamp is gedegradeerd tot de slaapkamer



Hij staat daar omdat er een scheur in de voet zit en de kap scheef is en niemand hem daar zal zien behalve intimi. 
Voor die kap heb ik toen der tijd een heel leuk stofje gevonden met takjes erop die precies paste bij de takjes op de voet.Op de foto kun je zien dat het belangrijk is om de stof netjes om het frame heen te naaien. Elke verdikking zie je.
Die snoeren die je ziet hangen zijn geen design accenten maar snoeren die manlief bevestigd heeft om de ontvangst van zijn radio te verbeteren. Ze lopen naar de gordijnroede. Ik mag er absoluut NIET aankomen! Telkens als de ontvangst minder is vraagt hij " ben je weer aan het afstoffen geweest?" 
Deze kap zal waarschijnlijk niet hergebruikt worden. Ik denk niet dat ik hem nog mooi recht zal kunnen krijgen.

Als laatste heb ik nog deze staan



Deze heb ik eerlijk gezegd een beetje afgeraffeld. Ik had niet genoeg stof om de " draai" te maken dus heb ik hem hier en daar geplooid en als je bovenin kijkt zie je dat de stof aan de binnenkant niet netjes weggewerkt is. Ik heb hem bekleed met een stuk ongebleekt katoen dat ik gebruik voor de achterkant van quilts. Grote kans dat ik de stof een keer los haal en een ander stofje er op maak.

zaterdag 25 mei 2013

Tussendoortje

Soms moet je wat consumeren als je wat wilt creëren in dit geval kindersurprise eieren. 
Zoonlief heeft een tijdje terug een youtube filmpje gemaakt. Ik was eerlijk gezegd aangenaam verrast toen ik het zag. Ik wist niet dat hij het in zich had.
Zijn overgrootvader was wel oprichter van een filmclub in Gouda genaamd "het toverlint".Dat was vóór het digitale tijdperk toen alles veel omslachtiger was en je eerst filmpjes moest laten ontwikkelen en allerlei apparaten neer moest zetten voordat er wat te zien was. Wat zijn de tijden veranderd, nu heb je alleen een telefoon nodig!
Hier kun je het bekijken. Het duurt maar 34 seconden

Hier de link voor als het filmpje niet zichtbaar is



Ik vind het filmpje knap gemaakt Trotse moeder hè :-) Maar dat wil niet zeggen dat ik deze eieren niet de reinste verspilling van geld en grondstoffen vindt en een bijdrage aan de wegwerp maatschapij. Dat snap je hoop ik wel. Het was een kwestie van het doel heiligt de middelen en hij zal er geen gewoonte van maken ;-)

Verstopte W.C.

Ik zocht naar een afbeelding van  een verstopte w.c. toen ik dit stukje ging schrijven maar zal jullie die besparen. Ik zat aan een boterham maar had gelijk geen trek meer...

Het is alweer jaren geleden maar we hadden een keer een verstopte w.c. We hebben toen de loodgieter erbij gehaald en die heeft met een slang en veel water de boel weer ontstopt gekregen.
Toen het een tijdje later weer gebeurde dachten wij, "wat die loodgieter kan kunnen wij zelf ook!" Dus we hebben een slang zo diep mogelijk in de w.c. pot gestopt máár toen er water doorheen kwam kwam het water in de w.c. pot omhoog en dreigde over te lopen. Daar hebben wij wat op gevonden ...
We hebben een stevige plastic zak genomen ( van potgrond b.v) en die gedeeltelijk gevuld met zand en de bovenkant dichtgebonden met een stukje touw. Zo kregen we een soort zandzak die we ( toen het water eenmaal weg gezakt was) op de slang gelegd hebben. Die zandzak vulde de w.c. pot en  voorkwam dat het water veel omhoog kwam en verhoogde de druk van het water dat door de slang kwam. Zo hebben we zelf de verstopping verholpen.
Wij hebben de laatste keer water uit onze "tras" gepompt ( zo noemen we hier de ruimte onder ons huis waar hemelwater in opgevangen wordt).
Ik wilde onze zandzak op de foto zetten maar manlief heeft hem ontmanteld dus dat kan niet meer.

Onderstaande zak is veel voller dan die van ons. In die van ons zat minder dan de helft aan zand dan in deze zit.




vrijdag 24 mei 2013

Zelf Een Yogamat Tas Maken

Onlangs kreeg ik een mailtje van mijn yogajuf dat ze vanaf volgend seizoen adviseerde om vanwege de hygiëne zelf een matje mee te nemen en dat over het matje in de yogastudio neer te leggen. Tot nu toe deden we sommige oefeningen op een handdoek dat op het matje lag en anderen op het onbedekte matje voor betere grip. Nou zijn die matten over het algemeen heel schoon maar af en toe lagen er toch kleine verdachte stukjes op en om daar nou met je neus vlak boven te liggen is niet altijd even ontspannend, vooral niet als je je fantasie op de vrije loop laat gaan!
Ik heb al een eigen matje in mijn yoga/computer/echtelijkeruzielogeer kamer liggen die vooral door de kat gebruikt wordt en met vlagen door mij dus die hoefde ik niet aan te schaffen. Ik bedacht dat ik wel een tas nodig had om hem in te stoppen.
Het enthousiasme borrelde in me op en ik ben eerst op het internet gaan kijken voor inspiraties en eventueel patronen hiervoor.
Hier zie je een youtube video met een eenvoudige tas en hier en hier nog meer manieren. Ik heb ook nog in de online winkels gekeken wat daar zoal aangeboden werd.
De raderen draaide en uiteindelijk kreeg ik een ideetje om een hele eenvoudige tas te maken die zo klaar zou zijn, geen voering behoefde omdat de stof dik genoeg was en niet bij het eerste spatje regen al door zou gaan lekken maar wel bij een hoosbui.

Ik heb als eerst mijn matje opgerold voor de maat


en toen de spijkerbroek met één pijp gepakt die ik nog had liggen en heb het matje in de pijp geschoven voor de maat. Bovendien wilde ik kijken of hij er in paste. Heb je een dikke mat en spillebenen dan zou het best wel eens kunnen dat je mat dikker is dan je benen en het niet past



Ik heb hem zo hoog mogelijk afgeknipt, dat is niet helemaal recht gebeurd maar het komt niet zo nauw. Eerst stoorde het me dat hij aan de bovenkant wijder uitliep maar later leek het me handig omdat je dan meer ruimte hebt om je matje in de tas te schuiven


 Toen heb ik de onderkant op de naaimachine dicht gestikt. Eerst was ik van plan om hem te stikken waar de spelden zitten maar uiteindelijk heb ik het helemaal langs de onderrand gedaan zodat het stiksel van de zoom nog te zien is lekker stoer ;-) Als je het helemaal langs de onderrand doet moet je wel voorzichtig en langzaam te werk gaan want je stikt dan door 4-6 lagen jeansstof heen!


Daarna heb ik aan de bovenkant een stukje naad los getornd. Dit heb ik gedaan omdat het een mooie plek is om straks het koord naar binnen te schuiven. Het is al bijna afgewerkt!


Toen heb ik de losgetoornde stukjes naad vast gestikt als afwerking.


Ik heb langs heel de bovenrand gezigzagd omdat ik niet van plan was om de tunnel naar binnen te vouwen en ik niet wilde dat het zou gaan rafelen

Ik heb het matje toen op de tas gelegd om te kijken hoeveel lengte ik nog over had om een tunnel te maken. Ik moet uiteindelijk wel het koordje aan kunnen trekken om de tas dicht te maken!


Daarna heb ik de tunnel gestikt. Ik heb geprobeerd om het redelijk recht te stikken en heb dus niet de rand van de stof gevolgd ;-)


Daarna heb ik de tas gekeerd. Als hengsel had ik bedacht de tailleband van een andere broek te gebruiken. De tailleband van deze broek was te "trendy"en had gekruiste riem lusjes die lager waren vast gestikt dus niet geschikt om te worden afgeknipt langs de rand van de band.
Ik heb er vrij lang hengsel er aan gemaakt omdat ik hem gekruist wil dragen ( of hoe noem je zoiets) Met droog weer ga ik op de fiets en als hij dwars over mijn lichaam zit kan hij niet van mijn schouder zakken.
Ik heb het hengsel met doorzichtig nylondraad hier en daar met een paar steekjes aan de tas bevestigd.


Ik heb daarna mijn voorraad veters en koordjes tevoorschijn gehaald. Als ik iets weg doe haal ik altijd alle koordjes en veters eruit en die bewaar ik en dan krijg je een voorraad..
Uiteindelijk koos ik voor kobaltblauw


Een groot gedeelte van mijn knopenpot heb ik geërfd. Ik heb hem ondersteboven gekiept opzoek naar een "aantrekstukje"


Ik bleek keus te hebben uit een rode of een groene. Ik koos de groene maar het lot besliste anders. Toen ik alles opgeborgen had bleek de groene spoorloos verdwenen te zijn! Ik heb hem nog steeds niet gevonden! Het werd een rode dus...


Hier het eindresultaat.... Toen ik dat groene afsluit dingetje uitgezocht had was ik van plan om een riem lusje met een hanger met kralen en boeddha beeldje te versieren maar omdat het een felrode moest worden bedacht ik dat ik die gelukspoppetjes kon gebruiken die ik al jaren heb en geen bestemming voor wist!oorbellen maken ervan ging me een beetje te ver ;-)


 Deze tas maken koste me een half uurtje schat ik toen ik eenmaal wist wat ik wilde doen.
Alles op dit blog vastleggen duurde veeeel langer!