donderdag 31 oktober 2013

Wegrottende oogst wegwerken

Laatst liet ik onze " marktkraam" in het schuurtje zien
Hier even een geheugen opfrisser


Je kunt je voorstellen dat we zulke hoeveelheden niet snel kunnen opeten dus vroeg of laat moeten er maatregelen genomen worden. Er zijn al diverse bakjes met tomaten naar buren en dochterlief gegaan maar er bleef nog genoeg over.
Gisteren was het tijd om in actie te komen...Manlief heeft de tomaten die het ernstigst er aan toe waren voor me er uit gehaald


Ik heb de rottende en schimmelige plekken eruit gesneden en in de rest een kruisje ingekerfd om het ontvellen makkelijker te maken en ook gewassen natuurlijk


Daarna heb ik ze even in kokend water gedaan zodat het vel makkelijker loslaat


Ik haal ze er met een vork uit en laat ze even afkoelen waarna ik het vel eraf trek en ze in stukken snij en in de blender doe

Op de onderstaande foto zie je een bord met vellen, een bord met tomaten die nog ontveld moeten worden en tomatenstukken die op het punt staan gepureerd te worden


Na het pureren heb ik de vloeistof in goed afsluitbare bakken gedaan en ingevroren ( sorry, vergeten een foto te maken) Andere keren kookte ik ze eerst maar nu heb ik ze rauw ingevroren.

Ik had ook nog peren van de buurvrouw gekregen. 



Peren zijn heel verraderlijk, eerst zijn ze keihard en als je denkt dat ze eetbaar zijn blijken ze binnenin al rot te zijn!
Hier de buitenkant


En hier de binnenkant


Vorig jaar heb ik me enorm uitgesloofd om peren/ gember chutney te maken volgens een echt recept. Zoals altijd als ik zoiets probeer mislukte het. Ondanks de citroenschil voor de pectine wil het maar niet opstijven ( de eerste sessie was aangebrand toen ik even niet oplette. :-/ ) Uiteindelijk heb ik het in de blender gedaan en kreeg ik een soort applemoes maar dan van peren en gember. Ik heb de twee potten die ik gemaakt had door de yoghurt gedaan en het was best lekker. 
Deze keer wilde ik dus een luiemens versie doen zonder recept. Ik heb de peren gewassen en in stukken gesneden en in de blender gedaan zonder ze eerst te schillen. Ik heb ooit een miljardair bij O prah gezien die dagelijks de schil van drie appels at ( en misschien ook wel de klokhuizen, dat weet ik niet meer) Hij zei dat de meeste voedingswaarde net onder de schil zat. Het vruchtvlees van de appels voerde hij aan zijn huisdieren op. Schillen zijn bovendien goed voor de stoelgang. Ik heb er ook nog gember bolletjes, gembersiroop en wat gemberpoeder en kaneel toegevoegd.


Voor het " blenderen" ( geen idee of dat een werkwoord is)

Na het blenderen


Nadat ik alles in de blender tot puree veranderd had heb ik het in een pannetje even laten koken en toen in potten gegoten en even op de kop gezet.


Daarna heb ik ze van etiketten voorzien ( excuses voor de slechte kwaliteit van de foto)


Vergeet niet de pan uit te likken voor je hem afwast, dan weet je gelijk hoe het smaakt ;-)

woensdag 30 oktober 2013

Zelf een ( soort) trechter maken

Tegenwoordig neem ik wel eens soep mee naar mijn werk voor tussen de middag. Het valt niet mee om dat zonder knoeien in een thermosfles  te krijgen. Nou hebben we wel wat trechters liggen maar die gebruik ik niet graag voor voedsel want ik kan me niet goed meer herinneren waar ik ze allemaal voor gebruikt heb in het verleden. Ik weet ook niet of eventuele vermicelli door het gaatje zal passen.
Toen ik pas geleden op het punt stond om de opgewarmde soep in de fles te doen kreeg ik een idee.
Ik had nog wat lege plastic flesjes liggen van drinken die zoonlief wel eens koopt. In het verleden gebruikte ik ze wel eens om zelf drinken in mee te nemen maar doe dat liever niet meer vanwege de stoffen die bij hergebruik vrij kunnen komen.
Hier een voorbeeld


Ik heb hem met een schaar door de midden geknipt


En daarna de bovenhelft in de thermosfles gezet als trechter


Daarna werd het even spannend of het zou lukken. Ik heb de soep erin gegoten en heb niet geknoeid. Daar heb ik helaas geen actie foto van....


Zelfs de hals bleef schoon

Hier een foto van de onderkant met aanrecht als extra bewijs ( ik heb hem niet stiekem eerst schoongemaakt ;-))


Misschien zijn er die zeggen, " daar heb je speciale lepels voor met tuutjes aan de zijkant zoals deze


Dat weet ik want ik heb er zelf ook twee. Het probleem is dat ik linkshandig ben en die lepels gemaakt zijn voor rechtshandige mensen. Het tuutje zit voor mij aan de verkeerde kant.

De onderkant van het flesje is handig om dingen in te bewaren zoals makeup kwastjes, nagelknippers, haar speldjes, pennen, ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan maar jullie snappen vast wel wat ik bedoel.
Ideaal zou zijn als ik een flesje had met een wat bredere taps toe lopende opening. Ik ga mijn ogen openhouden ervoor.

maandag 28 oktober 2013

Regen en tochtvrij konijnenhok (dachten we)

Toen wij twee weken terug die 111mm regen in een dag hadden stond het konijnenhok blank volgens manlief. In iedergeval het gedeelte dat gaas aan de voorkant heeft.
De komende dagen geven ze weer storm en regen op en hij vroeg zich af hoe hij kon voorkomen dat het hok weer in zou regenen. Je zou er altijd nog een jutezak en een vuilniszak overheen kunnen gooien ( al zou dat misschien opwaaien) maar hij wilde niet dat het uitzicht van het konijn belemmerd zou worden. De getinte perspex plaat van de vormalige " hangplek" viel dus ook af. Toen bedacht manlief dat een stuk glas afkomstig van een oud keukenraam misschien wel zou voldoen. Het bijbehorende hout wat er eerst omheen zat is al lang geleden weggerot maar ondanks dat hebben we het niet weggegooid want...... Je weet maar nooit!

Eerst heb ik het een sopje gegeven 

Ik heb het hier alleen nog maar ingespoten om te weken


Hier staat het voor het hok inmiddels schoongepoetst. Het is zo schoon dat je het niet meer ziet staan! Jullie moeten me maar geloven ;-) Je zult het niet geloven maar de maat was precies goed wat ook niet veel gebeurt.
En dan te bedenken dat hij een paar maanden geleden konijnenbout van het desbetreffende konijn wilde maken! Stiekem heeft hij toch een klein hartje :-)

Update...
Toen ik nog geen 24 uur later heerlijk lag te badderen in ons luxiueuze bad(je) hoorde ik aan de andere kant van de muur een grote klap en het geluid van brekend glas. Ik dacht," o jee, de anti inregen en tochtruit is gesneuveld!"  Toen ik een tijdje later ( inmiddels afgedroogd en aangekleed ;-)) naar buiten ging was het eerste dat ik zag dit..


Konijn Bullebak liep los! Hoe kon dat nou?
Toen ik de hoek van het huis omsloeg werd alles duidelijk!


Niet alleen het glas was kapot maar heel het hok was achterover gewaaid! Waarschijnlijk is dat gebeurd doordat de wind niet meer door het gaas vrij spel had en tegen die " muur van glas " aangewaaid is.
Toen wij bezig waren kwam het konijn gelukkig bij ons kijken en is zelf weer haar ren ingegaan. Teveel vrijheid is eng als je het niet gewend bent!
We hebben alles weer terug gezet zonder plaat, al dan niet van glas, ervoor en hebben het hok met touw aan het paaltje gebonden zodat het hopelijk niet weer kan gebeuren!

De brokken van de glasplaat worden nu wel weggegooid. Als ik handiger was zou ik hem in kleinere stukken snijden en als glas voor schilderijlijstjes gebruiken maar ik vind dat " eng" dus doe het toch maar weg...

zondag 27 oktober 2013

Permanente glasverf verwijderen

Ik heb het al vaker gezegd.. Soms zit het idee voor een blogje in een klein hoekje.. deze keer letterlijk.
Ik kijk regelmatig, meerdere keren per dag zelfs,naar mijn " verkeersbronnen" dat wil zeggen; ik kijk naar wat mensen gegoogled hebben om op mijn site terecht te komen." Glasverf" komt er regelmatig in voor en ook " hoe permanente glasverf te verwijderen". Daar had ik nog niets over geschreven maar was het wel altijd van plan. Ik had alleen eigenlijk niet zo'n zin om eerst iets te verven ,daarna een hele tijd te wachten en daarna proberen om het te verwijderen.

Wij hebben een " glasbak" in de gang staan


Het is eigenlijk een grote wasmand die we vullen met leeg glaswerk en als de deksel niet meer dicht kan neem ik elke keer een tas mee naar de glasbak. Eigenlijk zou het veel handiger zijn om elke keer als ik wat lege glazen verpakkingen heb om die direct in mijn tas te doen maar om een of andere reden gebeurt dat niet. Zo'n mand levert eigenlijk genante taferelen op...hij zit voornamelijk vol met wijnflessen....ik ben geen zware drinker maar na een aantal maanden zit de mand vol en ga ik op pad met een tas vol met wijnflessen met af en toe een lege pot van pindakaas ertussen. Die mensen die langs me heen lopen weten niet dat ik er maanden over gedaan heb om die te verzamelen. Ik zou er net zo goed een week over gedaan kunnen hebben! Het is een wonder dat er niet meer over me geroddeld wordt! ( of misschien doen ze dat wel maar heb ik het nog niet gehoord ;-))

In iedergeval,de mand puilde uit en ik ben afgelopen week drie keer, verspreid over een aantal dagen met mijn lege wijnflessen naar de glasbak gegaan ( om de roddels binnen de perken te houden ;-))
Onderin de glasbak kwam ik deze tegen


Hij ligt er al zo lang in dat ik me niet meer kan herinneren of ik hem zelf beschilderd heb ( dat kan ik me niet voorstellen ) of 1 van mijn inmiddels volwassen kinderen. Ik vind hem afschuwelijk maar kon ik hem om een of andere reden nog niet definitief afvoeren. Misschien wist ik in mijn onderbewustzijn dat ik hem ooit voor een blogje nodig zou hebben.

Ik had bedacht dat het misschien zou lukken om met een verfkrabber de verf er af te krijgen


Hier het proefstukje


Het werkt! Wel vrij steil er opzetten. Ik weet niet of het krassen op ruiten zal geven. Zelf zou ik geen hele taferelen op mijn ruiten schilderen met het idee dat ik het toch altijd zou kunnen verwijderen als ik het zat werd ( tenzij je matglas wil natuurlijk ;-)

zaterdag 26 oktober 2013

Foundation- of Paperpiece instructies

Onlangs heb ik beloofd dat ik stap voor stap zou laten zien hoe paperpiecen of foundationpiecing in zijn werk gaat . In het Nederlands heet het " werken op een ondergrondje" . Het is een patchwork techniek die je in staat stelt om nauwkeurig verschillende stukjes stof aan elkaar te naaien en er op die manier allerlei leuke afbeeldingen of patroontjes van te maken. Ik werkte eigenlijk altijd op die manier (toen ik nog wat deed op dat gebied). Als ik iets op de gewone manier maakte kwam het op een of andere manier nooit goed uit en paste de delen niet goed in elkaar. Op een ondergrondje wel.
Ik deed altijd alles met de hand maar je kunt het ook op de naaimachine doen.

Als ondergrond gebruik ik L11 vlieseline. Daar zit geen lijm op. Je kunt het in patchwork winkels kopen en ook online en miischien ook nog in goed gesorteerde stoffenwinkels. Een alternatief is luier inleggers...ja je leest het goed.


Ik weet niet of ze nog steeds verkocht worden. Dit is natuurlijk een hele oude doos.

Hieronder een paar voorbeelden van wat je er mee kunt doen

Hier lig ik elke avond onder op de bank. Ik geloof dat hij uit 140 blokken bestaat.


Of deze. Dit is een miniquiltje voor aan de muur. Je hebt er erg weinig stof voor nodig ( lekker voordelig ;-))


Dit was een pakket met een opstrijkbare papieren ondergrond die later verwijderd moest worden...eens maar nooit meer!


Ik wil wat voor mijn kersverse kleindochter gaan maken met haar naam. In het verleden heb ik als kraamcadeau deze gemaakt
Die blokken kwamen ook op het geboorte kaartje voor

 
En deze. De bootjes zijn ook met deze techniek gemaakt


 En deze. De katten idem dito


Ik raad iedereen af om zoiets te maken voor een kindje dat Antoinette, Gwendolyn of Alexander heet tenzij ze een hele grote babykamer hebben ;-)

Voor mijn kleindochter Tessa ( lekker korte naam ;-)) had ik bedacht om vlaggetjes met de letters te maken. Ik wilde er ook Woezel en Pip in verwerken. Eerst had ik nog het plan om woezel en pip zelf te freubelen maar uiteindelijk heb ik Woezel en Pip applicaties gekocht online bij Marjoke- borduur- shop ( geen aandelen en ook geen familie, ik ken haar niet eens!)


Met vlaggetjes kun je meer kanten op was de achterliggende gedachte. Ze hoeven niet perse aan een muur gehangen te worden maar kunnen ook voor een raam gehangen worden of voor een kast gedrapeerd worden

Ik heb zelf een computerprogramma gekocht met allerlei patronen die je op verschillende maten kunt afdrukken maar je kunt ook online gratis van alles vinden
Hier sites met gratis alfabetten
en http://www.quiltviews.com/free-pieced-alphabet-patterns-a-z bij deze staan er geen volgorde nummers dus niet geschikt voor beginners
Hier de eerste letter


Alleen ga ik gelijk al ingewikkeld doen want ik wilde niet dat de bovenkant van de T gelijk aan de rand van het blok grensde dus ik heb er aan de onderkant 1 cm afgehaald en die er aan de bovenkant bijgetekend

Hier de "e" 

Die is een stuk ingewikkelder

Hier de "s"

Die is nog ingewikkelder want die bestaat uit nog meer delen
Van de "a" heb ik geen foto maar ik wilde jullie niet vervelen;-)

De volgende stap is om de vlieseline of luierinleggers op het papier te spelden en met behulp van een potlood en lineaal het patroon over te trekken 


Omdat ik zag dat de onderdelen min of meer dezelfde breedte hadden heb ik van te voren repen stof gesneden. Ik hoefde maar twee kleuren te gebruiken dus dat scheelt. Anders had  ik gewoon stuk voor stuk stukjes stof geknipt 


En daarna gestreken. Daarna heb ik de vlieseline stukje uitgeknipt en om verwarring te voorkomen aan de juiste uitgeprinte letters gespeld.


Ik vond het moeilijk om de stofjes te kiezen. Zelf ben ik erg van de romantische bloemetjes maar dochterlief niet. Ik heb nog gekeken tussen de restjes stof van kleding  die ik voor haar gemaakt heb toen ze nog te jong was om te protesteren maar kon niets geschikts vinden. Het moest bovendien nog een beetje te combineren zijn met het Woezel en Pip schilderij dat ik op verzoek van dochterlief gemaakt heb.

Stap 1
Leg een stukje stof of de ACHTERKANT! van vakje 1 van het ondergrondje en speld het vast. Je ziet de lijntjes en cijfers door het ondergrondje heen
Ik heb een foutje gemaakt kijk goed uit dat je je letters en/of afbeeldingen niet in spiegelbeeld maak! Ik ben net aan de "e" begonnen en maakte hem bijna in spiegelbeeld! :-o


Stap 2
Leg het stofje dat uiteindelijk vakje 2 moet bedekken bovenop het lapje van vakje 1 zo dat alleen de naadtoeslag wat uitsteekt over het lijntje. Goede kanten op elkaar! Klinkt ingewikkeld maar kijk maar goed naar de foto's

 
Speld de 2 lapjes vast op de getekende lijn
Hier de achterkant ( eigenlijk de voorkant van het ondergrondje maar de achterkant van je werkje)


Naai op de lijn waar de spelden in zitten. Zo zet je eerste twee lapjes vast



Daarna draai je je werkje weer om en strijk met je nagel het lapje opzij ( met een strijkijzer kan ook)


Stap 3
Nu is het tijd om het lapje van vakje 3 te bedekken
Leg het lapje met de goede kant bovenop lapje 1 ( het gele) met alleen het naadje over de streep en speld het vast


Aan de achterkant van je werkje kun je kijken of je het goed gedaan heb


Daarna naai je op het lijntje met de spelden


Keer je werkje en strijk het lapje met je nagel opzij ( begin je het een beetje te snappen?)


Stap 4
Nu is het tijd voor het 4e lapje bovenaan. Leg het overdwars met de goedekant naar beneden met alleen het naadje over het streepje en speld het vast


Draai het om om te kijken of de spelden op het lijntje zitten en naai het vast



Als het vast genaaid is draai je het om en strijk je met je nagel het lapje terug en glad


Daarna doe je hetzelfde met het lapje van vakje 5



En ook aan de zijkanten. Die stukjes stonden los op het patroon op het papier. Eigenlijk had ik net zo goed 2 reepjes stof zonder ondergrond er aanvast kunnen naaien maar ik doe het maar helemaal volgens de regels


Spelden, naaien en gladstrijken. Die twee spelden op de hoekjes zitten er zodat alle hoeken aansluiten. Het is geen ingewikkelde techniek maar alles moet nauwkeurig gebeuren. Precisie is alles!



Zo, de T is klaar. Het ziet er nog niet zo mooie uit maar het moet nog gestreken en bijgesneden worden. Ik denk dat ik aan de onderkant nog puntjes ga maken om er echte vlaggetjes van te maken maar ik zit er nog op te broeden.
Dit wordt nog vervolgd maar dit is de basis en als je dit kunt kun je in principe alle patroontjes maken. Pas alleen op met driehoeken, die zijn lastig, vooral als het ongelijke driehoeken zijn. Dan kun je beter ruim stof nemen en later bijknippen dan dat achteraf blijkt dat je 1 mm tekort komt!. Ruitjes en streepjes zijn ook lastig om mee te werken. Heb je teveel naad dan kun je na elke stap even met een schaartje er wat af knippen. Dat is beter dan dat achteraf blijkt dat het ene kleurtje stof door het andere heen schijnt.  Daar wordt een mens niet vrolijk van.
Op het internet zijn er een heleboel gratis patroontjes te vinden. Als je googled naar free paperpiece pattern of free foundationpiece pattern kom je van alles tegen. Je kunt het beste katoen gebruiken maar hoef niet perse naar een quiltwinkel. Goede stukken van oude kleding kan ook. Let er wel op dat het een beetje gelijksoortig is dus niet heel dun samen met heel dik. Mengstoffen  zou ook nog wel kunnen, dat heb ik in het begin ook wel eens gedaan. Het " hoort" niet maar kan wel ;-)