maandag 23 februari 2015

Piraten cadeautje

Binnenkort wordt een jongetje hier in de buurt zeven jaar oud. Hij is heel creatief en heeft veel fantasie. Eerder heb ik hem een mijter cadeau gedaan en een cape van rood velours omdat hij helemaal bezeten is van Sinterklaas (samen met heksen, de maan en sinds kort piraten).
Het leek mij leuk om iets over piraten cadeau te doen. Ik heb zitten broeden over wat ik hem beste kon geven. Eerst dacht ik aan een eiland van stof met rondom een koord door de rand geregen zodat je de randen bij elkaar kon trekken en een buideltasje kon maken voor poppetjes of iets dergelijks. Maar ik wist niet of het zou werken en ik had ook geen zandkleurige stof dus besloot iets anders te verzinnen.
Ik had ook gedacht aan piraten vinger poppetjes van vilt maar kon geen stevige zwaarden of messen bemachtigen dus ben ik uiteindelijk gezwicht voor doodgewone Playmobiel poppetjes


Daar hoort dus ook een schatkist bij...die moest stevig zijn en geen losse kleine onderdelen bevatten waar zijn zusje van één in kon stikken ( ik zal ook zeggen dat hij ook goed zijn " wapens" uit de buurt van zijn zusje moet houden)
Ik liep weken lang te verzinnen en besloot uiteindelijk dit plastic koffertje te gebruiken ervoor


Er zaten mini stempels in en een klein inkt kussentje en was nog van onze dochter decennia geleden .

Ik heb het papier er uit gehaald en gebruikt als mal


Ik wilde namelijk de binnenkant bekleden met echt ( balsa) hout ( achteraf had ik beter wat " hout" uit kunnen printen en er in kunnen plakken maar dat is achteraf)


Ik heb het hout gebeitst en omdat het toen nog steeds meer op karton leek dan op hout heb ik er met een permanent marker nerven op getekend


Hier het eindresultaat dicht

En open

En nu het schat...

Om niet heel de kist te hoeven vullen heb ik wat gebruikt om hem gedeeltelijk voor te vullen


Dit was een soort klei waar je labels van kan maken of drijf figuurtjes en allerlei andere dingen. Ik had een stukje gekregen van mijn achterbuurvrouw om te proberen alleen was het hard geworden voordat ik er wat mee gedaan had...máár ik had het ( nog) niet weggegooid!

Toen heb ik allemaal "juwelen" opgezocht en er op geplakt met heel veel hobbylijm


Het leek me leuk om een soort piraten pakket er van te maken en bedacht dat ik nog een zwart rugtasje had dat ik van een collega gekregen heb toen zij mij haar al haar kralen voorraad gegeven heeft

Ik bedacht dat ik al het roze zou kunnen bedekken! Eerst het tasje wat strijken.......niet doen! Is niet handig! Het smelt! 

Maar daar vinden we wel wat op

Ik heb op patroonpapier een schip getekend dat over de afbeelding heen paste en toen de onderdelen uitgeknipt en op vliezofix gestreken ( met mijn inmiddels schoongemaakte strijkbout ;-))


Daarna heb ik de stukken stof voorzichtig op de tas gestreken zonder de tas zelf aan te raken!  Ik heb de delen daarna nog wel met steekjes rondom vastgenaaid.


Met vilt heb ik raampjes gemaakt en een mast en natuurlijk een piratenvlag die ik maar aan één kant vast genaaid heb zodat hij uitsteekt


Om de gaten te herstellen die ik op drie plekken(!) gemaakt heb, heb ik aan de binnenkant een stukje zwart plakplastic geplakt ( natuurlijk ;-)) en dat met een paar steekjes vast gezet. Je ziet er haast niks meer van.
Zaterdag krijgt hij het. Ik ben heel benieuwd wat hij er van vindt!




vrijdag 20 februari 2015

De lente komt er aan!

Al zou je het vandaag niet zeggen...maar ik ruik het!........katers kwamen weer door het luikje om bij ons in huis te sproeien. Toen het twee keer binnen 24 uur gebeurde besloten wij het kattenluikje op slot te doen. Ik heb een kattenbak neer gezet en voorgedaan hoe hij gebruikt moest worden ( met de kat, ik ben er niet zelf in gaan graven) We dachten dat we er helemaal klaar voor waren om die weken door te komen maar onze Pinkel weet echt niet meer wat ze met een kattenbak aan moet! Dat bleek wel toen ze weer een pantoffel van manlief vol plaste en terwijl die pantoffel in een sopje lag de slippers van manlief. Wij gaan er nu meerdere malen per nacht uit om haar naar buiten te laten of buiten te zetten en vervolgens te wachten tot ze weer naar binnen wil. Het is weer bijna als toen de kinderen klein waren. Ongestoorde nachtrusten zijn even verleden tijd. Eigenlijk hadden we die toch niet omdat ze honderd keer per nacht over me heen en weer loopt en op mijn hoofd tikt maar dan kan ik gewoon mijn hoofd onder het dekbed steken en nu moet ik er uit.

We hebben de kerstboom weer terug in de tuin gezet


We hebben de plek wat opgehoogd met een zak tuingrond in de hoop dat de onderste takken wat mooier blijven. Dit jaar ga ik er op letten dat de bodembedekkers niet al teveel oprukken.

Toen wij die boom aan het poten waren zag ik in een afgelegen stukje tuin wat primulas staan 



En toen kreeg ik een idee! 
Ik kon ze samen met wat sneeuwklokjes in een hangmandje doen en naast de voordeur hangen



Net echt hè en helemaal gratis! ( op een beetje potgrond na). 
Als ze uitgebloeid zijn poot ik ze gewoon weer terug in de tuin op een plaats waar ze wel opvallen

Ik heb ook het tafelblad dat ik ga mozaieken in de grondverf gezet zodat ik beter het patroon er op kan tekenen en het niet meer donkerbruin doorschijnt.


Ik heb het tijdens het verven op een tuintafeltje gelegd. Dit onderstel komt er dus niet onder.

Het was erg lekker om weer eens buiten bezig te kunnen zijn. Pas geleden heb ik gewoon lekker op de tuinbank kunnen zitten! :-) Ik heb er zin in

O ja, ik heb nog een blunder om op te biechten!
Om de warme lucht van de cv radiator goed te laten circuleren leggen wij delen van de overgrodijnen op de vensterbank

 
Van de week viel het me op dat het olielampje dat ik zaterdag nog helemaal gevuld had weer leeg was terwijl ik het niet aangestoken had


Hier staat hij op tafel ( met een reden...)

Lek! Dacht ik nog maar dat was niet zo....Toen kreeg ik een idee en rook aan mijn gordijnen... Jullie voelen hem misschien al aankomen.... De olie was via het lontje in de gordijnen opgenomen! Gelukkig was het geen rode of paarse olie! Nu maar de eerste tijd oppassen met vuur in de buurt van dat gordijn én het lampje 's avond ergens anders neerzetten. Dat was dus niet lekkerhandig..

maandag 16 februari 2015

Konijnenhok restauratie en dieven ( waaronder misschien ik....)

Ik begin met het saaiste en eindig met het spannendste.
Enkele jaren geleden hebben we via MP voor €17,50 een mooi hok voor konijn Bullebak gekocht. Alleen is het tijdens een aantal stormen een paar keer omgewaaid en daar is hij niet beter van geworden. Ik moet wel voor nieuwe lezers vermelden dat wij " vrije uitloop"  en graaf konijnen hebben dus het zou best kunnen dat het konijn niet in het hok zat toen het gebeurde.
Bij de laatste storm lag ineens de onderkant van de achterkant eruit. Het was afgescheurd en kon daarom niet terug getimmerd worden. We hebben het een beetje gestut met aluminium stokjes ( vast ergens vanaf gesloopt " voor het geval dat" )


Ik was al een paar keer naar mijn favoriete gratis " winkel" geweest ( de milieustraat) om te kijken of ze een watervast plaatje hadden maar dat was niet zo. Wel lag er een hoofd- en een voeteneind van een grenen bed ( daar had iemand een fantastisch landelijk tuinbankje van kunnen maken) maar dat was te smal. De laatste keer dat ik ging kwam er net een man met laminaat aan! "Oh! " dacht ik" geplastificeerd, niet te zwaar, en op maat te zagen!" Omdat ik op de fiets was heb ik het apart laten zetten, samen met een plastic sleetje voor mijn kleindochter

 
Zo een

Afgelopen zaterdag ging ik het allemaal ophalen met de auto maar het sleetje was er niet meer. Mijn milieustraat vriend dacht dat ik hem gelijk meegenomen had maar er is dus een andere mee vandoor gegaan. Ik vind het niet zo heel erg. Er komt vast een andere op mijn pad en deze was in ieder geval van de verbrandingsdood gered.
Vandaag scheen de zon en gingen manlief en ik in de weer met het laminaat en het hok. Je hoort vaak dat stellen de grootste ruzie hebben als ze samen doe het zelven maar bij ons gaat het er altijd erg harmonieus aan toe! 
We hebben eerst de achterkant eraf gesloopt en toen de achterkant opgemeten en het laminaat op maat gezaagd. Bij de bovenste heeft manlief nog het uitstekende deel afgesneden met een keukenmesje en een hamer


We hadden het hok plat gelegd en hebben alle platen in elkaar geschoven en toen vast geschroefd. Het onderste deel moest maar 5cm breed worden dus daar moest de decoupeerzaag van mijn vader aan te pas komen.
Hier het eindresultaat

 
Aan het dak moet ook nog wat gedaan worden maar dat komt een andere keer wel. De zon was trouwens al snel achter mist verdwenen en uiteindelijk was het nog maar 4,9 graden....

En nu het diefstal gedeelte......
Er stond al een week of vijf een rek op straat bij een schuurtje.... Eerst stond het rechtop te glimmen maar de laatste 2 weken zag ik het steeds roestiger worden en lag het op zijn kant. Géén idee van wie  het was! Misschien was het wel gedumpt... Ik zei het tegen manlief en die zei, " dan neem je het toch mee!" Dat laat ik me geen twee keer zeggen natuurlijk...Ik heb wel gewacht tot het donker was, dat weer wel. Het was wel een heel gesleep! Het is maar net om de hoek maar dat ding was best zwaar. Ik heb het eerst staand gedragen en toen liggend en voor de laatste meters moest manlief helpen. Toen ik het thuis neerzette bleek een wieltje gebroken te zijn! Dat was waarschijnlijk tijdens het " vervoer" gebeurd


Ik heb het inmiddels met twee componentenlijm gelijmd wat ik bij mijn vader gevonden had. Het was tenminste 24 maanden houdbaar en mijn vader is al bijna 4 jaar dood dus wie weet hoe oud die lijm is. Op zijn best kan het 160kg per cm2 verdragen dus ik ben benieuwd..


En anders zaten er nog pootjes bij die we er onder kunnen schroeven.

Hier het rek ( het was een rek voor Lays chips)


Aan de zijkant zitten er allemaal plastic plaatjes met foto's van zakken chips erop. Ik vond het een handig rek om bakken met groente en fruit in te bewaren in de schuur mits ze niet te zwaar zijn.
Ik vroeg me wel af..... Is dit diefstal?.... Heb ik gestolen of een stuk zwerfafval verwijderd..... Ik heb ( nog) geen politieberichten gezien in de krant...

En nu het aller aller spannendste!!
Kijk eens wat ik in de berm vond toen ik vorige week van mijn werk naar huis fietste!

De lade van een kassa in een vuilniszak! Ik heb hem mee naar huis genomen en een mailtje naar de politie gestuurd. Die zijn hem die zelfde avond nog op wezen halen! Terwijl ik alles alleen maar met handschoenen aangeraakt had pakte die agent hem gewoon met zijn blote handen vast! Wat een anticlimax! Geen kwastje met vingerafdrukpoeder gezien!
Ze zeiden wel dat er geen overval zaak was waarbij een kassalade meegenomen was. Zo maak je eens wat mee! :-)

woensdag 4 februari 2015

Nog een I pod tasje

Lang geleden heb ik over mijn handige, zelfgemaakte I pod tasje verteld en hoe ik die om had tijdens het wieden of luieren en dat hij daar veilig in opgeborgen zat
Dit is hem


Ik heb hem toen der tijd vrij neutraal gehouden met weinig uitstekende delen zodat hij nergens aan zou blijven hangen en hij overal bij zou passen.
In dat tasje zitten ook mijn oordopjes in hun handige tandenflosdoosje haspel


Ondanks dat we een vol huis hebben heeft alles een vaste plek en weet ik de meeste dingen snel te vinden. Alleen..... Ik kan al een paar maanden mijn tasje niet meer vinden. Ik heb op alle logische plekken meerdere malen gekeken maar ben hem niet tegen gekomen! 
Ondertussen was het toch geen weer om te wieden en had ik nog een klein stoffen tasje maar deze had ik verstevigd om te beschermen tegen stoten etc. En ik miste hem toch echt! 
Toen ik een of ander wachtwoord moest opzoeken kwam ik in het bureau dit hoesje tegen


Ik had hem gemaakt voor de camera van onze dochter. Ik had kussens gemaakt van deze stof en heb toen met een laag fiberfill ertussen dit hoesje gemaakt.
Hier kan ik een tasje van maken dacht ik! Die camera wordt toch niet meer gebruikt!
Ik wilde experimenteren met vloekende kleuren en bling bling. Neutraal zou deze zeker niet worden.

Ik heb mijn pallieten tevoorschijn gehaald en heb onderstaande kleuren gekozen


5 uur later zag het er zo uit ( ik heb nog andere dingen tussendoor gedaan)


Ik besloot het maar bij het klepje te houden. Less is more zeggen ze toch? Al denk ik niet dat dat geldt voor met elkaar vloekende lovertjes ;-)

De volgende ochtend heb ik wat opgezocht om er aan te hangen


Ik had een glazen roos ( leek me een beetje gevaarlijk i.v.m. stoten) een plastic pegel en een oorbel waarvan ik de andere ooit kwijt was geraakt tijdens een wandeling bij windkracht zeven.
Ik besloot de oorbel te gebruiken maar toen ik hem er stevig aangenaaid had vond ik hem er toch niet bij passen en heb ik hem weer verwijderd.

Onderstaande dingen leken me beter


Ik heb het een en het ander gecombineerd. De broche viel af vanwege de plek van de speld die ik er niet af wilde slopen

O ja, onderste dingetje zat verkeerd om! Die heb ik dus weer los gemaakt en omgedraaid.

Toen heb ik bij de doe het zelf winkel simplexhaken gekocht ( stond op het zakje ) en wat ketting


Die haakjes heb ik d.m.v. een stukje lint aan de binnenkant van het tasje genaaid.
Je hoeft er niet persé haakjes aan te doen maar ik heb het wel gedaan zodat ik het tasje uit kan doen zonder eerst de lagen kleding die ik er bovenop draag uit te trekken.


Hier het eindresultaat


Niet neutraal, niet haakproof maar wel grappig. Ik heb me lekker uit kunnen leven. 
Hopelijk vind ik die andere nu ik deze gemaakt heb!

Ik heb ook nog oordopjes van zoonlief gehad. Hij had ze gekregen maar vond ze niet mannelijk genoeg


Alleen zitten ze niet lekker. De appels zitten klem in mijn oorschelp. Testen ze zo'n ontwerp niet uit voor ze het op de markt brengen? 

Tot slot... Mijn tafeltje is af! 

Hier de vóór foto

 
 
En hier de na foto


En het boven aanzicht


Ik vind hem aardig geslaagd! :-) ik ga nog wel een stukje doorzichtig plakplastic plakken op de delen van de poten die de grond raken. Ik ga hem buiten neer zetten en vorige keer heeft dat ook goed geholpen tegen het afslijten van de verf ( en dus grotere kans op roest).