zondag 29 maart 2015

Wie wat bewaart heeft wat II ( geloof ik)

Ik schrijf niet zo vaak meer. Ik doe nog van alles maar ik zit ook regelmatig op te ruien op Facebook over statiegeld en ballonnen ( ik blijf altijd netjes al kan ik dat niet zeggen van de reacties die ik soms krijg wat betreft de ballonnen)
Als je van alles bewaart kom je niet alleen dingen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had maar ook dingen die je nooit gehad hebt!...Laat ik het even uitleggen mijn zwager heeft jaren geleden een aantal dingen bij ons in de garage gestald toen ze een nieuwe blokhut gekocht hadden en hun tuin lieten ombouwen van een tuin met gras en planten naar een gebied met tegels en een strookje aarde van 50cm breed.
Zo kon het gebeuren dat ik op een dag deze

En deze


mee naar huis toe nam voor onze kleindochter. Er staat ook nog een skelter die van onze zoon geweest is die we aan onze zwager verkocht hebben en nu weer bij ons staat vanwege diezelfde verbouwing. Onze kleindochter is nu nog een beetje te klein ervoor maar hopelijk kan ze er over een paar jaar erop rijden.
De kruiwagen had een likje verf nodig. 
Nou had ik toevallig rode H.amerite verf staan... Trouwe lezers zullen nu in koor roepen," dat is niet waar! Je hebt alleen wit en stand groen want de blauwe is inmiddels op!" En dat klopte tot voor kort maar ik was een beetje voorbarig geweest....Tijdens het rondneuzen in onze garage vond ik een ijzeren pot met banden en oren die perfect zou zijn om planten in te poten voor naast de voordeur. Het leek me leuk om hem groen met rode banden en handvatten te schilderen maar toen ik het tegen manlief zei zei hij," Niks daarvan! Dat is een antieke hectoliter maat en die wilde jij zomaar schilderen?" 
Nou bleek er toen ik goed keek nog een metalen staaf overheen te zitten zodat het niet praktisch is om er plantjes in te zetten en een binnenpot is sowieso onmogelijk
Hier een foto van een Hectoliter maat van het internet afgeplukt. Die van ons is nog groen en een soort oranje


Dus had ik een nieuw potje rode verf staan voor de kruiwagen.
Ik heb eerst de bladders eraf geschrapt


En toen vier! Lagen verf gegeven. Het potje is inmiddels bijna half leeg. Ik was vergeten dat rood slecht dekt :-/ 
Er hadden best wel 5 lagen op gekunt maar ik vond het goed genoeg


Toen ik de laatste keer oppaste op onze kleindochter bleek dat ze het heerlijk vindt om met haar handen in de aarde te wroeten een aangezien haar ouders ook inmiddels een tuin met tegels en een strookje aarde hebben wordt het groot feest als ze hier in de tuin wat kan wroeten of later mee kan met opa naar het " hof" :-)

Ik ben ook nog in de tuin bezig geweest. Er waren viooltjes in de aanbieding ergens dus heb ik de theeplantjes vervangen. Omdat die niet dood waren en alles hier een kans krijgt tot de laaste snik kreeg ik het idee om ze tijdelijk ergens anders onder te brengen. Als ze goed blijven kan ik ze altijd nog in het najaar terug poten in de plantenbakken. Ik heb de dode takjes eraf geknipt en ze verplaatst naar de ......hoe kan het anders..... Kerstafdeling! ;-)


Ik zou ook nog proberen mijn bolchrysant over te houden, weten jullie nog? Volgens Google kon het. Alleen zag het er niet echt zo uit. Ik was bang dat hij verdronken was


Máár diep in het midden zag ik nieuw groen! Misschien sterven ze af en komen ze in het voorjaar weer op? Ik heb alle dode takken weggeknipt en nu ziet hij er zo uit


Ik ben benieuwd...

Ons buurjongetje had afgelopen zomer een botsing gehad met onze bloempot toen hij op zijn skelter reed . Er was een scheur in de pot gekomen..Tijd voor een experiment dus! 
Ik heb hem leeg gehaald en de scheur aan de binnenkant aangesmeerd met tegellijm ( van het mozaïeken )


En de buitenkant met siliconenlijm ( helder, elastisch, bla bla bla)


Oeps, niet alles staat er op zie ik. De zon scheen op mijn scherm en ik kon niet goed zien waar ik een foto van maakte... Nou ja, jullie zien in iedergeval wat. Ik ben benieuwd of het goed blijft.
Het klompje primulas wat spontaan tussen de tomaten was gaan groeien staat nu mooi te bloeien in de mand die manlief bij de buurvrouw uit de kliko geplukt heeft

De schildpad is handgemaakt en gesigneerd in1976. Het is een cadeautje van mijn milieustraat vriend. Hij wist nog dat ik vroeger schildpadden verzamelde. Ik was op zoek naar nieuwe wieltjes voor onder dat chips rekje dat nu bij ons in de schuur staat. We hebben wieltjes van onder een weggegooid computer meubel gesloopt en ze pasten! :-)

Hier nog een paar aanwinsten. Ik heb het opgegeven om minimalist te worden.
Toen we vorige week zaterdag naar de vuilstort gingen om snoeiafval van bij het huis van mijn vader te lossen lag dit in een van de containers!


Vinden jullie hem niet geweldig!? Ik ga hem nog wel beitsen met de witte beits die op hüttekase lijkt maar toch nog bruikbaar is.
Ik heb ook nog een mailtje naar de gemeente gestuurd om te vragen of ze er geen inloop container neer kunnen zetten waar mensen nog bruikbare spullen in kunnen zetten. Dat hebben ze in de gemeente waar mijn dochter woont ook. Je kunt er alles wat nog bruikbaar is in achterlaten en ook meenemen wat je wilt. Ze hebben het doorgestuurd naar een andere afdeling. Het zal me verbazen als ik ooit nog antwoord krijg. Over mijn vraagje over lorren heb ik ook nooit meer iets gehoord ( al stonden er wel een half jaar later containers in de dorpen waar ook lorren in mogen)
Toen we vrijdag weer wat gingen lossen lag er een zinken "vuilnisbakje".Bij de deksel kon ik nét niet bij maar dat is niet erg want ik wil hem als bloempot voor kruiden gebruiken


En tot slot ben ik een dag of 10 geleden weer zwerfvuil wezen rapen. Ik zal de foto niet plaatsen, het zag er allemaal net zo uit als de vorige keren. Veel plastic en blikjes. Toen ik bijna weer thuis was zag ik een spoor met witte plastic bekertjes liggen dat ik volgde ( en opraapte natuurlijk ;-)) het spoor leide tot wat lage bosjes en daarachter lag dit!


En laat ik nou nét de dag daarvoor gedacht hebben," had ik maar een fietsstoeltje voor onze kleindochter" ik wilde met haar bij de lammetjes gaan kijken en heb zelfs de fiets van een kennis geleend die kleine kinderen ( en dus stoeltjes) heeft. Haar achterband bleek lek maar dat is een ander verhaal.
Over een tijdje komt er dus een blogje over nieuwe kussentjes in een fietsstoeltje maken ( of niet als het niet lukt ;-)) ik denk dat hij van een gestolen fiets afgegooid is een andere verklaring heb ik niet.
Zo, jullie zijn weer helemaal op de hoogte. Dan ik weer verder met de wereld redden ;-)

dinsdag 17 maart 2015

Mozaïek tafelblad met Keltische knoop

Een tijd terug heb ik verteld over mijn tafeltje waar ik na jaren zoeken een koperen blad,voor gevonden had op de rommelmarkt. Ooit had ik er een blad voor laten zagen,bij de timmerman nogal liefst, en dat kostte me f 39,00! Ik heb hem toen bruin geschilderd en hij viel zwaar tegen...
Sinds mijn cursus mozaieken heb ik projecten lopen verzinnen en toen schoot dat blad me te binnen dat boven op de overloop achter het gordijn stond en besloot ik er een mozaiek project van te maken!
Ik had ook nog een kapotte passpiegel staan die ik nog niet weggegooid had omdat ik had bedacht dat ik er wel eens wat mee kon doen als ik ooit zou leren mozaieken en zo was de cirkel rond!
Ik heb op pinterest gezocht naar een patroon voor een niet al te ingewikkelde Keltische knoop en vond deze manchetknopem

  Om het niet al te ingewikkeld te maken zal ik alleen vertellen wat er wel gelukt is....
Ik heb met behulp van printscreen één manchetknoop eruit geknipt en de foto in 6 delen verdeeld


Omdat sommige mozaïek steentjes wat doorschijnend waren heb ik het tafelblad in de witte grondverf gezet.
Daarna heb ik een stuk patroon papier ter groote van het tafelblad uitgeknipt en in 6 gelijke delen gevouwen


Op de foto zie je dat er veel meer vouwen in zitten maar die moet je maar negeren... Dat was van een probeersel dat niet werkte....
Ik heb toen volgens de raster methode de afbeelding overgenomen. Daar heb ik ooit eerder een blog over geschreven


Toen heb ik het papier omgedraaid zodat de potlood lijnen contact hadden met het tafelblad.
Daarna heb ik weer over de lijnen getekend die door het patroonpapier heen schenen. Doordat ik precies over de lijnen tekende werd het grafiet aan de andere kant van het papier op de verf van het tafelblad overgebracht. Net als bij carbonpapier vroeger

Toen ik het papier weghaalde zag het er zo uit


Je ziet vaag de lijnen

Daarna heb ik nogmaals over de lijnen heen getekend om ze duidelijker te maken


LET OP! Uitlkijken met afbeeldingen van letters of cijfers! Je wilt ze vast niet in spiegelbeeld op je ondergrond hebben ( of misschien wel maar dat moet je zelf weten..)

Toen ben ik gaan mozaïeken. Ik heb eerst het spiegel gedeelte gedaan


Dit is er over van mijn passpiegel


En toen heb ik de rest gedaan


's zomers zet ik altijd een paar dingen in aqua tinten neer omdat ik daar zo blij van wordt dus deze past daar goed bij. In de herfst en winter gaat het koperen blad er weer op.

De rand was nu nog wit. Hij liep wat hol. Het zou niet eenvoudig zijn om hem te mozaïeken dus besloot ik hem te verven. Ik had geen verf staan in die kleuren. Eerst wilde ik hem grijs maken net als het voegsel en toen kreeg ik een idee!.....
Ik besloot hem met acryl verf te schilderen. Ik had wit, en donkerblauw en geel maar aqua tinten daarmee maken viel niet mee. Het werd meer grijs. Ik had nog wat kleine tubetjes liggen en al spelend met de verf kreeg ik een ander idee!..


Eerst had ik een laagje groenige verf erop gesmeerd, en toen een laagje andere groen dat die laag eronder niet helemaal dekte en tot slot een vleugje donkerblauw


Het randje had nu een beetje gemêleerde aftandse uitstraling (net als in de woonbladen ;-)) tot slot heb ik er nog een laagje acryl parketlak overheen geschilderd om het te beschermen. Niet te vaak over hetzelfde stukje schilderen anders gaat je verf er weer af.

Hier het eindresultaat


Ik ben er best tevreden over. Zie je hoe de stukjes spiegel goed bij mijn radiatorfolie passen? ;-)

woensdag 11 maart 2015

Doe het zelf boho kimono

Afgelopen weekeinden ben ik aardig in de weer geweest. Op de markt had ik een tijd terug een lapje hele soepele doorschijnende stof gekocht. In het verleden maakte ik veel kleding zelf maar ik heb het inmiddels een beetje gehad met over de grond kruipen en patroondelen vast spelden en erom heen tekenen of spelden ( rijgen deed ik sowieso niet meer).
Op Pinterest ( waar anders) kwam ik een " patroon" tegen voor deze kimono


Hier is de link

Ik ga geen uitgebreide beschrijving maken want de foto's spreken voor zich. Ik heb ook niet echt de beschrijving stap voor stap gevolgd maar heb maar wat gedaan en hij is goed gelukt! 
Ik ga jullie wel een tip geven over het naaien op de naaimachine van dunne, niet rekbare, stof. Wel 25 jaar lang heb ik me geërgerd aan het feit dat als ik een lange naad genaaid had en naar het resultaat keek de stof bleek te trekken! Of ik nou speciale naalden gebruikte of een grote of kleine zigzag steek of de instellingen van mijn naaimachine veranderde maakte niet uit. Het bleef gewoon trekken! 
Op een dag ( ik denk dat ik zelf op het idee gekomen ben) heb ik tijdens het naaien de stof aan beide kanten strak getrokken ( ik naaide nog wel met een zigzag) en het werkte! Gladde naden waren het resultaat! Ik ben nu niet meer bang voor dunne stof.
Het ging wel nog even mis toen het bleek dat ik de draad niet goed geregen had


Doordat ik oortjes met muziek op had tijdens het naaien hoorde ik niet dat de machine een ander geluid maakte

Hier zie je mijn kimono toen hij bijna klaar was maar ik nog niet de stof aan de onderkant recht geknipt had


Ik had geen zin om uit te meten waar ik moest knippen. Bovendien vallen de spelden snel uit dunne stof dus dat geeft ook veel frustratie. Ik besloot de naden van de kurk tegels als leidraad te gebruiken.

Telkens als ik een eindje geknipt had vouwde ik de stof om zodat ik kon zien of ik recht knipte


Ik weet niet of dit een goede tip is want ik weet niet of het helemaal goed gegaan is....
Hier het eindresultaat


Het lijkt er op dat de ene kant langer is dan de andere maar aangezien het toch een asymmetrische zoom is is dat niet erg. Nu is het een asymmetrische asymmetrische zoom! :-)
Het voelt geweldig als ik hem aan heb. Helemaal luchtig en fladderig en hij verhult allerlei onvolkomenheden! 
Ik had een foto willen maken voor jullie terwijl ik hem aan had maar 
a) hij combineert niet zo goed met het thermo ondergoed en " oma" pantoffels  die ik toen aan had en b)

Dit is er over van mijn levensgrote passpiegel sinds ik hem gebruikt heb voor mijn nieuwste mozaiek project.

Ik heb ook memory wire gekocht.
Ik heb ooit een (slecht gelezen ) blogje geschreven over de kralen die ik op ijzerdraad geregen heb nadat ik een mooie armband op....pinterest ..gezien had.
Ik heb gelijk ook wat plastic kralen gebruikt die ik van mijn collega gekregen heb om er eentje voor mijn 13 jarig nichtje te maken. Dan ben ik daar ook van af. Ik hou toch meer van glas. Die blijven mooier.


Hier nog een betere foto


En inderdaad, het houdt echt zijn vorm! :-)

donderdag 5 maart 2015

Regenjas metamorfose versie 3

Ik heb het er wel eens meer over gehad. Ik heb moeite om leuke jassen te vinden en de jassen die ik wel leuk vond gingen niet zo lang mee. Na twee jaar kwamen er al gaatjes in de mouw randen of waren ze zo verkleurd dat ze erg armoedig leken.
In het gulden tijdperk heb ik een jas gekocht waarin ik me heel ongelukkig voelde. Ik weet niet precies wat de oorzaak was, of het nou de kleur was of het model maar ik voelde me tachtig als ik hem aantrok. Nou zul je net zien dat juist die jas onverwoestbaar blijkt te zijn! 
Ik heb hem eerst met randjes blauwe kraaltjes versierd die ik er na een aantal jaren weer afgehaald heb. Daarna heb ik de kraag bekleed met andere stof en een randje paars bloemetjes band erop gemaakt en de knopen versierd.
Het band had ik er al weer afgehaald nadat ik besloten had om hem niet meer te dragen 

 
Nou moet ik wel zeggen dat hij er op deze foto er nog erger uit ziet dan in werkelijkheid...

Ik heb de afgelopen maanden verzonnen hoe ik hem zou veranderen en omdat ze mooi weer opgeven werd het tijd om in aktie te komen.

Ik had franje gekocht! 

 

En band


En had besloten de stof van de kraag te halen


Ik heb wat met spelden zitten spelen om de kraag te veranderen maar dacht," laat ik het band er gewoon op maken


Maar ik vond die punten toch niks. Ik had het band er gewoon opgespeld dus het was zo weer te veranderen

Ik besloot gewoon de hoeken er vanaf te knippen. Dit zal denk ik toch de laatste keer zijn dat ik wat aan deze jas ga doen


Om de andere kant precies hetzelfde te krijgen heb ik het afgeknipte stukje op de andere kant gespeld en langs de rand geknipt


Wel opletten dat je het afgeknipte stukje er op de juiste manier oplegt 

Toen heb ik het band er op gespeld


Geen nood. Ik wist dat dit zou gebeuren. Ik heb met naald en draad het opstaande stukje met een rijgsteekje geregen zodat er een bochtje zou ontstaan

 
En toen alles met de naaimachine vastgenaaid


Het band dat ik over had heb ik op de mouwen genaaid en ook op de schouders ( het viel me op dat die toch wel wat verbleekt waren). Ik had ook nog franje over dat ik op de schouders aan de voorkant bevestigd heb

Hier de achterkant


Nou, ik benieuwd of ik hem nu met plezier ga dragen!
Ik heb nog een jas die ik best wel leuk vind maar, je raad het misschien al, die begint aardig te slijten...