woensdag 26 maart 2014

Halve waarheden

Soms worden we halve waarheden verteld.Ja zelfs ik de goedgelovige begin regelmatig te twijfelen of het wel waar is wat ze vertellen. De reclames geloofde ik al snel niet meer maar hoe meer je weet hoe sneller je ergens je vraagtekens bij zet.
Het was manlief opgevallen dat ik januari bij de AH weidemelk gekocht had. Als vormalige boer met maar liefst 28 koeien ( geen wonder dat het niet rendabel meer was ;-)) vroeg hij zich af hoe ze midden in de winter aan weide melk kwamen


Ik heb toen als beroeps zeur ( ik blijf het een leuke term vinden ;-)) een mailtje naar de AH gestuurd 





Van: Albert Heijn Internetklantenservice <internetklantenservice@ah.nl>
Datum: 27 januari 2014 11:43:08 CET
Aan: lekkerhandig
Onderwerp: Reactie 2481439: Weidemelk [#2481439]

Geachte mevrouw Lekkerhandig,

Hartelijk dank voor uw email van 22-1-2014. Het antwoord op uw vraag hebben wij op dit moment niet. Daarom hebben wij uw vraag gesteld aan de verantwoordelijke afdeling binnen onze organisatie. Zodra wij een antwoord hebben gekregen laten wij u dit weten. 

Uw vraag is bij ons bekend onder nummer: 2481439

Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice

Hoe kunnen jullie weide melk verkopen in de winter terwijl er 's winters geen melkkoeien buiten lopen en koeien 's winters geen vers gras te eten krijgen?

Een tijdje later kreeg ik dit antwoord.........zoek zoek zoek...hè bah, ik heb het antwoord " weggegooid" en mijn prullenbak leeggemaakt! Nou ja, het kwam er op neer dat die koeien een bepaald aantal dagen per jaar buiten moesten lopen en dat ze in de winter ingemaakt gras van de beste kwaliteit aten ( =kuilgras, dat ken ik, heel mijn huis stonk er vroeger naar, daar kan geen Brise tegenop!)
Toen ik net "reaserch" deed kwam ik dit tegen dus ik was niet de enige die er vraagtekens bij zette.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/1007669/2010/08/06/lsquo-Weidemelk-rsquo-van-Albert-Heijn-komt-van-koeien-op-stal.dhtml

Nou wil ik ook gelijk wat zeggen over koeien op stal. Wij kennen heel wat veeboeren en de koeien van tegenwoordig hebben het zo goed dat ze vaak alleen maar naar buiten willen bij perfect weer. Niet te heet en niet te koud en droog. Wakker dier stond een tijd terug in de krant met een artikel over vieze koeienstallen met foto erbij. Dat was een foto van een vieze vloer voordat de " schraper" ( er zal vast wel een technisch woord voor zijn), eroverheen gegaan is. Om de zoveel tijd komt er automatisch wat over de vloer heen wat de poep wegschuift. Een boer schreef toen een ingezonden brief waarin hij vroeg, " hoe ziet jouw w.c. pot eruit vlak voordat je hem doorgetrokken hebt?" Wat ik wel een goed punt vond.
Die koeien hebben in die schuur borstels voor als ze jeuk hebben, vernevelaars voor als ze verhit zijn, een soort waterbed om op te relaxen en mogen naar behoefte wat knabbelen ( maar niet teveel, dat wordt geregeld per computer d.m.v. een identificatie dingetje ( zal ook wel een woord voor zijn) in hun halsband. Volgens mij zijn er zelfs stallen waar ze zelf beslissen wanneer ze gemolken willen worden door een robot als hun uiers wat gespannen zijn.
Al deze luxe moet concurreren met gras in een wei. Soms staan ze al weer voor de hekken te dringen dat ze naar binnen willen vlak nadat ze naar buiten gelaten zijn. Dit alles kan dus een reden zijn waarom je tegenwoordig zo weinig koeien buiten ziet. Er zullen vast veel misstanden zijn maar zelf wakker dier geeft wel eens een verkeerd beeld...

Twee weken geleden kocht ik sinaasappels bij de A.ldi


Dagvers??? Sinaasappels komen uit Spanje en zeker niet maart!!
Ik ben weer in de pen, sorry toetsenbord gekropen en heb een mail naar de Aldi gestuurd





Van: "Contact Aldi Roosendaal BV" <roo-contact@aldi.nl>
Datum: 25 maart 2014 15:21:51 CET
Aan:Lekkerhandig
Onderwerp: Betr.: ALDI Contactformulier -  

Geachte mevrouw Lekkerhandig,
 
De benaming Dagvers betekent dat deze artikelen dagelijks vers zijn binnen gekomen in onze filialen. Bij onze leveranciers worden vers artikelen onder de juiste condities op voorraad gehouden en just in time
ingekocht. Op deze manier moeten onze artikelen dagelijks vers zijn zodat u er meerdere dagen over kunt doen om ze te consumeren.
 

Ron Hofman
Inkoper
  
-----------------------------------------------------Aldi Roosendaal B.V.
Telefoon:  +31 165 583 800
-----------------------------------------------------



Aanhef:                    Mevrouw
Naam:                     Lekkerhandig
Straat:                    
Postcode:                
Plaats:
E-mailadres:           Bla bla bla
Telefoonnummer:
Fax:

Postcode ALDI-filiaal:
Plaats ALDI-filiaal:    Nederland
Straat ALDI-filiaal:

Onderwerp:                Ons assortiment

Bericht:
Onlangs heb ik sinaasappels gekocht uit de aanbieding. Daar was niets mee aan de hand maar de labeling riep vragen bij me op. Op de verpakking stond " dagvers" en ik vroeg me af hoe dat kan. Sinaasappels komen niet uit ons land en het is niet eens het oogst seizoen ervoor ( behalve misschien in Florida). Is die bewoording niet misleidend vroeg ik me af?

_____________________________________________________________________________


Die Sinaasappel kunnen dus 6 maanden tot een jaar daarvoor geoogst zijn en nog steeds " Dagvers" gelabeld worden! 

Als laatste N.estle, die hebben om het zachtjes te zeggen niet zo'n beste naam. Toen ik een stukje zocht op het internet om mijn 11 Facebook vrienden en hun vrienden ( als mijn berichtje tenminste " geliked" wordt) bewust te maken van wat er gaande is, kwam ik in eerste instantie alleen het onderstaande linkje tegen. Ik verkeerde een jaar geleden ook nog in zalige onwetendheid maar weet nu beter en ben ook een illusie armer en ik wil graag dat anderen het ook weten.

Klinkt toch alsof ze valselijk beschuldig zijn hè? Wat gemeen!!

Toen ik verder zocht kwam ik dit tegen. Dat is toch weer een heel ander verhaal! 

Het blijft dus oppassen. Er lopen veel wolven in schaapskleren rond. Al is dat een beetje extreme bewoording wat betreft de weidemelk en sinaasappels....

4 opmerkingen:

  1. tja ,zolang de consument zich laat verleiden door dit soort termen zullen de bedrijven hier op in spelen, en zeker grote merken zijn er zeer bedreven in om door hun naam te verbinden aan goede doelen en zich te profileren als bedrijven die zich inzetten voor projecten die hulp bieden aan de bevolking van het land waar zij alleen maar zitten om winst te maken, het is net als met het sponsoren van sportevenementen en donaties aan goede doelen, uiteindelijk komt het geld van ons als consument en is het enige doel in mijn ogen om ons te laten denken bij die bank of dat merk moeten wij ons geld laten beheren of besteden ,want kijk eens wat zij allemaal voor goede dingen doen. uiteindelijk zijn al die bedrijven alleen maar uit op winstbejag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je bijdrage!
      Ik was inderdaad even de pampers met hun inentingen vergeten en een of ander bronwater merk waarvan 100% van de winst gaat naar het realiseren van veilig drinkwater in de arme landen. Je zou dan beter zelf iets aan een goed doel kunnen geven en water uit de kraan drinken of goedkopere luiers kopen. Maar zo'n product kopen geeft je wel het gevoel dat je op dat moment iets goeds doet.

      Verwijderen
  2. en dat is nu precies wat die bedrijven je willen laten denken, zo van wat ben ik goed bezig, daardoor vergeten we vaak dat veel van de problemen in dat soort landen door dit soort bedrijven veroorzaakt worden. moet eerlijk bekennen dat ik er ook niet altijd bij stil sta

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, en ze kunnen het ook zo mooi vertellen. Coca cola is er ook zo eentje . Ze willen de wereld mooier maken maar zijn tegen statiegeld.

      Verwijderen