woensdag 1 oktober 2014

Oogst

Elk jaar is het bijna hetzelfde. We zaaien tomatenzaadjes en zijn eerst hoopvol en dan teleurgesteld als het niks wordt. Dit jaar is het waarschijnlijk mislukt omdat we de potgrond met zand vermengd hebben waar misschien een onkruidverdelingsmiddel in verwerkt zat....geen goed begin als je biologische tomaten denkt te kweken.Volgend jaar gaan we zandbak zand gebruiken. Dat schijnt aan strenge eisen te moeten voldoen.Gelukkig kwam een kennis ons te hulp met een paar reeds gekweekte plantjes. 
Daarna krijgen we de periode dat manlief elke week roept,"  het wordt dit jaar niks met de tomaten, ze worden maar niet rood!" En ik hem er aan moet herinneren dat hij dat elk jaar roept en dat wij geen tomaten in augustus kunnen oogsten maar dat het eerder september/oktober is.
Als er veel regen valt barsten ze en geeft dat weer paniek light bij manlief en roept hij elk jaar dat er een afdakje boven moet komen om ze droog te houden maar aangezien het dit jaar aardig droog was heb ik het maar één keer aan hoeven horen.
Hier een gedeelte van de oogst


Dit hangt er nog


En er is ook een gedeelte weggegeven.

Hier nog een siameese tweeling tomaat


Ze werden vergeleken met borsten en billen en ze deden mij denken aan ballonnen ( ik ben dagelijks vanaf de bank aan het opruien tegen ballonwedstrijden en -oplatingen)

Ik heb ook bij de L.idl komkommer plantjes gekocht. Die waren nog maar net ontkiemt en er zaten er 5 in één potje. Die hebben we op een stukje gras achter onze garage elders neergezet. Er zaten een heleboel bloempjes in maar kwamen weinig komkommers aan. We denken dat ze nauwelijks door de nog niet uitgestorven bijen bezocht zijn en de komkommers die er wel aan kwamen waren maar heel klein


Of je moet ze vergeten te plukken en dan krijg je dit

 
We vermoeden dat het zogenaamde " snoep" komkommers zijn maar aangezien er niet echt een duidelijk kaartje bij de zaailingen zaten blijft het gissen.

Hier nog een siameese tweeling komkommer



En dan hebben we nog de eindeloze stroom courgettes! Het is wonderlijk hoe die planten zelfs met nauwelijks regen zoveel van die dingen kunnen produceren! Die staan namelijk weer op een andere plek namelijks ons hof/ volkstuin/ groentetuin zonder stromend water in de buurt.


Hieronder een uit de kluiten gegroeid exemplaar dat je niet door midden snijdt, met gehakt vult en in de oven stopt want daar past hij niet in


Oeps, weer die komkommer

Deze moet het zijn


Al die groene worsten ook......

Ik had bij de L.idl ook een paprikaplant gekocht. Ik dacht niet echt dat het wat zou worden maar voor maar €0,99 durfde ik wel een gokje te wagen.
Vermoedelijk dankzij de mooie zomer is dit het resultaat


Er hingen 10 stuks aan!

Half september heb ik een ochtendje staan kokkerellen


10 eenman's porties spaghettisaus met tomaat, ui en champignon en 3 potten courgettesoep met verse kaas..........zou het deze keer goed komen?

Ik kwam op het idee om 1 pot soep en 1 pot saus in het keukenkastje te bewaren en de rest in de koelkast tot dat de " gevaarlijke" tijd verstreken was. Even leek het goed te gaan met de soep maar na een dag of 5 hadden we een herhaling van de vorige keer. De potten die in de koelkast stonden gingen met een klik open en daar was niets mis mee. Ik denk dat het door de schep verse kaas komt die ik er doorheen doe. Ik dacht," in de winkel kun je tomatensoep met mozzarella kopen dus zou dit ook moeten lukken!" Dus of er zit alleen maar Mozzarella extract in of ze hebben een heel ander productieprocces ( zal vast wel het laatste zijn)
Het testpotje pastsaus doet het tot nu toe goed.
Ik wil nog meer maken maar dan ga ik het doen volgens de tips van Martina die op mijn blogje " stank" reageerde. Die steriliseert de potten in de oven en de deksels in een pan met water. De uitgebreide uitleg staat bij de reacties van desbetreffende blog.

2 opmerkingen:

  1. Zoals jij. inmaakt moet je er nooit (verse)-kaas, kookroom etc. of vlees in doen. Dat gaat altijd mis. Het inmaakproces is dan hel qnders. Ik heb potten met courgette- en met pompoenensoep, ik doe het al jaren net als jij en er is nog nooit een pot soep bedorven. Ik maak altijd een hele bak vol soepballetjes, kook die en ze gaan in de vriezer. Eten we een pot soep, doe ik er voor partner gahaktballetjes door en bij mijn soep een scheut kookroom!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben inmiddels door schade en schande wijzer geworden Janne maar ik hou van experimenteren zoals je weet en dan kom je er achter dat niet alles wat je in gedachte had werkt. Vorige jaren vroor ik het in maar dat kwam de kwaliteit van de soep niet ten goede. De roomkaas veranderde in hele kleine stukjes ipv een romig geheel. Ik zal het gewoon apart toe moeten voegen. Bedankt voor het bevestigen wat ik al vermoedde.

      Verwijderen