maandag 27 april 2015

Zelfgemaakte zandbak


Ja, hier ben ik weer eens! Het is niet dat ik niets doe maar ik heb het allemaal al eens laten zien. Verder zit ik veel op facebook. Ik denk graag dat ik mensen aan het voorlichten ben over statiegeld, ballonnen en zwerfvuil maar je zou ook kunnen zeggen dat ik gewoon mijn mening door zit te drammen ;-) ik ben er vaak uren per dag mee zoet terwijl ik vroeger die tijd bestedde om een blogje te schrijven.

De zandbak.....
Zoals ik eerder verteld heb is onze inmiddels anderhalf jarige kleindochter dol op spelen met aarde en stenen en water. Het leek ons leuk om een zandbak voor haar hier in te richten. Wij hebben een grote tuin en willen graag dat zij ons leuk vindt..
In tegenstelling tot de meeste omas ben ik niet naar de speelgoedwinkel gegaan om een zandbakje te kopen maar naar de vuilstort of milieustraat zoals het tegenwoordig heet. Ik heb er een bestelling peplaatst maar mijn milieustraat vriend zei dat hij ze weinig tegen kwam. Misschien zou ik toch wat anders moeten verzinnen. Zoals altijd heb ik goed rond gekeken en toen zag ik een douchebak liggen!! Daar zou je toch ook een leuke zandbak van kunnen maken!?
Ik was op de fiets dus kon hem niet gelijk meenemen dus mijn milieustraat vriend heeft toen een heftruck gepakt en hem voor mij opzij gezet.
Enkele dagen later ben ik hem op gaan halen. Hij was van ijzer en loeizwaar! Ik wilde me niet laten kennen en heb zelf een tijd staan worstelen om hem in de auto te krijgen maar heb uiteindelijk toch hulp moeten aanvaarden.
Toen ik ermee thuis kwam was de reactie van manlief niet wat ik verwacht had..... Het was het stomste idee wat ik ooit gehad had zei hij en ook levensgevaarlijk want er waren stukjes emaille af en dat was vlijm scherp en onze kleindochter zou haar vingers erop kunnen amputeren ( misschien overdrijf ik nu iets maar daar kwam het wel op neer)
Hij zei dat ik zoveel troep mee naar huis nam dat onze tuin net zo leek als de voortuin van Onslo uit schone schijn..


De douchebak moest terug zei hij....ik dacht er anders over.....ik hield me even gedeisd en bedacht een strategie....

Hier was het allemaal om te doen... Tot overmaat van ramp kreeg manlief nog een " splinter" in zijn vinger tijdens het uit de auto laden


Hij stond uit het zicht en ik ben begonnen met alle kitresten eraf te schrappen met een mesje.
Toen bedacht ik wat ik aan die kale plekken zou doen. Er is speciaal spul voor las ik op het internet maar een hoop geld uitgeven aan een gratis zandbak was ook niet de bedoeling.
"Zou houtrot vuller werken?"  bedacht ik toen. Het is chemisch twee componenten spul zoals al die middelen dus het was het proberen waard.

Ik had ook nog een metalen onderzettertje gevonden wat precies in het levensgevaarlijke afvoerputje paste ( dat was inderdaad scherp maar had al bedacht dat ik daar iets overheen moest doen omdat anders al het zand er uit zou lopen...het rode deksletje was een probeersel voor het andere gat.
Na het schuren van de houtrotvuller heb ik er H.amerite op gesmeerd.

Toen zag hij er zo uit.. Ongevaarlijk hè


Manlief zei dat ik er niet mijn tijd aan moest verspillen omdat hij toch terug ging.....ik vertelde hem dat het geweldig zou worden en als hij het dan nog niks vond, ik hem terug zou brengen. Hij was inmiddels iets gekalmeerd....

Ondertussen gingen er een aantal dagen voorbij ,inclusief een dag dat ik moest werken én de milieustraat open was. Toen ik thuis kwam dorst ik haast niet te kijken maar hij stond er nog.
Ik wilde een soort ombouw maken want aan de buitenkant zaten inderdaad nog wat scherpe bevesitiging's dingen.
Afgelopen zaterdag ben ik weer naar de vuilstort geweest om een balkje te zoeken. Een balkje hadden ze niet maar wel een raamkozijntje. Overal op voorbereid als ik graag ben had ik ook een zaag meegenomen. Ik wilde niet meer meenemen dan ik nodig had. Dat verhaal over Onslo lag nog vers in mijn geheugen.
Ik had ook nog stukken laminaat over van toen we de achterkant van het konijnenhok vervangen hebben. Dat blijft trouwens heel goed! We hebben toch aardig wat regen gehad sinds we het gedaan hebben en het gaat (nog) niet opzwellen of zo.
Vandaag heb ik de ombouw gemaakt.
Hier het hout en de douchebak op de kop


Eerst heb ik stukjes hout van 25 cm gezaagd. Dat was de hoogte van de grond tot de bakrand


Ik moet nodig een andere verstekbak. Omdat de insnijdingen inmiddels wat scheef ingezaagd zijn zijn mijn balkjes nu ook iets scheef maar dat geeft in dit geval niet.

Toen heb ik het laminaat op maat gezaagd. Helaas waren die planken maar 20cm breed maar ik dacht," áls mijn plannen goed gekeurd worden en de bak mag blijven dan kunnen we altijd nog opzoek naar bredere planken


Toen heb ik de balkjes aan de planken geschroefd


Inmiddels kwam manlief ook helpen! :-)

Hij heeft het uitpuilende doucheputje eraf geslepen daardoor wiebelde hij ook wat

Voor

Na

Ik heb toen het metalen omderzettertje er met siliconen lijm van het mozaieken erin gelijmd


Nu nog het hoge gat. Ik had bedacht dat ik zou kijken bij de verzameling vitaminepillen van zoonlief of er geschikte deksels tussen zaten. Ik vond er twee


En de bovenste paste precies! 


In tegenstelling tot het plaatje dat in de garage hadden staan... Dat was natuurlijk nét te klein maar we hebben een alternatief bedacht ( wat nog niet uitgevoerd is)


Manlief kwam zelfs nog met een geweldig idee!! Wieltjes eronder maken! Dan kunnen we hem naar de plek rollen waar we hem willen hebben. In de zon of in de schaduw. Maar op dit moment is de constructie met de laminaat planken niet sterk genoeg dus als we dat willen doen moeten we wat anders verzinnen.

Ondanks alles wiebelt hij nog steeds wat. Waarschijnlijk omdat het plaatsje niet helemaal vlak is. We hebben bedacht om daar iets onder de bak te leggen. Dan gaan we ook de planken iets hoger vastmaken. De zandbak is dus nog niet af en manlief heeft inmiddels door dat ik alwéér mijn eigen zin gekregen heb....de toekomst van de zandbak is nog niet veilig gesteld.
Wordt vervolgd......

14 opmerkingen:

 1. hihi, ik zie het helemaal voor me, misschien komt er ooit nog eens een programma, Help mijn partner recycleert alles ! mijn dochter mopperde vroeger ook nog wel eens als ik weer eens wat langs de weg of in een container gevonden had, maar tegenwoordig begint ze het wel te apprecieren , zeker als ik weer eens wat gescoord heb waar zij wat aan heeft, zo kocht ik vorige week voor 10 euro een hele nette 2e hands damesfiets voor haar. ben nu wel heel benieuwd of het jullie allemaal gaat lukken, wel fijn dat je man op een gegeven moment toch overstag gaat en je helpt. succes met de zandbak. gr Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn man zou me vast voor dat programma opgeven! :-) Ik kan er niet aan doen, als ik al die spullen daar zie liggen ga ik automatisch koortsachtig verzinnen wat ik ervan zou kunnen maken. Met die zandbak lag ik in de tuinstoel bijna te hyperventileren omdat ik mijn plan zó graag uit wilde voeren maar het niet mocht. Ik moest gewoon ademhalig's oefeningen doen om dat ADHD gevoel weer weg te krijgen! Ik heb er wel ook bureaustoel wieltjes vandaan gehaald voor zijn stoel. Ik heb er wel een stel weg moeten gooien omdat ze niet paste maar zaterdag had ik de goede maat. Daar is hij dan wel weer blij mee :-)
   Een fiets voor €10,00 is een goede vondst! Ik hoop niet dat hij gestolen is

   Verwijderen
  2. Nee, ik ken de buurman goed genoeg om te weten dat hij niets steelt en zijn fietsen zelf gewoon bij een fietsenmaker koopt. anders zou ik het niet aangedurfd hebben hoor ,want heling is niet iets waar ik me bezig mee wil houden , zelfs niet als ik er geld mee bespaar. Ja als ze er zelf beter van worden dan vinden ze het ineens niet zo erg meer dat je het doet

   Verwijderen
  3. als hij van de buurman was dan zal het wel goed zitten

   Verwijderen
 2. Ik vind het een geweldige zandbak! Als er volop zand in zit wiebelt de bak dan nog?
  Bij onze milieustraat mag je niks meenemen en ze doen ook niet aan verkoop en ik geloof dat niemand van de mannen daar mijn vriend wil zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als wij de zakken met zand erop leggen wiebelt hij nog maar we hebben een plan. Vrijdag maar eens kijken of die werkt.
   Officieel mag je ook eigenlijk niks meenemen. Bij mijn dochter hebben ze een container staan waar je dingen mag doneren maar de rest wordt geplet. Bij ons eordt het in grote containers gestort.
   Naast mijn ene milieustraat vriend heb ik nu ook een andere die bij de weegbrug zit. Die zegt telkens dat ik klant moet blijven :-) Ik zou er dagen zoet kunnen brengen!

   Verwijderen
  2. O ja, het kan ook schelen dat ik om de zoveel weken zakken met zwerfvuil kom brengen. Vuil dat zij niet meer op hoeven te rapen. Als jij ook een " relatie" zou willen beginnen met een milieustraat man zou je het zo kunnen aanpakken ;-)

   Verwijderen
 3. ...bij 'onze' mileustraat is 1 1/2 jaar geleden iemand ontslagen omdat hij (ik meende) een slee uit de container haalde en aan iemand meegaf!
  Je kunt je voorstellen dat ik niemand in 'gevaar' wil brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee, dat moet je niet willen. Toen ik vroeg of ze een container wilde plaatsen voor bruikbare spullen net als in de gemeente waar mijn dochter woont. heb ik ook verzwegen dat ik er van alles vandaan sleep.

   Verwijderen
 4. Lekkerhandig, wat ben je toch een inspirerende vrouw. Je ziet altijd wel 'iets' in zaken waarvan een ander zou zeggen: oude troep. En dan ga je aan de slag en komt er zoiets moois uit!
  Hergebruik ten top!
  Zijn dat een beetje leuke mannen die milieustraatheren?? :) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor het compliment! :-) Het geeft me ook veel voldoening. Het is niet zo dat ik geen €13,00 voor een plastic schelp over heb maar iets maken vind ik veel leuker.
   En die mannen? ze zijn erg leuk maar niet op de manier die jij waarschijnlijk bedoelt ;-)

   Verwijderen
 5. Ooooh, wat een leuk verhaal, moest hardop lachen. Maar ik hoop dat de mooie zandbak kan blijven. Veel succes, en fijn dat je man toch meehielp. Groetjes, Turf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Binnenkort laat ik weten hoe het verhaal verder ging. Ik ben blij dat iemand er on kom lachen. Ik voelde mij een manipulatief mens dat maar plannen zat te verzinnen om toch maar haar eigen zin door te drijven maar ik was er zo van overtuigd dat het geweldig zou worden en dan is het heel frustrerend als anderen je visie niet delen...

   Verwijderen
 6. oude troep. En dan ga je aan de slag en komt er zoiets moois uit!


  เย็ดสาว

  BeantwoordenVerwijderen