dinsdag 9 april 2013

Scheur In Overhemd Repareren deel I

Ik heb al eerder vertelt dat zoonlief van "merken"  houdt. Ik heb de indruk dat het ( gelukkig) wat minder wordt maar een jaar of twee geleden had hij een aantal dure kledingstukken gekocht. Zijn redenatie was dat het vast van een betere kwaliteit was dan de kleding die rond de tien euro verkrijgbaar is. Een tijdje leek het er op dat het inderdaad zo was maar een paar dagen terug kwam hij met de mededeling dat er een scheur zat in de mouw van zijn Tommy Hifinger overhemd ( ik heb écht geen aandelen hoor!) Man lief riep gelijk," dan maak je er korte mouwen van!" wat op zich wel een goed idee was maar ik hou wel van een uitdaging en wilde kijken of ik het zó kon repareren dat hij bereid was om het weer te dragen.
Ik weet wel dat in het verre verleden er mensen waren die heel vakkundig en bijna onzichtbaar stof konden repareren. Ze zullen vast nog wel bestaan maar ik heb het idee dat het een uitstervend beroep is.
Hier heb ik een plaatje gevonden een stoplapje zoals dat heet.Nou wil ik echt niet de indruk wekken dat ik ook zulke resultaten kan leveren maar ik wilde een poging wagen om een redelijk resultaat te krijgen ( ben jij  professioneel stopper klik dan weg aub)

Dit is de vóór fotoIk had bedacht dat ik het beste wat eenzijdige plakvlieseline achter het gat kon strijken om eerst de stof te verstevigen.
Ik heb de mouw om mijn mouwen strijkplankje geschoven en dan te bedenken dat ik een paar weken terug hem voor de zoveelste keer in mijn handen gehad heb en stond te dubben of ik hem wel of niet weg zou doen!Hier een foto van de plakvlieseline. Vlieseline is te koop zonder "lijm" , met lijm aan één kant en met lijm aan beide kanten.
Ik heb dus vlieseline met lijm aan één kant gebruikt. Aan welke kant dat zit kun je voelen, die is wat ruwer.Ik heb een stukje vlieseline met de lijmkant naar boven door het gaatje heen geschoven.Toen heb ik de randen van de scheur zoveel mogelijk tegen elkaar aangelegd, let op strepen of patronen!Dan het ( warme ) strijkijzer er op zetten. Niet heen en weer gaan ermee maar voorzichtig op de stof drukken zodat de lijm smelt en zich aan de stof hecht.
Nou ziet dit er nog niet echt geweldig uit maar ik was hier nog niet klaar.
Ik heb best veel kleuren garen omdat ik jarenlang genaaid heb maar ik kan me voorstellen dat je zegt dat je af en toe een knoop aan naait en dat het daarmee ophoudt.
In veel van die hele goedkope winkels zie je setjes met heel veel kleuren garen. Dan zit er soms maar een paar meter per klosje op maar voor dit soort werk heb je niet veel nodig en het is handig om veel kleuren te hebben al is het maar om een knoop aan te zetten behalve als je altijd in het zwart of rood loopt, dan is één kleur genoeg
Ik heb toen met hele kleine steekjes de randen van de stof en omgeving aan de vlieseline genaaid. Voor elk deel heb ik een andere kleur of combinatie van kleuren gebruikt.
Ik was niet helemaal tevreden met het resultaat maar zoonlief wel. Die vroeg gisteren of ik zijn overhemd gemaakt had en toen ik het resultaat liet zien zei hij," daar zie je haast niks meer van!" wat ik een groot compliment vond.Hier het eindresultaat. Het gat zat aan de achterkant van zijn elleboog dus ik denk dat het niemand zal opvallen... en anders maak ik er gewoon korte mouwen van!

UPDATE
Helaas zag het na één dag dragen er zo uit....
Lees hier hoe het verder gaat.......

2 opmerkingen:

  1. Vorig jaar waren ook suede achtige elleboogstukjes helemaal in.
    Groetjes Yvon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is ook een goed idee! Nog geen seconde aan gedacht! Het zouden wel dunne stukjes moeten worden want de stof is vrij dun maar ik heb vast wel ergens wat liggen. Bedankt voor de tip. Als het weer gebeurt doe ik dat ( in overleg met zoon natuurlijk ;-))

    BeantwoordenVerwijderen