dinsdag 9 juli 2013

Onweerstaanbare Vliegenvanger?

Ik hou van dieren, echt waar maar er zijn een paar uitzonderingen waaronder vlooien, maden en de vlees- of strontvliegen die de oorzaak zijn van de maden. Die vleesvliegen zou ik best wel kunnen verdragen als ze niet zoveel ellende veroorzaakte bij onze konijnen de afgelopen twee jaar. Op zich zijn ze best mooi met hun iridiserende blauwgroene lijfjes maar ze zijn hier een plaag. Hele dagen treiteren ze onze konijnen. Manlief en ik ruimen alle poep op die in de ren ligt maar toch komen ze en belagen ze de achtereinden van onze konijnen.
Manlief wilde alweer de konijnen uit hun lijden verlossen." Ze hebben toch geen leven zo!" roept hij telkens. Maar het lijkt me sterk dat ze liever dood zouden zijn dan achtervolgd worden door een stel vliegen...
Ik ben dus op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing.
Op het internet kwam ik dit tegenEr is in deze zak plek voor 20.000 vliegen. Er zit een lokstof in en geloof ik iets wat gaat gisten en je moet er zelf water bij doen.
Je moest het op een rustige plaats uit de wind buiten ophangen.

Ik heb de instructies opgevolgd en bovenin een gaatje uitgeknipt volgens de stippellijn zodat het gele gedeelte waar het zakje aan komt te hangen eruit kwam.
toen kwam ook de lokstof eruit walmen ( volgens mij poep, dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken...)
We hebben het zakje buiten opgehangen aan een spijker en bijgevuld met water tot aan de streep. We vonden de val wat laag hangen want theoretisch zou het konijn aan het zakje kunnen knabbelen en een lading stinkend poepwater over zich heen kunnen krijgen en de val onbruikbaar maken..
Manlief heeft toen een constructie gebouwd zodat hij hoger zou komen te hangenOp deze foto is het water nog helder behalve onderin waar het blokje met lokstof is opgelost. Ik heb de volgende dag voorzichtig wat geknepen om de boel te mengen. 
Heel de dag hebben we gekeken of er al vliegen gelokt waren maar helaas.. Ik was eerst bang dat deze lokzak net zo goed zou werken als ze blauwe lamp met elektrisch draadje wat vliegen zou moeten lokken en uitschakelen die we ooit gekocht hebben en later terug naar de winkel gebracht hebben. Daar is er nooit eentje ingevlogen behalve die ene die we zelf gevangen hebben en met een pincet tegen het draadje aangehouden hebben om te kijken of die het écht wel deed.
Toen ik ´s avonds ging kijken dreven er twee vliegen lijkjes in en nog later drie! Er is nu dus nog plaats voor 19.997 vliegen. Ik laat jullie nog weten of dit de ultieme oplossing is. Het zou ook handig moeten zijn bij BBQ´s en paardenstallen etc. volgens de omschrijving we wachten af. Ik ben nog niet heel erg optimistisch...

Even een update van twee weken later. De vliegenvanger doet het inmiddels fantastisch! Het duurde wel een dag of tien voordat hij echt op gang kwam.

Hier een filmpje. Je hoeft hem niet helemaal tot het einde af te zien hoor. Het is niet alsof het een gelukkig einde heeft en ze allemaal op het eind ontsnappen..


En voor diegene die hem niet kunnen of willen zien een foto

15 augustus
Even een update van de update... Ik schreef in een latere blog dat het kleine vliegenzakje van 20.000 vliegen bijna vol was maar een paar weken later is het vliegen niveau nog net zo hoog. Het lijkt wel of ze inzakken en verteren. Er zitten ook maden in ( heel educatief voor kinderen ;-))
Ik heb er als " dierenvriend" een dubbel gevoel over. Er is hier een ware genocide aan de gang. Ik voel met net Pol pot maar aan de andere kant tonen die vliegen ook geen mededogen voor mijn konijnen.......

Nog een update op 20-07-14
De vliegenvanger werkt fantastisch. We hebben er een paar bij besteld. Ik zie bij mijn statistieken dat er vaak gegoogled wordt naar " zelf een vliegenvanger maken" . Hier kun je op youtube een filmpje bekijken waarin uitgelegd wordt hoe je dat zelf kunt doen. Even een tip, de Vegimite waar ze het over hebben is hier te koop als Marmite

8 opmerkingen:

 1. Las eens dat je ze kan weghouden door plastic zakjes gevuld met water op te hangen. Die vergroten het spiegelbeeld van de vlieg en dan denkt ie AAARGH wat een grote vlieg, ik ben weg hier!!!
  Geen idee of het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan het wel uittesten :-) Als ze er bang van zijn zou ik eigenlijk op elke konijnenkont een model van een grote vlieg moeten plakken of een spin! maar ik zou niet weten hoe je zoiets zou kunnen bevesigen. Of overal nepsponnen in het hok... de raderen beginnen weer te draaien....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toevallig kwam ik je bericht tegen over de vliegenoverlast. Er is nu een innovatieve gepatenteerde vliegenvanger op de markt, de FlyBuster Garden http://www.flybuster.nl/flybuster-garden-vliegenvanger.html

  Deze is geschikt voor in en om de tuin. Belangrijk is om de FlyBuster op minimaal 10 meter van het gebied te plaatsen welke 'vliegenvrij' gemaakt moet worden. Plaats de vliegenvanger op 1,5 meter hoogte van de grond.

  De gepatenteerde ‘one way’ openingen van de FlyBuster zijn zo ontworpen, wanneer de vliegen naar binnen zijn gevlogen deze niet weer naar buiten kunnen.

  Probeer het een keer zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De vliegenvanger is inmiddels na 2,5 week zo goed als vol! We hebben er zelfs wat water uit moeten gieten zodat het vliegen/ waterpeil wat zakt en het gele tuutje waar ze door naar binnen komen weer vrij hangt Ik heb vandaag twee nieuwe besteld in XL formaat met ruimte voor 40.000 vliegen dan kunnen weer even vooruit. Hij gaat inmiddels flink stinken maar de vliegen staan te dringen om er in te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb vandaag zo eentje van 40000 vliegen bij de boerenbond gehaald voor 7, 95. Na een halve dag zitten er 4 vliegen in. Ik ben benieuwd. Het is wel van een andere merk, maar ziet er hetzelfde uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Your blog is very useful for me,Thanks for your sharing.

  ทางบ้าน

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Update uit 2018... We zijn ermee gestopt. Hij werkte fantastisch maar we kregen het idee dat alle vliegen uit de wijde omtrek er op af kwamen!
  Dus misschien is het een optie om er een te kopen en een kilometer verder op te hangen 😏

  BeantwoordenVerwijderen