woensdag 17 juli 2013

Sokken Stoppen

Ik heb een echtgenoot die hand gebreide sokken draagt en het wordt steeds moeilijker om daar aan te komen. Eén voor één vallen de dames af die al breiend voor de t.v. of lezend in een streekroman tussen neus en lippen door een paar tevoorschijn toveren. Vorig jaar hebben wij ons moeten wenden tot   het bejaarde tehuis van het volgende dorp. Daar hebben ze eens per jaar een rommelmarkt/bazaar waar ook handgebreide sokken verkocht worden. Vorig jaar was ik er vlak na de opening, bang dat alle juiste maten uit verkocht zouden zijn als ik er later aan kwam. Ik heb toen drie paar gekocht en ze kostte tien euro per paar wat eigenlijk niks is als je het garen en arbeidsloon rekent. Het zijn haast sweatshop prijzen!
De sokken beginnen wat dun te worden. Ik stop al jaren sokken op mijn eigen gebrekkige manier. Dat deed ik dan meestal met sokkenwol die over was van het paar dat voor manlief gebreid was door Bea, Pietje of Mina. Ik probeerde de juiste kleur te gebruiken maar dat was niet altijd mogelijk en leverde vaak interessante combinaties op
Ik heb net nog even gekeken in mijn sokken mortuarium of ik een mooi voorbeeld kon vinden van kleurgebruik maar het lijkt er op dat ik toch wel eens wat weggooi!zie je nou wel, dat had ik niét moeten doen...

Ik had bedacht dat omdat ik nu blogster ben ik wel een gebrekkige demonstratie zou kunnen geven van hoe je sokken stopt. Ik heb het nooit écht geleerd dat vak gaven ze niet op de HAVO maar heb wel eens als kind meegekeken bij een oma of tante
Ik wilde een zo professioneel mogelijk resultaat en ben dus op zoek gegaan naar échte stopwol. Ik heb eerst geïnformeerd in het volgende dorp bij het onderbroeken/nachtkleding/zwempakken/ garen winkeltje maar daar verkochten ze het niet meer. " De mensen hadden het nog veel te goed om sokken te stoppen" zei de man in de winkel. Ik durfde niet te zeggen dat ik het al jaaaren deed.
Toen heb ik maar eens op het internet gezocht en jawel hoor, daar kun je het nog kopen. Een kaartje kost rond de euro, het probleem was alleen de verzendkosten. De sites die redelijke verzendkosten hadden hadden een minimum bedrag dat je moest besteden ( meestal vanaf vijftien euro) en de sites die vijf euro of meer rekenden aan verzendkosten niet.Uiteindelijk heb ik vier kaartjes gekocht bij een winkel die vijf euro rekenden en was dus negen euro kwijt wat komt op bijna één paar sokken.

Deze sok is ons fotomodel voor vandaag



Ik begon met een lange draad heen en weer te steken.Geen knoopje maken aan het begin!dat zegt manlief tenminste elke keer tegen me. Pak ook de dunne omgeving mee anders heb je binnen de kortste keren een gaatje naast je stopplekje.
Er zijn een soort bollen waar je de sok overheen kunt doen maar die heb ik niet. Ik gebruik mijn hand.



Hieronder zijn alle horizontale steekjes af



Nu kun je verticaal op dezelfde manier heen en weer gaan maar dan al vlechtend over en onder de horizontale draadjes. Het is niet erg als het af en toe mis gaat. Dat vind ik tenminste niet. Honderdvijftig jaar geleden had je waarschijnlijk een tik op je vingers gekregen met een liniaal van je handwerkjuf..



Hier het eindresultaat van mijn noeste arbeid. Zie je hier of daar wat dunne plekjes in je stopwerk, ga er dan wat extra heen en weer. Het is niet onzichtbaar en had waarschijnlijk een zware onvoldoende opgeleverd honderdvijftig jaar geleden maar ik vind het goed genoeg zo. Manlief kan weer even vooruit.

Ik heb gelijk een dun plekje op de voetzool gedaan. Dit is de vóór foto



Voor de ná foto moet je maar je fantasie gebruiken ;-)

3 opmerkingen:

  1. Ik herken het,want ik stop ook nog sokken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doe jij het ook zo? Ik vind het altijd zo jammer dat de hielen zo dun worden terwijl de rest nog prima is. Nu ik echte stopwol heb wil ik kijken of ik in kan grijpen voordat ik gaten krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik stop ook sokken maar geen gebreide sokken. F.alke wandelsokken zijn erg duur en ik koop elk jaar een paar nieuwe erbij. De oude stop ik, wel met sokkenwol, op dezelfde manier. Ik zat wel 150 jaar geleden op school maar heb helaas het stoppen van sokken daar niet geleerd. Ik ben auto-didact ;-)

    BeantwoordenVerwijderen