zondag 18 januari 2015

"Brooddeeg" figuurtjes anno 2015

Een paar weken geleden, toen ik weer eens op Pinterest zat te kijken kwam ik dit tegen


Dit deeg is gemaakt van 
2 delen natrium bicarbonaat
1 deel Maizena
1 1/4 deel water

Aangezien ik alles in huis had leek het me leuk om het eens uit te testen. Op het internet waren ze er lyrisch over....

Omdat ik geen grote hoeveelheden wilde maken ( stel je voor dat het niks wordt) heb ik een soort dop/ maatschep als maatbaker gebruikt


Alle ingrediënten gaan in een pan en dan gaat het op het "vuur" 

Voor

Je moet er in roeren tot je de consistentie van aardappelpuree krijgt stond er bij de gebruiksaanwijzing
En waarempel!......

Na

Ik las dat je stempels kunt gebruiken om er motieven op te maken, maar je kunt er ook gewoon voorwerpen in drukken of iets boetseren en er op vast maken. Het is prettig spul om mee te werken.
Als deegroller gebruik ik een cilindrisch glas. Ik had geen koekjes vormen dus heb ik een dop en later een leeg rolletje van plakband gebruikt. Dat werkte niet zo heel goed....
Hier mijn eerste probeersels

Niet gelijkmatig op de stempel gedrukt....

Iets beter maar niet in het midden...


Dit was ook wel een leuke stempel om te gebruiken. Hij is iets minder gedetailleerd dus duidelijker

Om gaatjes erin te maken heb ik ontdekt dat een hol lollystokje werkt als een mini koekjes vorm. Je krijg een mooi rond gaatje en het deeg van het gaatje blijft in het stokje zitten.

Je hoeft geen lolly's te kopen. Gewoon naar een winkelcentrum/- straat en je ogen op het trottoir gericht houden. Vroeg of laat zie je er vast eentje liggen.

Ik heb geprobeerd vormen uit te snijden met een mesje maar dat was geen succes


Toen ik op onze kleindochter ging passen heb ik geinvesteerd in een setje koekjes vormen
Dat verbeterde de kwaliteit van mijn vormen enorm!
Mijn ervaring is dat je het beste eerst het motief erop kan maken en daarna gelijktijdig de plek van je gaatje en de plek van je vormpje kan bepalen
Daarna moet je ze 36 uur laten drogen. Je kunt ook de oven op laten warmen tot 
175F of te wel 79,4444444444C ( het zal wel niet zó, nauw komen....) en dan uit zetten en dan de figuren er in leggen. Dan drogen ze sneller.

Daarna kun je ze verven of lakken. Je kunt ook het deeg van te voren kleuren met kleurstof maar dan moet je de verhouding van de ingredienten iets veranderen las ik.
Ik had nog wat lood kleurige reliëf verf liggen. Ik vroeg me af hoe dat er dan uit zou komen te zien als ik dat er op zou smerenDof, grijs, saai en lelijk dus.... Geen aanrader... Handig hè....ik maak de mislukkingen zodat jullie het niet uit hoeven te proberen! :-)

Nagellak ging beter


Dat doet meer denken aan de authentieke Aziatische schaaltjes met teer glazuur waarmee de S.easons, H.appinez etc. Vol mee staan. Voor een glanzend effect zou er nog een laagje heldere (nagel) lak overheen moeten.

Hoe het met de sterren afgelopen laat ik een andere keer zien. Ik ga ze gebruiken voor een bedankje voor iemand.
Het overgebleven deeg heb ik in een plastic zakje gedaan en daarna in een goed afsluitbaar potje in de koelkast. Het schijnt dan nog enige tijd houdbaar te zijn.

Leuk om met kinderen te doen! Misschien iets voor de krokus vakantie?

4 opmerkingen:

 1. Ook weer heel erg leuk. En als je dan toch zo leuk bezig bent, heb je wel eens op YouTube gekeken naar Fimo klei :-) ? Ook geweldig leuk voor je kleindochter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben uitgebreid bekend met fimo! In mijn poppenhuizen tijdperk heb ik een hele miniatuur bakkerij mee gevuld! Leuk spul! maar het schijnt niet zulke gezonde stoffen te bevatten en ook de dampen tijdens het bakken zijn niet zo best voor je. Maar voor een ouder kind zeker heel leuk. Dit deeg bevat geen ongezonde dingen.

   Verwijderen
 2. word wel een beetje eentonig ,maar weer moet ik je complimenteren met weer een leuk creatief idee, zeker iets wat ik komend weekend ga uit proberen, dus bedankt voor de tip. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zal ik snel het vervolg moeten schrijven. Ik heb het bedankje net afgeleverd.

   Verwijderen