vrijdag 27 juni 2014

Kruiden concocties

Vorig jaar heb ik geschreven over de kruiden die ik op mijn zelfgemaakt tuinetagiere heb staan die ik eigenlijk nergens in verwerk. Ik neem het me altijd voor maar er komt niets van terecht. Nu ze boven katerpies hoogte staan heb ik geen smoes meer.
Onlangs heb ik ze verpoot en ze groeien nu zelfs!


Ik heb ook een Basilicum bijgekocht die achteraan staat te verbleken in de zon. Ik heb hem al zelfs meerdere malen van de bijna dood gered doordat ik hem op het laatste moment toch nog water gaf. Ik ben dus goed bezig ;-)
Ik heb zelfs nog iets bedacht om er mee te doen!
Broodbeleg.......Ik heb een bakje zachte kaas gekocht ( €0,57, is niet duur toch? en de ingredienten klonken min of meer of ze in de natuur voorkwamen en niet in een fabriek gemaakt werden)  en wat fijn geknipte basilicum en bieslook , wat vers gemalen peper en wat geroosterde zaden en pitten die ik klaar voor gebruik in een potje heb staan


 Ik rooster tegenwoordig een flinke hoeveelheid zonnebloem- en pompoenpitten en sesamzaad en die bewaar ik in een potje. Ze zijn heel gezond en geven iets extra's aan elk gerecht. En ook niet onbelangrijk, ze lijken goed te blijven en gaan niet niet schimmelen ( niet dat het met het blote oog te zien is tenminste. Wat er onder een electronen microscoop te zien is weet ik niet....)


Hier het einderesultaat


Het viel niet tegen!

Omdat ik dol ben op gember heb ik ook een variatie met stukje konfijtte gember en zaden/pitten gemaakt


Hier het eindresultaat


Die was goddelijk ( vond ik tenminste) alleen moet je uitkijken met goddelijk want dan neem je snel teveel ervan ( met alle gevolgen van dien) daarom eet ik eigenlijk weinig echt heerlijke dingen want dan smaakt het al snel naar meer....
Ik denk dat je door die kaas van alles zou kunnen doen dat je lekker vindt, iets pittigs of zoets. Ik ben in iedergeval van plan om nog andere combinaties te proberen.


Over gember gesproken, ik zou het zelf gaan telen, weet je nog? Ik heb een stukje gemberwortel dat een groen puntje vertoonde gepoot en daarna liefdevol verzorgd.
Hier nog een ingezoomd stukje foto van de vorige keer


Ik dacht dat er weinig gebeurde maar als ik hem vergelijk met het puntje dat er nu uitsteekt is het toch wat gegroeid


Hij moest warm staan maar niet in de felle zon. Ik had plannen om er een trendy zonneshermpje voor te maken maar ik heb uiteindelijk voor een snelle oplossing gekozen


Een plastic verpakking van een of ander plastic kaartje dat ik bewaard had omdat het misschien ooit van pas zou komen. Ik wacht wel met iets maken totdat het een weelderige plant wordt ( waarschijnlijk nooit dus ;-))

Over ontkiemen gesproken ( wat gaat deze blog toch naadloos over van het ene naar het andere onderwerp hè!? ;-)....

Wij hadden een aantal weken een paar tomaten in een netje hangen. Dat is misschien wel een tip op zich! Ik heb een opvouwbaar blancheer mandje dat ik tevoorschijn haal en ophang als ik een extra plekje voor groente of fruit zoek ( meestal tomatenoogst)


Let niet op de AH hamsters. Die hangen er om manlief een plezier te doen...

Zoals ik zei hingen die tomaten er al een tiijdje. Toen manlief er eentje open sneed riep hij mij erbij om te kijken of er maden in zaten zoals hij dacht


De zaadjes waren IN de tomaat gaan ontkiemen! Leuk hè! Gezonder kan niet, tomaten met ingebouwde kiemgroenten! ( ja, ik weet het,tomaten zijn eigenlijk vruchten )

En over maden gesproken ( naadloos tot het eind) gisteren hebben we weer een konijn moeten badderen vanwege net "ontkiemde" maden. Maar dat heeft niets met ( mensen) eten te maken. Gelukkig waren we er vroeg bij deze keer..

3 opmerkingen:

 1. Misschien kun je de kruiden af en toe oogsten, klein snijden en in de diepvries bewaren? Gewoon allemaal bij elkaar in een zakje (of apart, net wat jij wilt). Dan heb je altijd wat bij de hand voor een snelle kruidenkorst op je vis of een zelfgemaakte kruidenboter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Het is op zich een goed idee maar als ik al vergeet te gebruiken als ze bij de achterdeur staan zal ik ze zeker vergeten als ze in de vriezer liggen MAAR als het me lukt om ze regelmatig te gebruiken krijd ik er misschien routine in en denk ik er wel aan. Het is een mooi streven :-)

   Verwijderen
  2. Sorry voor de spelfouten en vergeten woorden. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel ;-)

   Verwijderen