zondag 1 juni 2014

"Praten" met tieners

Technisch gesproken heb ik geen tieners meer. De jongste is onlangs 22 jaar geworden maar is nog steeds niet erg spraakzaam, tegen ons tenminste. Als ik wil weten wat er in zijn leven aan de hand is moet ik het aan mijn kapster vragen. Daar praat hij honderd uit tegen! Zij zit nooit om gespreksstof verlegen want ze kan er amper tussen komen terwijl wij elk woord uit hem moeten trekken. Ik moet van te voren goed plannen als ik wat wil vragen want na 3 vragen wordt hij al ongedurig dus ik bedenk van te voren hoe ik mijn vragen ga formuleren voor maximale informatie bemachtiging.
Met alle tieners zijn er " problemen" die je wel eens met ze wil bespreken maar zie ze maar eens lang genoeg in de kamer bij je te houden en ze zover te krijgen dat ze ECHT naar je luisteren en niet alleen maar, " ja ja." zeggen om er vanaf te zijn. Ik weet er alles van want ik was vroeger precies zo. Je oogst wat je zaait zeggen ze toch?

Een aantal jaren geleden had ik hem " gevangen" in mijn auto toen ik hem op ging halen na een avondje stappen. Hij kon niet anders dan me uithoren... Dat gesprek kostte me €120 als ik me goed herinner omdat ik vergeten was mijn autolichten aan te doen en ik aangehouden werd door de politie en moest blazen en al!

Sindsdien doe ik het anders. Niet dat het vaak nodig is gelukkig.
NSA, HIJ DOET NIETS DAT ILLEGAAL IS! ( voor het geval ze meelezen ;-))

Ik heb ontdekt dat als ik hem een mail over het probleem stuur dat ik antwoord krijg en we zo over en weer een gesprek kunnen voeren zonder dat hij me afwimpelt of wegloopt of ongedurig wordt.
Met het geschreven woord is het zo dat je er wel mee op moet passen. Het staat er voor altijd en kan ook verkeerd uitgelegd of begrepen worden. Ik neem dan ook altijd de tijd om het te lezen en te herlezen en te veranderen tot het helemaal naar mijn zin is. Het is ook het uitgelezen moment om te vertellen dat je van ze houdt etc. Alle dingen waar ik in het dagelijkse leven moeite mee heb. Ze vinden het waarschijnlijk ook fijn om te lezen. Bovendien kun je leuke dingen herlezen zo vaak je maar wilt.( dat doe ik met aardige reacties op mijn blog ook ;-))

Ik kwam op het idee om deze blog te schrijven omdat manlief een paar avonden geleden bijna op een natte w.c. bril ging zitten.
Ik heb toen weer het een en ander op schrift gezet met het volgende resultaat


Ik heb het boven de w.c. geplakt. Even later was het verdwenen. Ben benieuwd of de boodschap aangekomen is ;-)

5 opmerkingen:

 1. Mijn zoon wimpelt me ook altijd af. Ben blij dat ik niet de enige moeder ben die dat probleem heeft. Ik begon al te denken dat ik zo stom was dat mijn zoon niet met me wil praten.

  Je rijmpje vind ik grappig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn om te horen dat dit echt een tienerprobleem is. Mijn zoon kan me ook zo afwimpelen... : (

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om te horen dat dit een normaal tienerprobleem is. Mijn oudste zoon kan me ook zo weg wimpelen... : (

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed om te lezen dat dit normale tienerproblematiek is. Mijn zoon wimpelt me ook steeds af. En ik wil toch alleen maar helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-D je punt is duidelijk ;-) Ik denk dat de meeste zo doen maar dat moeders er niet voor uitkomen. Die scheppen liever op ( uitzonderingen daargelaten) Ik weet in iedergeval dat die van mijn vriendin ook zo doet. Het zal vast wel over gaan maar op die leeftijd denken ( of doen ze) alsof ze de wijsheid in pacht hebben.

   Verwijderen