zondag 13 juli 2014

Frivolité

In het verleden heb ik veel aan handwerken gedaan..patchwork, borduren, breien, kleding maken ( als je dat handwerken kunt noemen) alleen haken en kantklossen kan ik er niet echt bijzetten.
Ik heb ooit een kantkloskussen gekregen waar ik toen (20+ jaar geleden) heel blij mee was want dat zou ik echt een keer gaan doen maar het is er nooit van gekomen.
Het kantkloskussen heb ik van de week op een facebook pagina gezet en was het binnen 10 minuten kwijt. Alhoewel kwijt..... De vrouw waar het naar toe gaat woont 25km verderop en heeft geen vervoer en ook geen kennissen oid hier in de buurt dus is het plan om, als we naar de E.fteling gaan volgende maand eerst even langs haar huis te rijden dat op de route ligt
Hier het kussen met toebehoren


Het is duidelijk een echt " vintage" exemplaar in authentieke staat en volgens mij gevuld met paardenhaar. Ze kon het voor niks krijgen. Nou maar hopen dat het echt voor haarzelf is zoals ze zei en ze het niet voor kapitalen door gaat verkopen (Niet lachen, de meest " doorleefde" dingen ( lees aftands) kosten vaak het meest, vergis je niet ;-)
Haken lukt mij ook niet. Ik ben ooit naar een workshop haken geweest en dacht " dat doe ik wel even, handig als ik ben" maar zat op het laatst tranen weg te knipperen omdat ik er niks van snapte en me een mislukking voelde.

Ook aan frivolité heb ik me gewaagd. Dat ging ook niet vanzelf. Youtube video naar youtube video heb ik keer op keer bekeken en stilgezet maar ik kreeg het niet voor elkaar. Het ging allemaal,zo flitsend en snel dat je niet goed kon zien wat ze deden. Foto's in boeken hielpen ook niet. Ik kreeg alleen knopen die ik niet kon schuiven ( wat wel de bedoeling is) Uiteindelijk heb ik in mijn woonplaats allerlei bejaarde handwerksters gebeld of zij het konden of iemand kenden die het kon. Uiteindelijk kwam ik uit bij Jaan die ik goed kende en ben ik daar 2x langs geweest om het te leren. Het bleek dat ik mijn knoopjes niet "flipte"  en ze daarom niet schoven. Daarna was ik door dolle heen en maakte ik van alles en bestelde ik overal spoeltjes.

Hier mijn spoeltjes


De linkse heb ik voor mijn verjaardag uit Amerika over laten komen met behulp van de creditcard van mijn schoonzusje. Het is een echt zilveren en het leek me het toppunt van elegantie om met een zilveren spoeltje te frivoliteen ( er horen puntjes op de e maar weet ook niet hoe dat moet en de spelling controle kent heel het woord niet eens!)
De gele vind ik het handigst.  Er zit een puntje aan wat makkelijk is om knoopjes los te halen als je een foutje gemaakt heb. Anders moet je een losse naald gebruiken ervoor. Die blauwe gaat ook wel maar heeft geen punt en die grijze heeft een spoeltje erin dat je los kunt halen en op de naaimachine kan zetten om hem heel snel te vullen met garen. Handig als je heel fijn draad gebruikt .
Nu vraag je je misschien af wat dat chupa chups ding erbij doet. Daar zit een klosje met garen in. Zo blijft het schoon en rolt het niet alle kanten op tijdens gebruik. Ik heb nog gegoogled naar een afbeelding maar kon niks vinden. Eigenlijk gelukkig maar want het is natuurlijk plastic onzin. Dat ik het 20 jaar bewaar heb en gebruik wil niet zeggen dat anderen dat ook doen. 

In het verleden heb ik diverse dingen gemaakt met deze techniek


Dit is een luxe handwerk mapje dat ik lang geleden gemaakt heb. Het is een beetje OTT ( over the top) dat weet ik maar dat hoort zo.
Voor de voorkant heb ik een heel mooi stukje frivolité gebruikt dat gemaakt is door Gre ( er hoort een streepje op de e) Lankhorst


Ik geloof dat ze in een ver verleden handwerkpatronen ontwierp voor een tijdschrijft ( aldus haar achternicht van wie ik het heb gekregen)

Waarom ik dit schrijf? 
Ik heb een Facebook pagina waar ik alleen over zwerfvuil, plastic vervuiling en statiegeld schrijf en er is een " vriend" die  bijna alles liked wat ik er op zet zodat al haar honderden vrienden het ook zien. Ik ben heel blij dat ze dat doet want het zijn bijna nooit leuke of grappige dingen. Ik vond dat ze wel een beloning verdiende... Dankzij haar Facebook pagina weet ik inmiddels wel een beetje wat haar smaak is. Hier haar omslagfoto van dit moment


Ik heb dus dit cadeautje voor haar samengesteld


Het houten klosje had ik nog liggen. Het is een echte uit Engeland en geen repro uit China. Het kantklos spoeltje zat bij dat kussen in een tas en mist een stukje ( lees: is kapot) en het witte hartje lag op straat. Ik vermoed dat het van een trouwauto afgevallen is want ik vond het op dezelfde dag als de twee witte kapotte hartjes ballonnen met lint. Ik heb er met permanente viltstift " bedankt" op geschreven. Ik ga nog een paar frivolite dingen maken voordat ik het geef. Dan doe ik tenminste iets anders dan naar een scherm kijken en knoppen drukken zoals manlief het noemt.

Mocht je zin hebben om eens frivolite te proberen, er zijn veel patroontje online te vinden en dit is een goede video ( ik heb er ook eentje moeten bekijken voordat ik weer wist hoe het moest...)


En dit is een heel leuk boekje met niet al te moeilijke dingen erin


Het ISBN nummer is 90 213 1380 4 geen idee of het nog te krijgen is!
Het is leuk om te doen en makkelijk mee te nemen en niet duur. Wat wil een mens nog meer? :-)
In het Engels/ Amerikaans heet het Tatting. Handig om te weten als je op zoek bent naar patroontjes.


8 opmerkingen:

 1. Leuk! Mijn vader had tbc in de jaren 50, lag in een tentje in de tuin en kreeg van eem buurvrouw spullen om frivolité-kleedjes etc. te maken. Er is maar een werkstuk overgebleven en dat is bij mijn oudste zus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Niet dat je vader TBC had natuurlijk. Heeft die buurvrouw het aan je vader geleerd hoe het moest? Mijn opa heeft tijdens de oorlog bloemen op de vestjes van mijn moeder geborduurd en de vader van mijn schoonzusje kon prachtig kruissteek borduren. Hij had vaak last van oorpijn en zat hele nachten op. Mannen kunnen dus wel degelijk handwerken! O ja, op een quilt tentoonstelling was er een man die een bedsprei prachtig gequilt had. Hij was er 9 maanden mee bezig geweest ( in opdracht, is vast een duur sprei geworden!)

   Verwijderen
  2. Mijn vader was erg goed in handwerken. Als mijn moeder onze (de door haar gebreide) sokken stopte kreeg je vaak pijnlijke plekken op je voeten.: mijn vader kon het zo goed dat je niks voelde:-) Inderdaad, de buurvrouw heeft het mijn vader geleerd!
   Toen ik 6 was en op school moest leren breien gaf de juf het al gauw op. Ook mijn moeder en 2 oudere zussen konden het mij niet bijbrengen. Mijn zussen hebben mijn vader breien geleerd en mijn vader (met veel geduld) heeft het mij geleerd ;-)

   Verwijderen
  3. Hij zou dus een hele goede handwerkleraar geweest zijn!

   Verwijderen
 2. Leuk dit te lezen. Ik heb ook nog zo'n ding in de naaidoos. Mijn moeder was lerares handwerken en ik heb natuurlijk alles van haar geleerd, heb er ook wel de aanleg voor,dit in tegenstelling tot zus die er niets van snapt.
  Moeder had een zwart truitje met een rand frivolité bloemen aan de halsrand, ik heb het ook nog jaren gedragen. De é maak ik door het enkele aanhalingsteken te typen en dan de e, probeer het eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien zou je hem weer eens op kunnen diepen uit de naaidoos! Zonde om je talenten niet te gebruiken.
  Zo maak ik ook mijn e met streepje op de computer maar op mijn tablet lukt dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...op mijn tablet houd ik mijn vinger iets langer op (in dit geval) de letter e, dan krijg je allerlei e's waaruit je kunt kiezen!
  êéëèęēė Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Bij mij ook Janne. Bedankt! Alleen ik heb het nog niet helemaal onder de knie. Het lukt me nog niet altijd om het gewenste eetje blauw te maken en toe te passen.

   Verwijderen