maandag 28 juli 2014

"Nieuwe" agenda

Ik heb een agenda "tik".Geen idee hoe ik er aan kom maar als kind was ik al dolblij met de delen van de Succes agenda vulling die mijn vader niet gebruikte. Ik heb er niet vaak aan toegegeven ( daar was ik weer te zuinig voor) en gebruikte meestal de agenda's die we van artsenbezoekers kregen of gratis bij de bank ( in de tijd dat je nog geld van een mens kreeg i.p.v. een machine.)

10 jaar geleden kreeg ik bij het afscheid van mijn werk o.a. een hele mooie navulbare agenda. Hij paste precies bij mij en ik was er erg blij mee. Ik vond hem prachtig! Zelfs al is oranje mijn op een na laatste favoriete kleur ( net voor citroengeel)


Dit is hem. Ik heb er wel een jaar of twee geleden extra kraaltjes en lovertjes op genaaid die er nu weer afvallen.
Vorige week besloot ik ineens dat dit het laaste jaar zou zijn dat ik hem zou gebruiken.
Mijn vader ( inmiddels 3 jaar geleden overleden) had jaren geleden een gratis leren agenda gekregen bij de ING bank. Als je geld stortte op een spaarrekening dan kreeg je badlakens, horloges, sporttassen etc etc. Hij deed overal aan mee en kreeg dus ook die agenda die hij aan mij gaf toen ik vertelde over mijn agenda tik.
Ondanks dat ik hem toen niet nodig had was ik wel al begonnen met versieren ( ik kan het niet laten hè
 ;-))
Zo zag hij er uit


Hij is maat junior en mijn oranje is standaard dus ik hoop zo wat meer ruimte in mijn tas over te houden.

Ik heb natuurlijk ook zitten googlen naar agenda's en kwam deze tegen die ik wel heel erg mooi vind

In de Sale was hij "maar" €99,00! ( Dromen blijft leuk...)
Terug naar mijn agenda.....
Ik heb zitten verzinnen hoe ik het versieren verder zou aanpakken. Eerst was ik van plan om een randje  frivolité op een lintje te naaien en dat er op te maken


Zoiets...
Maar toen ik in de hobby winkel stond besloot ik het toch anders aan te pakken. Ik heb wel een half uur staan dubben en uiteindelijk kwam ik met 2 stukjes lint voor samen €1.40 de winkel uit. Thuis heb ik er nog een stukje lint bijgezocht en kwam op deze combinatie uit


In de winkel had ik gezien dat de achterkant van het uiltjes lint wel mooi was. " Dat is eigenlijk niet de bedoeling" zei de vrouw in de winkel toen ik mijn plan uitlegde..
Ik heb de 3 lagen lint op elkaar genaaid


Omdat een agenda in een tas zit er tegen van alles aan schuurt moet alles goed vast zitten


De uiteinden heb ik met dekensteek afgewerkt tegen het rafelen. Ook heb ik er kraaltjes op genaaid. Elk kraaltje heb ik twee keer vastgenaaid voor extra stevigheid.

Ik gebruik een heel klein quiltnaaldje. Die past gemakkelijk door het kraaltje heen.

Het plan was om het op mijn agenda te plakken en langs de randen nog eens vast te stikken met garen. Ik heb textiellijm van Gutterman gebruikt. Eerst dacht ik dat de lijm amper zou houden maar het viel mee. 


Tot slot besloot ik de kraaltjes langs de voorrand door te trekken.
Om dat te doen knoop ik een kraaltje aan een draadje. Ik gebruik quiltgaren omdat het sterk is prettiger werkt dan nylongaren dat moeilijk in bedwang te houden is.


Daarna rijg ik er net zoveel kraaltjes aan als nodig


En maak 1 uiteinde vast aan het begin


Ik knoop het eegens aan vast.

Daarna haal ik de kraal met de knoop eraf en doe de naald aan die kant en maak de andere kant vast


De kralen zitten nu aan beide kanten vast maar het tussenstuk zit nog los

Nu steek ik de naald met draad weer door een aantal kraaltjes


Op de bovenstaande foto had ik er al een paar gedaan.
Trek de naald er doorheen en steek daarna overdwars door het leer en maak een knoopje om de 3 of 4 kraaltjes vast te zetten

Ga zo door tot het eind. Maak weer een knoopje en ga daarna terug door alle kraaltjes zonder knoopjes te maken. Meer dan 3 of 4 tegelijk zal niet lukken omdat het naaldje tekort is.
Aangekomen op het andere eind maak je weer een knoop. Er zitten nu 3 strengen garen door de kraaltjes en ze zitten nu stevig vast.

Hier het eindresultaat


Ik heb nog geprobeerd om het lint op het leer vast te naaien maar dat ging niet zo goed. Omdat de lijm  de boel flink vast geplakt had besloot ik het maar zo te houden. Als het tijdens het gebruik loslaat zie ik wel weer.
Nog een aantal weken wachten en dan liggen de agendavullingen weer in de winkel! Ik kan niet wachten! :-)

4 opmerkingen:

 1. Ik vind het een erg leuke make-over van je agenda!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel:-) Ik ben benieuwd of ik met deze ook 10 jaar ga doen.. als de "basis" goed blijft kan ik hem altijd NOG een keer veranderen.

   Verwijderen
 2. Wat geef je altijd duidelijke omschrijvingen en goede stap voor stap instructies. Je kan zo een cursus geven of een boek schrijven. One of a kind agenda's; leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :-) Ik heb nog even overwogen om de kraal naai uitleg weg te laten. "Wie zit daar nou op te wachten?" dacht ik nog. Zo zie je maar...

   Verwijderen