vrijdag 19 december 2014

Bijna verleid ( door aanbieding ;-))

Ik zou het eigenlijk niet moeten doen ( online folders bekijken) want ik heb genoeg kleding om mijn lichaam te bedekken tot ik het graf in ga, of de oven, of gevriesdroogd wordt ( dat schijnt de nieuwste methode te zijn http://www.uitvaart.nl/juridisch/overige/vriesdrogen-resomatie/vriesdrogen-heeft-de-toekomst/2561/2561 ) maar ik doe het toch. Nu heb ik  het geluk dat er in mijn woonplaats geen kledingwinkels zijn en in het volgende dorp amper winkels waar ik met mijn budget van €15,00  max. ( behalve jassen en schoenen/laarzen) iets kan kopen.
Eer verleden week zag ik deze in de L.idl folder


Ik was op slag verkocht! Sjiek, warm, beetje boho, wat wil een mens nog meer? Hij was wel € 4,99 boven mijn budget maar ik was echt van plan om mijn dochter te vragen om er eentje te kopen voor mij (zij woont ergens waar ze wél een echt winkelcentrum hebben) Ik had nog een week de tijd want ze waren pas de maandag daarna in de winkel verkrijgbaar. In die week heb ik nog eens diep nagedacht... Zou ik hem wel dragen? Wat kon ik nog meer kopen voor €19,99? 
Ik had namelijk al op de markt in het volgende dorp gekeken bij stof waar ik zoiets van kon maken. Ik had iets gezien maar dat was nu nog €10,00 de meter. Mijn plan was eigenlijk om te wachten tot die stof afgeprijsd was maar hier zat al franje aan!
In die week dacht ik," wat een hebzucht!" En uiteindelijk besloot ik voor dat geld nog wat mozaiek steentjes te kopen voor mijn schaal....ook hebzucht maar een ander soort.
Ik had eerder op Pinterst een uitleg gezien over hoe je zelf zoiets kon maken. Maar het rommelmarkt seizoen is over en om nou speciaal daarvoor een sjaal in een winkel te kopen gaat me te ver.
Hier kun je zien hoe het in zijn werk gaat.Een paar dagen geleden kreeg ik een idee! ....had ik zelf niets liggen? Ik roep altijd, " eerst winkelen bij jezelf" en dan zou ik zomaar wat bij de L.idl gaan kopen zonder eerst thuis in de kast te kijken!
Ik heb nog wat stofjes liggen 


In een ver verleden gekocht en ( nog) niets mee gedaan, al is dat niet helemaal waar...van het bovenste stofje heb ik tijdens mijn zwangerschap in 1987 of 1991, welke weet ik niet meer, een rok gemaakt. Gewoon een zoompje aan de onderkant en een tunnel met elastiek in de bovenkant en klaar is je rok. Figuurnaden had ik op dat moment toch niet nodig ;-) een dikke trui erover en niemand ziet dat hij in elkaar geflanst is.
Ik besloot maar om dat stofje te nemen. Het was tenslotte een experiment..


Ik heb de lap op de grond gelegd

Zo was hij een meter breed, dan zouden de " mouwen" ongeveer tot mijn ellebogen komen.
Ik heb het midden uitgemeten


En bovenin heb ik ook een speld in de stof gestoken zodat ik wist tot hoever ik zou moeten knippen


En toen heb ik één laag van de de stof tot de speld doormidden geknipt


Ik heb hem toen even over mijn schouders gehangen om te kijken of het wat zou worden en het viel niet tegen. Zeker niet voor iets dat "gratis" is! 
Het zou uiteindelijk zoiets moeten worden als op de foto hieronder


Alleen vind ik het vreemd dat zij aan de achterkant niets tussen haar benen heeft hangen.. Snap je wat ik bedoel? Is hij daar heel kort of hebben ze iets vergeten terug te plaatsen tijdens het fotoshoppen?...
In ieder geval, bij mij was dat niet het geval.
Ik heb toen de randen die ooit afgeknipt zijn met een zigzag steek af gewerkt

De rafels heb ik daarna afgeknipt.

Ik had besloten de restanten van mijn Z.eeman bolletjes langs enkele randen te naaien en heb ze er langs gelegd


Pinkel hield toezicht ;-)
Veel randen zou ik er niet mee af kunnen werken. Op zo'n moment is het weer lastig als je 15km van een Z.eeman verwijderd zit. Je kunt niet even snel iets bij kopen. Tenminste, ik doe dat niet. 30km rijden voor twee pakjes lint van €0,69 vind ik te ver gaan, dan doe ik het maar zonder of neem ik het de volgende keer mee als ze het nog hebben.

Ik besloot de bolletjes op de naaimachine eraan te naaien. 10 cm voor het einde dacht ik, " dat is vreemd....net was het koord langer dan de stof en nu ga ik tekort komen! " toen drong de afschuwelijke waarheid tot me door! ...


Ik had ze langs de verkeerde kant genaaid! 
Ik heb geprobeerd ze los te tornen maar dat zou een hels karwei worden met steekjes van 2mm in een los geweven stof.
Uiteindelijk heb ze met stof en al eraf geknipt


Ik heb gelijk de stof recht geknipt want ik zag ook dat hij niet recht was. Toen moest ik ook de andere kant doen anders zou mijn ene mouw langer worden dan de andere. Ik had het al,na het zigzaggen gezien maar ik dacht," een kniesoor die dat ziet.." 
Ik ben dus helemaal overnieuw begonnen met zigzaggen en de bolletjes ( aan de juiste rand) aannaaien.
Toen zat het er zo uit.


Achter in de nek heb ik het stukje waar de stof ingeknipt is nog met een lapje leer van een oude portemonnee verstevigd zodat het niet in kon scheuren.
Deze foto is genomen vóór het vastnaaien

Het is de bedoeling om de zijkanten gedeeltelijk dicht te naaien. Omdat ik nog niet weet of de voor en achterkant precies even lang moeten zijn of dat hij beter valt als de achterkant iets langer is dan de voorkant wil ik hem eerst vast maken met wat veiligheidsspelden en als ik een verhouding heb gevonden die goed bevalt daarna pas vast naaien.

Hier het eindresultaat

Ik baalde dat het nóg niet goed te zien was en toen wist ik het! Mijn onderbewustzijn wilde mijn spiegel in de foto hebben! Als ik die ook weg zou knippen krijg je dit resultaat

Nóg steeds niet erg duidelijk maar wel beter. Hij ziet er in elk geval net zo uit als al die andere poncho / sjalen op Pinterest
Ik zou hem eigenlijk moeten persen met de strijkbout om de oude zoompjes plat te krijgen maar dat komt nog wel een keer.
Hij is in iedergeval warm. Het zweet brak me uit toen ik probeerde hem " goed" in beeld te krijgen

Deze stof was er heel geschikt voor omdat hij aan beide zijde er precies hetzelfde uitziet. De flappen aan de voorkant vallen naar buiten en die zien er nu dus net zo uit als de buitenkant.
Komende zomer wil ik mijn ogen open houden voor grote sjaals of desnoods mooie tafelkleden, als het maar soepele stof is.

Zo heb ik kunnen voorkomen dat ik tenprooi gevallen ben aan een impuls aankoop! Toen ik afgelopen week bij ons in de supermarkt liep zag ik deze hangen.


Ik weet niet of je het kunt lezen maar er staat " impuls fashion" op. Zelfs in de supermarkt waar vroeger alleen maar voedsel, schoonmaak producten etc. verkocht werden proberen ze je te verleiden tot impuls aankopen. Zo zie je maar, zelfs in een dorp zonder kledingzaken ben je niet veilig! 

Met het geld dat ik uitgegeven heb aan mozaiek steentjes i.p.v. de lidl poncho ben ik aan mijn schaal begonnen


Iets zelf maken geeft écht meer voldoening dan iets kopen! :-)
 


3 opmerkingen:

 1. Goed opgelost zo :) Mooi dat je je kon beheersen en ook nog lekker creatief bezig geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg hè. Dan denk je dat je aardig gewapend ben tegen het kopen van dingen die je niet nodig hebt en dan ga je bijna toch nog voor de bijl!

   Verwijderen
 2. Thanks for sharing this blog its very informative and useful for use.

  หีฟิต

  BeantwoordenVerwijderen