vrijdag 19 december 2014

Kerstornament van..hoe kan het anders....vilt

Mijn e mail vriendin, met de tumor van 5 kg waar ik het van de zomer over had, stuurt me elk jaar een schitterende zelfgemaakte kerstkaart waar uren werk in zitten. Het gaat overigens goed met haar. Ze is pas op controle geweest.
Ik daar en tegen ( of hoe schrijf je dat) stuur goedkope kaarten terug maar eens in de paar jaar besteed ik meer dan 30 seconden  aan mijn kerstwensen voor haar. Zo ook dit jaar, ik vond dat ze het wel verdiend had na alles wat ze het afgelopen jaar meegemaakt heeft én ik had dankzij Pinterest ideeën gekregen.
Toen ik " christmas" en " felt" ingetypt had kreeg ik een skala aan projecten te zien. Ik ben best wel handig maar heb moeite om zelf met ontwerpen op de proppen te komen. Afkijken kan ik als de beste! ;-)
Deze leek mij het leukst


Ik heb toen mijn vilt tevoorschijn gehaald en andere benodigdheden.
Als eerste heb ik iets gepakt dat rond was en binnen handbereik stond zodat ik niet op hoefde te staan ( heb ik al eens verteld dat ik best lui ben?)


Het sfeerlichtje ( van de rommelmarkt) diende als mal voor een perfecte cirkel.

Daarna heb ik de uitgeknipte mal op een dubbelgevouwen stuk vilt gelegd ( ik dacht handig te zijn...)


En knipte rondom


Met dit als resultaat.. Een perfecte cirkel rechts en een niet zo perfecte cirkel links. Dús óf knip ze een voor een óf zorg ervoor dat de stof echt goed dubbel gevouwen is.
Na enig verzinnen besloot ik dat het ontbrekende stukje niet op zou vallen als het onder het lijfje zou komen te zitten.

Daarna heb ik op de papierenmal het lijfje getekend 


Met hier en daar een kleine aanpassing en daarna uitgeknipt



Deze foto behoeft geen woorden, of misschien toch wel.. Je ziet niets meer van het ontbrekende stukje!

Toen heb ik op de mal de das getekend


Omdat hij hier en daar buiten de sneeuwpop steekt moet je straks het vilt wat groter knippen


Oeps.... Het deel dat hangt is veel breder dan het deel dat naar de zijkant uitsteekt!


Poging twee is beter.


Omdat ik helemaal op de franje toer ben heb ik de zijkanten van de das ingeknipt net als bij een echte das.

Toen de franje niet opviel dacht ik," zal ik stukjes wegknippen zodat het beter opvalt?" Maar dat vond ik heel lelijk. Ik heb ook een neus geknipt. Het oranje vilt had ik nog over van het wandkleed dat ik 26 jaar geleden voor mijn dochter gemaakt heb.


Ik heb de neus wat bijgeknipt. Rond vond ik mooier dan hoekig


Ik overwoog om een hele nieuwe das te knippen maar heb uiteindelijk een klein stukje vilt achter het stukje met de happen eruit genaaid en ingeknipt.. Niets meer te zien van mijn blamage! Ook heb ik een poging gedaan om sneeuwvlokjes erop te borduren.


Daarna heb ik de mond erop geborduurd. Ik heb als ogen kraaltjes gebruikt maar je zou ze er ook gewoon op kunnen borduren. Voordat ik alles vast naaide heb ik de onderdelen wat heen en weer zitten schuiven totdat ik tevreden was over de uitdrukking op het gezicht.


Ik heb mijn knopenpot tevoorschijn gehaald en omgekiept en gezocht naar twee dezelfde knopen. Die waren er wel maar ik vond ze te groot. Uiteindelijk heb ik twee verschillende kleinere gebruikt.


Ik besloot kleine kraaltjes als sneeuwvlokjes op de achtergrond te gebruiken maar je zou ook borduurzijde kunnen gebruiken als je niet zo'n uitgebreid knutsel assortiment heb als ik.

Ik heb een stukje lint opgezocht en dat vastgespeld.


Toen heb ik achterkant er achter gedaan en beide delen met het lintje ertussen aan elkaar genaaid.

Ik had hem bijna zelf gehouden maar uiteindelijk heb ik hem,na er nog een dag ervan te genieten, op de post gedaan.

Tot slot nog twee andere voorbeelden die ik overwoog te maken



Zo heb je voor een paar centen een leuke attentie en er is geen kinderarbeid voor aan te pas gekomen!

O ja, mijn recycle kerstboom staat weer voor het derde jaar in huis! 


Even een korte uitleg voor mensen die nog niet zo lang meelezen..we hebben een boom met kluit met pot en al in gegraven in onze tuin. Ik heb wel eerst een heleboel gaten in de pot geboord zodat er water in en uit kon en we hebben er ook regelmatig een gieter water bijgegoten. We lieten hem in de pot zitten zodat het makkelijker is om hem weer op te graven. Zo'n boom maakt toch nieuwe wortels maar als je hem in de pot houdt gebeurt dat op beperktere schaal al had hij wel nieuwe wortels door de gaatjes gewurmd.
Omdat ik het niet mooier wil laten lijken dan het is laat ik ook de slechte kant zien


Hier is hij kaal. Ik denk dat het komt door de bodembedekkers die hem helemaal omringen. Volgend jaar zal ik die een beetje uit de buurt houden.

Zo kun je zonder schuldgevoel van een echte kersboom genieten! :-)

5 opmerkingen:

  1. inspirerend weer , mijn
    "echte" kerstboom is ook gerecycled maar dan anders van de zomer kocht ik op een rommelmarkt een oude gietijzeren kerstbomen standaard met het idee er nu een kerstboom voor te kopen ,maar dat zou er dan een zonder kluit worden, ik heb geen plek in mijn tuin voor een kerstboom met kluit, maar toen ik op mijn werk zag dat er grote dennentakken werden weggegooid kwam ik op een ander idee dat me ook nog eens geen geld zou kosten, door een paar van de grote takken samen in de standaard te klemmen heb ik een miniboompje gecreeeerd dat ook nog eens heerlijk ruikt. een paar kleine ballen en lichtjes erin en voila een schattig klein echt kerstboompje helemaal gratis en het kan naar gebruik gewoon de gft bak in. Ans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! en wedden dat het meer voldoening geeft dan naar een winkel gaan en er daar eentje kopen. Je ziet trouwens steeds meer alternatieve bomen maar of het een blijvertje is zal de tijd leren.

      Verwijderen
  2. Een leuk idee om restjes vilt op te maken. Zal je vriendin vast waarderen, zoveel huisvlijt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze vond hem erg leuk. Ik heb de blog pas geschreven nadat hij gearriveerd was bij haar. Ze leest mijn blog regelmatig en dan zou het verassing meer zijn. Met een paar kleine stukjes vilt kun je een heleboel leuke dingen doen. Pinterest staat er vol mee!

      Verwijderen
  3. Very nice your blog and article. I like this blog thank for sharing.

    เย็ดสาว

    BeantwoordenVerwijderen