woensdag 17 december 2014

Duffelse jas met folklore accenten

Ik heb altijd grote moeite om een jas te vinden die ik mooi vind én die praktisch is voor wat ik ermee wil doen. Hij moet een capuchon hebben tegen kou en onverwachte regenbuien en hij moet meer dan 1 knoop hebben zodat hij niet helemaal openwaait als ik met windkracht 6 op de fiets zit ( met ondersteunig, dat weer wel). Ook hou ik niet van die glimmende jassen met " dekbed compartimenten" zoals onderstaande

 
Als je daar ook nog een dik vest onder draagt lijkt het me weinig flatteus als je maat groter is dan 36.
Met zoveel wensen blijft er vaak weinig over om uit te kiezen máár , ik heb wat gevonden.... Een duffelse jas. Ik ben inmiddels al aan mijn derde bezig en die ik nu heb is helemaal geweldig. Hij heeft ook nog eens een rits zodat er geen hoekje naar boven kan waaien en ik optimaal bedekt ben tegen storm en regen.
Dit is hem


Alleen ontdekte ik een aantal weken geleden een minpuntje..... Hij staat niet bij mijn bohoboots light...


Hier de glamourfoto ervan die ik op Pinterest gezet heb.

De combinatie van die twee is een complete mismatch! Nou draag ik ze niet zo heel veel maar áls ik ze aan heb dan stoor ik mij daar aan.
Toen kreeg ik een idee!!! Ik zou hem kunnen versieren!..niet al teveel want dan zou hij weer niet passen bij de tuttige kleding die ik ook wel eens draag...
Na enig beraad besloot ik om vilt te gebruiken. Met vilt heb je snel effect, het doet een beetje denken aan borduursel en het rafelt niet.
Stap twee was om op zoek te gaan naar een patroon. Eerst dacht ik aan blaadjes en een hartje op zijn kant maar toen dacht ik," laat ik eens op Pinterest kijken !" en zocht ik naar " embroidery" " pattern" " simple" en kwam ik na lang plaatjes bekijken dit ontwerp tegen.


Ik zou één segmentje kunnen gebruiken ervan.

Stap drie was het uitzoeken van de kleuren


Ik besloot om het niet al te fel te maken en een grijze achtergrond te gebruiken.

Ik wilde de stukjes waar de houtjes en de touwtjes aan zitten versieren. 
Om de vorm over te nemen heb ik een stukje patroon papier gepakt


Dat werkte niet.....
Toen kreeg ik weer een idee! Plastic verpakking. Omdat ik altijd ( bijna) alles bewaar heb ik altijd wat stukjes paraat liggen


Ik heb met permanente fineliner de omtrek overgetrokken en daarna uitgekniptDaarna heb ik de patroonstukjes getekend en uitgeknipt ( ik vergeet al die stappen maar ;-))
Als je een symmetrisch stukje wil hebben moet je papiertje dubbelvouwen en dan de helft van je patroontje uitknippen en dan weer uitvouwen

Daarna heb ik de verschillende delen uitgeknipt in vier verschillende kleuren combinaties.


Daarna heb ik alle delen op elkaar genaaid. Ik heb een heleboel kleuren garen maar als je dat niet hebt dan raad ik je aan om zo'n setje te kopen met veel verschillende klosjes waar maar 50 meter of zo op zit. Heel handig bij het aanzetten van knopen of andere kleine projecten zoals deze.

Daarna heb ik alles stukjes op de juiste plek vastgenaaid.


Hier een overzichtsfoto


Toen ik die stukjes allemaal voor mijn neus had liggen dacht ik, " is het niet té?" Maar omdat ze zo klein zijn valt het reuze mee.
Dit is een light versie maar als ik meer had willen versieren had ik ook de zakkleppen, die steekzakjes die wat hoger zitten of de bandjes op de mouwen kunnen doen.
Als jij geen houtje touwtje jas hebt maar iets soortgelijks wil doen ( de kans is klein maar je weet maar nooit ;-)) kijk dan naar details die op het kledingstuk zitten. Van die flapjes die op de schouder met een knoop vast zitten ( er zal vast een technische naam voor zijn) of details op de rug bij de taille. Soms is het al voldoende om een paar knopen te vervangen.

Ik zit alleen nu weer met het volgende probleem... Nu past mijn sjaal niet meer bij mijn jas....weer een project dus! Zo blijf ik bezig! ;-)

O ja, mijn poncho heeft een randje gekregen. Ik had er vanaf gezien om er franje aan te maken omdat het mij bijna zestien euro zou kosten exclusief verzendkosten maar bij de Z.eeman hadden ze bobbeltjesband liggen voor €0.69  per pakje. Ik heb 4 pakjes gekocht omdat er niet op de verpakking stond hoe lang de stukjes waren en heb er twee en een beetje gebruikt dus ik heb eigenlijk meer betaald dan nodig was maar ik zal het vast nog wel ergens voor kunnen gebruiken.....ooit.

Hier de foto


Ik heb hem nog maar één keer aangehad en toen twee complimentjes gehad ( zonder te vragen," wat vind je ervan?" ;-)) Hij is nu helemaal af! 


4 opmerkingen:

  1. Geweldig mooi. Zowel jas als poncho.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel :-) ik heb 2 pakketje vilt gekoch met verschillende kleuren erin en ze koste minder dan een euro stuk. Losse vellen in de hobby winkel kosten 0.50-1.00 Kleuren die er niet bij zitten die ik echt wil hebben koop ik los.

      Verwijderen