donderdag 18 september 2014

(Bijna) Stap voor stap houtrot reparatie ( en twee ideetjes die niet ( gaan) werken.

Laatst schreef ik dat ik mijn ramen buiten eens goed gezeemd had met trapje en al erbij ( leve matglas in je bovenramen! Ik kan het iedereen aanraden!) Ik zou daarna hier en daar wat verf bijtippen zodat we netjes de winter in zouden kunnen maar het liep anders....Ik ontdekte 3 rotte plekken van verschillende grootten. Denk je in een middagje klaar te zijn maar loopt het weer heel anders...
Ik zal ze plekje voor plekje laten zien in verschillende stadia van behandeling. Ik ben alleen vergeten voor foto's te nemen maar een rotte plek herken je aan "rimpelend" hout waar je zo met een schroevendraaier doorheen kunt steken.
Twee jaar geleden heb ik voor het eerst gewerkt met houtrot stop en houtrot vuller en het bevalt me heel goed. Het is alleen best prijzig maar nog altijd stukken goedkoper dan een nieuw ( stuk) kozijn erin ( laten) maken.
Nadat ik zoveel mogelijk het rotte hout weg gehaald heb met een schorevendraaiers, beitels of andere scherpe voorwerpen. Behandel ik het restant van de rotte plek met houtrot stop. Ik heb tijdens de behandeling een nieuwe fles moeten kopen en het heet nu houtrot inpregneer. Dat is eigenlijk ook wat het doet..het lijkt wel of het het hout plasticifeert en op die manier versterkt zodat de rot niet verder kan.
Hier komt mijn eerste ideetje...wij hebben een nieuwe tuinbank..nou ja nieuw... We hebben hem voor f.124.00 gekocht ( dus voor 2001) en dinsdag in elkaar gezet. Ik vroeg me dus een tijdje geleden af of het een goed idee zou zijn om de bank voor het in elkaar zetten met houtrot stop in te smeren als een soort preventieve behandeling. Het hout is geimpregneerd en we gaan hem " kaal" houden en ik dacht dat die houtrot stop misschien zou voorkomen dat hij ooit zou gaan rotten. Voor alle zekerheid heb ik een mailtje gestuurd naar de fabrikant om te vragen of het ging werken maar ik kreeg als antwoord dat het spul uiteindelijk zacht zou worden als het in contact kwam met water en dus altijd afgedekt moest worden met beits of verf. Het is maar goed dat ik het eerst gevraagd heb.
Houtrot stop/ inpregneer breng ik aan met een injectiespuit


Met het tangetje buig ik voorzichtig de naald zodat ik ook om hoeken en in de hoogte kan behandelen


De fabrikant zegt dat je het aan moet brengen met een kwast maar op deze manier verspil je niets van het kostbare spul, kom je veel beter op moeilijk bereikbare plekken en krijg je geen hout splinters in je glazenpotje met vloeistof.Je hoeft ook naderhand geen kwast schoon te maken. Voor een optimaal resultaat kun je het het beste een paar keer doen totdat je merkt dat het hout geen vloeistof meer opneemt.

Als alles goed droog en uitgehard is kun je met de houtrot vuller in de weer


Het is twee componenten spul dus ik gebruik een keuken weegschaal om het precies af te wegen.
Ik meng het op het blik maar je kunt ook een glazen plaatje of gladde tegel gebruiken. Als het maar glad is en niets absorbeert. Het schilder's mesje wat erbij ligt is ideaal om in nauwe ruimtes te komen.

Nu de aktiefoto's


Het kleinste gaatje na het uithollen en verwijderen van zoveel mogelijk rot hout


Hier zie je hoe ik de houtrot stop/ inpregneer inspuit. Excuses voor de scheve foto maar ik heb maar 2 handen.


Deze is genomen na de eerste opvul sessie, ondanks dat het een klein gaatje is valt jet niet mee om het gelijk goed te krijgen. Het spul heeft een beetje de consistentie van pindakaas en ik heb ontdekt dat je het beter in een paar etappes kunt doen dan tobben om het in één keer goed te krijgen


Na de 2e etappe

Na het schuren


Na het verven... Niet helemaal perfect.. Ik denk niet dat ze deze foto zullen willen gebruiken in de advertenties van Albastine maar ik vind het goed genoeg.

Het tweede gaatje zat in het douchecel raampje


Hieronder na de eerste invul behandeling


Ik kwam op het idee im een stukje schilderstape aan de onderkant te plakken om uitzakken te voorkomen


Hier na de tweede behandeling

Hier na het schuren


En hier na het schilderen

Tot slot het derde gat


Deze foto is genomen na het uithollen


Daarna heb ik hem met de stofzuiger goed uitgezogen en met houtrotstop behandeld een aantal keren 


Je ziet diep in de spelonken van het gat nog cement van een andere behandeling aan de andere kant


Hier na de eerste invul ronde. Zoals je ziet heb ik nog niks aan het gat binnen gedaan


Hier de tweede opvul ronde, deze keer neem ik ook de binnenkant mee


Hier de derde opvulronde. Toen kwam ik (pas) op het idee om het rubberen tochtstripje te beschermen ( beter laat dan nooit)
Bij zo'n onderdorpel moet je er een beetje rekening mee houden dat het naar beneden afloopt zodat regenwater er uit kan stromen nadat het er onder gewaaid is


Hier was het af, ik kon gaan schuren en verven ( dacht ik )
Hier na de eerste schuurbeurt

Om te voorkomen dat al het giftige stof mijn keuken in zou waaien heb ik deze maatregelen genomen

Het hield niet alles tegen maar wel het meeste.

Alleen het raam ging niet meer dicht! Manlief moest duwen en ik moest vreselijk trekken en toen konden we hem nog maar op de kierstand krijgen!
Ik ben gaan schuren en schuren en schuren en telkens onder het raam door kijken waar hij leek te blijven hangen en waar ik er licht doorheen zag schijnen. Later kwamen er beitels aan te pas en heb ik de houtrot vanachter het rubber gepeuterd omdat ik dacht dat dat misschien het euvel zou kunnen zijn ( wat niet zo was....)


Uiteindelijk hadden we er zoveel uitgehaald dat er op plekken kleine kuiltjes ontstonden ( had manlief gedaan hoor, die zei," laat mij het maar doen") en toen moest ik die plekjes weer opvullen met ander spul omdat ik mijn restje houtrotvuller wat ik over had al uit de vriezer gehaald omdat ik toch al klaar was!( in de vriezer kun je een restje een paar dagen bewaren als je wat over hebt voor het geval dat of voor de volgende sessie. Wel goed afsluiten en inpakken als er ook voedsel in ligt)


Zo zie je maar weer...niet te snel wat weggooien!!

Tijdens het schuren bleven mijn papiertjes niet meer aan mijn schuurvoet plakken! 


Op deze foto had ik de voet alvast verwijderd om een nieuwe te gaan kopen. Maar eer het zover was kreeg ik het tweede idee ( dat niet werkte)


Ik dacht," ik plak mijn schuurpapier met dubbelzijdig plakband aan mijn voetje! " en even leek het te werken! Maar er komt al snel stof tussen en dan laat het los helaas.

Het raam gaat nog steeds slecht dicht. Het lijkt wel of de bovenste hang een beetje los in de muur zit. Ik heb het raamkozijn vandaag geverfd en vanavond dicht gedaan en we doen voortaan het andere raam open als we willen luchten, dan zie je niet hoe het klemmende raam sporen achter laat in mijn kersverse verf


Ik was het meer dan zat in die felle zon...


Ik heb wel wat ontspanning verdiend hè

6 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Vind je? Ik vond het meer een kans om van mijn fouten te leren, dan hoef je ze zelf niet eerst te maken ;-)

   Verwijderen
  2. Ja, ik vind jou een echte topper.

   Verwijderen
  3. wat lief van je om dat te zeggen! Bloos bloos :-)

   Verwijderen
 2. En een lekkere pijpslet bovendien!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey moderator hier. Let op je woorden!! Of ik kick je!! Lullo!!

  BeantwoordenVerwijderen