dinsdag 9 september 2014

Stank....

Soms ruik je iets en heb je geen idee waar het vandaan komt! Ik heb het eerder bij de hand gehad met een in touw gewikkelde fles waar een rottende muis in bleek te zitten. Het was eerst een gemummificeerde muis maar toen ik water in de fles deed voor een paastak begon hij als een soort tuttifrutti te wellen en daarna te rotten...Daarna had ik een onverklaarbaar vies geurtje in de keuken die uiteindelijk afkomstig bleek te zijn van de bloemen van de Crassula Hottentot die ik in de vensterbank had staan. ( ik weet dat zo goed omdat ik het kaartje dat bij de plant zat bewaard had voor " je weet maar nooit" Nu je weet maar nooit gebeurd is ga ik het kaartje in de zak voor de plastic hero bak doen. De plant zelf is al eerder het huis uit gezet door manlief)
Vorige week rook ik weer een vies geurtje in de kast onder de kraan..Ik snapte er helemaal niets van! Er stonden alleen maar producten in blikken en potten en zakken en zeker niets wat rook als een kruising tussen parmezaanse kaas/ zweetvoeten en braaksel! Het raadsel werd opgelost toen ik zondagavond terug kwam van een verjaardag. Zoonlief had de oorsprong van de lucht ontdekt.


Mijn courgettesoep die ik in potten gedaan had en in een grote pan met water heb laten koken zodat ze zeer lang houdbaar zouden worden.... Aan de datum kun je zien dat dat niet zo heel lang houdbaar was... Ik vermoed dat ze niet lang genoeg gekookt zijn. Ik doe dit zo voor het eerst dus moet ik nog leren van mijn fouten. Ik weet niet wat er precies mee gebeurd is maar de "soep" kwam uit de pot opgeborreld en liep langs het glas zo in het kastje. Ik heb nog een pot staan die ik een paar dagen later gemaakt heb. Die heb ik langer laten koken in een pan met water dus ik hoop dat die wel gelukt is. Eigenlijk durf ik er niet zo best van te eten, al zal ik snel genoeg merken als hij niet meer goed is denk ik. Vooral als ik lang wacht eer ik het probeer.
Een andere mogelijke bron van stank ( zij het in veel mindere mate) is onze stofzuiger. Manlief roept al heel lang dat we een andere moeten kopen zonder zak erin maar de stofzuiger die we hebben doet het nog en dan vind ik het zonde. 


Hij hangt inmiddels met plakband aan elkaar en het klepje om de zuigkracht te regelen in de stang is er af maar ik heb besloten dat we hem zullen gebruiken tot de zakken op zijn. We gaan tot dan alleen " palliatieve zorg" verlenen. De zuigkracht regel ik nu met mijn duim over het open gat.
Ik had, omdat manlief klaagde dat hij stonk van die staafjes gekocht voor een oceaan  geur ( en dan bedoel ik niet rottend zeewier) 


Maar vandaag kreeg ik een ander idee!...
Toen ik een rotte plek in ons keukenraamkozijn aan het voorbehandelen was stond ik bovenop onze rozemarijn "boom"

Hier te zien achter de bank

Ik dacht, " als ik nou wat takjes afknip en kapot trek en met de stofzuiger opzuig heb ik ook misschien een lekkere geur". Zo gezegd, zo gedaan...
Ik kan je niet vertellen of het geholpen heeft want ik vind die stofzuiger niet eens zo verschrikkelijk stinken en manlief was er niet om commentaar te geven. Mijn geurzintuig is blijkbaar niet meer wat het geweest is...
Binnenkort een verslag over wat je allemaal wel niet kan tegen komen bij het ramen zemen ( als je het niet heel vaak doet...)

Update,
die andere pot met soep doet het ook al! Wat doe ik verkeerd? Te vol? Niet lang genoeg laten koken? Ik wil ook een hele voorraad vegetarische pastasaus maken maar als dit me te wachten staat kan ik het beter laten :-/
Ik bedenk wel dat ik ze niet een tijdje ondersteboven neer gezet heb. Zou dat het zijn?


10 opmerkingen:

 1. Sorry Lot, ik heb per ongeluk je beide reaties verwijderd! Ik hoorde inderdaad geen klik dus ik denk dat het niet op de kop zetten het probleem was. Weet jij of je vegetarisch gehakt in zo'n saus kan verwerken of is het beter om dat naderhand te doen? en hoe lang doe jij ze in de snelkook pan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lot heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Stank...." achtergelaten:

  Zaten de deksels nu erg stevig op de pot en gaf hij een klikje met openen? Zo niet dan is hij niet goed vacuum getrokken. Kan komen van het niet op zijn kop laten afkoelen.

  Ik weck altijd in de snelkookpan en is (tot nu toe) altijd gelukt.


  Dit was hem
  Geplaatst door Lot op Consuminder, Repareer- en Creëermeer op 10 september 2014 16:22

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe de soep in de pot (geen vlees of vleesvervangers erbij) en zet de pot op de kop. Ik weck het niet en vorig jaar heb ik de soep pas in december en januari opgegeten en niks mis mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had op de blog van leven zonder afval oid gelezen dat je zonder wekken een aantal maanden zo'n pot kan houden en met wekken veel langer.

   Verwijderen
 4. Wij hebben een turbo-kruimelzuiger zonder zak en het stinkt ook als ik deze leegschud / schoonklop. Ik wil je maar waarschuwen voor een stofzuiger zonder zak. Opgezogen huisvuil stinkt. Met soep wecken heb ik geen ervaring, ik vries het in als ik soep over heb.
  Leuke blog.
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te weten Marianne, dankjewel. Manlief heeft een vriend die er lyrisch over is. Als wij er straks ook eentje hebben en hij ruikt dan kan ik zeggen dat het niet komt omdat ik niet het juiste merk gekocht heb ;-)
   Ik heb tot nu toe ook soep ingevroren maar het duurt zo lang eer je het ontdooid hebt. Je moet echt plannen om het te eten dus ik dacht," laat ik het eens zo proberen!"

   Verwijderen
  2. Wij hebbne ook een stofzuiger zonder zak en legen deze in principe bijna elke keer als er gestofzuigd is. Troep is uit het huis en geen last van luchtjes.
   W.

   Verwijderen
  3. Dat regelmatig legen zal de clou zijn. Zit er nog een filter in dat uitgespoeld moet worden?

   Verwijderen
 5. Hoi, ik wek al een tijdje zo soep en op 1 pot na is er bij mij niets misgegaan.. Hoe doe ik het? Potten en metalen deksels op het warm mogelijkste programma van de vaatwasser wassen. Potte aan de lucht laten drogen en voor ik begin met het overscheppen van de soep doe ik de potten 30 minuten in de oven op 150 graden. De deksels doe ik in een pan kokend water en laat ze rustig doorkoken.. Oven uit, potten laten afkoelen, soep kokend heet er in (gebruik hiervoor een kunststof trechter) en oppassen dat de randen schoon blijven. Potten tot ca een cm onder de rand voldoen. Deksel er op en potten op de kop laten afkoelen. Als het goed is hoor je af en toe klik, das niet erg omdat de pot zich vacuum zuigt. Na afkoelen testen of de deksels vacuum getrokken zijn. Druk met je vinger op het deksel en als deze geen weerstand geeft is de pot vacuum. Koel bewaren, bijvoorbeeld kelder of vorstvrije berging/schuur/garage. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je uitgebreide uitleg! Ik heb het na deze keer weer een keer geprobeerd maar daar ga ik nog een keertje over schrijven. Was niet helemaal succesvol en ik vraag me af of het door de lepel verse kaas komt die ik er doorheen doe.

   Verwijderen