vrijdag 11 april 2014

Het geheim van een gezond dieet

Ik ben geen heilig boontje. Ik snoep niet veel maar alleen omdat ik geen snoep in huis heb ( behalve met pasen en sinterklaas en als ik wat krijg) maar er gaan wel eens dagen voorbij dat ik geen stukje groente of fruit naar binnen werk. Op zaterdag bakt manlief patat, van eigen aardappels, op zijn Engels dus slap en wit en zacht mmmmmm en zondag werk ik de restjes naar binnen en eet ik voor de rest brood of knakkerbrod o.i.d. En ben ik te lui om iets fatsoenlijks en gezond te maken. Omdat ik ontdekt heb dat je niet moet wachten totdat je honger hebt voordat je wat te eten maakt werk ik nu vooruit. Ik probeer een paar keer per week iets met rauwkost te maken wat ik zo kant en klaar op kan eten zonder dat ik eerst van alles hoef te doen.
Wij hebben nog een kruiwagen met kroten staan dus dat leek me een goede basis. Ik heb ook nog eens goede herinneringen aan de beetroot salad die we vroeger regelmatig op school in Engeland te eten kregen en ben gaan googlen naar een recept.
Tegenwoordig maak ik dus een grote bak rauwkost waar ik een paar dagen mee kan doen.

Appel, bietjes, winterwortel, gember bolletjes, dadels, stukje verse gember en geroosterde zaadjes en pitjes.
Wat op de foto ontbreekt is de citroensap.....ik dorst het eerst niet op de foto te zetten want het past niet bij de bovenstaande ingredienten....die zien er zo puur en basic uit ( op gemberbolletjes na)
Maar ik zal jullie gewoon de harde werkelijkheid laten zien en niet doen alsof ik zo geweldig bezig ben


Die citroensap is dus niet afkomstig van voor zonsopgang geplukte biologische citroenen uit het noorden van de Peloponnesus maar uit een plastic flesje .....

Hier het eindresultaat


Nou, als dat er niet gezond uitziet!......en het is nog lekker ook ( vind ik) .Kleurrijke groenten schijnen  het meest gezond voor je te zijn.

Ik heb ook weer wat verpakkingen noten, cacaonibs en gebroken lijnzaad ingeslagen


Ik heb uitgerekend dat het goedkoper is om ze via het internet ergens te bestellen. Je moet alleen uitkijken dat je er niet meer van gaat eten juist omdat het goedkoper is want dan wordt het weer duurder. De noten zijn ongezouten en ongebrand en eigenlijk helemaal niet zo heel erg lekker wat een bonus is want dan kan ik maat houden. Als je een zakje gebrande cashewnoten voor mijn neus zet zijn ze binnen een dag op maar met deze niet. Gewoon elke dag een klein handje...

Deze zaten ook helaas in de doos, en dat terwijl er niets breekbaars in zat.....


Ik heb ze lekgeprikt en bij het plastic voor de plastic bak gedaan maar bedacht dat als je ze op de juiste plek open zou knippen je allemaal kleine zakjes zou krijgen. Geen idee of ze geschikt zijn om voedsel in de doen. Een prop kranten papier had ook volstaan om die emmertjes op hun plek te houden. Die bewaar ik ook. Daar kunnen we van de zomer overtollige aardbeien in weg geven.

Het geheim van een goed dieet is dus zorgen dat je gezonde dingen knabbelklaar heb liggen zodat je niet kiest voor de makkelijke minder gezonde optie ( ben benieuwd hoelang ik het volhoud ;-))

5 opmerkingen:

 1. nu mijn dochter definitief het huis uit is, heb ik er ook moeite mee om elke dag een gezonde maaltijd te maken, dus toen ik vorige week een sapcentrifuge op een rommelmarkt zag staan heb ik die gekocht en maak sindsdien een ruime voorraad groente en fruitsap , smorgens verwerk ik die in mijn ontbijt door het te mengen met yoghurt en havermout zodat ik een goede start maak en de rest van de dag neem ik regelmatig een glaasje sap nu krijg ik tenminste elke dag een behoorlijke portie groente en fruit binnen en bovendien kan ik nu ook groente en fruit inslaan als er een aanbieding is voorheen kon dat niet omdat ik er niet genoeg van at om het op te krijgen voor het ging rotten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een goede tip! Met een sap centrifuge kune je weer spullen gebruiken die je niet zo snel in een rauwkost salade zou verwerken. Een voordeel van rauwkost is dat je zo lang aan het kauwen bent dat je hersenen sneller het seintje geven dat je vol zit dan na een aantal boterhammen. Maar met een sapje krijg je sneller een grote hoeveelheid binnen.

   Verwijderen
 2. een voordeel van de sapcentrifuge vind ik ook dat je er dingen in kunt verwerken die je eigenlijk niet zo lekker vind ,maar wel gezond zijn, door de combinatie van groente en fruit proef je niet alle smaken die je in je sapje verwerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zoals spinazie of spruitjes? ;-) volg je een recept of " doe je maar wat"?

   Verwijderen
 3. eerlijk gezegd probeer ik zomaar wat uit, heb de sapcentrifuge nog maar net een week, heb nog ergens een boekje liggen over groente en fruitsapjes , maar ja waar ook al weer? hihi. spinazie heb ik al gedaan ,maar wil graag nog meer experimenteren, wel heb ik al ontdekt dat fruit zoals banaan en kiwi en sinaasappel de smaken van groentes aardig verhullen

  BeantwoordenVerwijderen