vrijdag 25 april 2014

Kinderveilige vijvers


Mooi hè, een vijver in je tuin maar je wilt niet je eigen kind ( of dat van een ander) er drijvend in aantreffen.
Wist je trouwens dat een kind al in een waterbakje van hond of kat kan verdrinken? Het schijnt dat, als ze met hun gezicht erin vallen tijdens het kruipen ze gewoon zo blijven liggen! Ook uitkijken met emmers sop. Je hoeft echt niet je kind alleen in bad of zwembadje te laten om ze te laten verdrinken.
Het is gebeurd voordat je het weet! Ik was ooit op een BBQ bij een huis met een grote vijver. We stonden er allemaal naast en hadden amper door dat er een dreumes inviel. We hoorden een klein plonsje en keken en zagen de kleine zo, horizontaal naar de bodem zakken. Geen geroep of gespetter, alleen stilte en dat kleine lijfje dat naar beneden zonk. Het duurde misschien een seconde voordat iemand doorhad wat er gebeurde en snel een hand uitstak om het kind vast te pakken en uit het water te hijsen. Toen pas werd er geproest en gehuild. Iedereen was erg geschrokken, vooral omdat het zo snel en geluidloos gebeurde.....
Het hebben van een zwemdiploma kan ook een vals gevoel van veiligheid geven. De schooljuf van onze kinderen heeft wel eens verteld dat kinderen die onverwachts in het water vallen soms van schrik niet beginnen te zwemmen met alle gevolgen van dien.
De mooie vijver op de foto ligt in de tuin van onze dochter en schoonzoon en trouwe lezers zullen weten dat zij een half jaar geleden een dochter gekregen hebben. Hoogste tijd om in actie te komen dus voor het te laat is. Al geruime tijd wordt er verzonnen hoe ze het het beste aan kunnen pakken. Zij dachten eerst aan een hekje er omheen maar er loopt ook een bruggetje over de vijver en kinderen kunnen over hekjes klimmen en er alsnog in vallen.
Wij hebben ook een vijver in de tuin. Ook toen de kinderen klein waren. Er is al twee keer een kind in gevallen. Geen van beide van ons. Let dus op... Als je zelf een vijver hebt zorg dan dat je tuin afgesloten is. Wij hadden een poort maar in beide gevallen hadden de kinderen hem open gemaakt. Eentje kwam geloof ik een bal halen en eentje kwam buurten toen we niet thuis waren. Het is gelukkig in beide gevallen goed afgelopen.We hebben toen een klosje op de poort gemaakt zodat hij op slot kon.
Toen onze dochter geboren is hebben we ook zitten verzinnen hoe we het het beste aan konden pakken. Wij hebben de vijver zelf gemetseld en hij is L vormig. Wij hebben van hout een frame gemaakt en daar stevig gaas op bevestigd en overdwars op de breedste plek ook een houten lat vastgemaakt. Heel het frame hebben we met lange schroeven  vast gemaakt aan de betonnen rand van de vijver Toen hebben we mijn zwager die meer dan honderd kilo weegt gevraagd om er op te gaan staan om het geheel te testen. We hebben alles laten zitten tot de jongste zijn C-zwemdiploma had.
Hier een foto van onze vijver ( wat je ervan kunt zien.....)


Toen we het frame verwijderd hadden kregen we telkens bezoek van een reiger. De oplossing leek ons om van die metalen matten erover heen te leggen maar daar ging de reiger gewoon op staan en kon zo alsnog met zijn lange nek bij onze goudvissen. Ik bedacht dat ik twee stukken van een vlonder er op kon leggen zodat de vissen er onder konden wegkruipen als de reiger weer op bezoek kwam.
Ik had die vlonder gekocht om er een meditatiestoel van te maken. Ik had er eentje in de H.appinez zien staan en dacht," zoiets kan ik ook maken!" 

Hij leek een beetje hier op maar dan anders..... Het is er nooit van gekomen....van het mediteren ook niet trouwens....

De glazen plaat ligt op de vijver zodat de vissen kunnen schuilen als het regent...nee hoor, grapje ;-) Ze zitten er wel graag onder, het is er denk ik warmer en ze kunnen daar ook lekker de katten uitdagen zonder nare gevolgen. 
Ik geloof er trouwens niks van dat een goudvis een geheugen van drie seconden heeft. Als de reiger langs geweest is en een paar vissen verorberd heeft zie je ze weken niet. Dan kruipen ze weg in de modder op de bodem. Een keer dachten we dat hij ze allemaal opgegeten had en hebben we zes nieuwe gekocht en even later hadden we er dertien! Toen waren de anderen ook ineens weer tevoorschijn gekomen! 

Onze dochter had ook een mooie waterval bij de vijver. Dit is hem


Nu een heel stuk minder mooi. 
Om alles goed te kunnen afsluiten moest hij weg. Vandaag zijn we hem op wezen halen en hebben we ook de bult grond verwijderd waar hij op lang


De volgende stap is om het water te bedekken met van die roosters en de randen weg te werken maar dat komt een andere keer. We zijn nog niet zover.

1 opmerking:

  1. Creatieve vijveridee! Hartelijk dank voor het delen van deze DIY oplossing voor een kindvriendelijke vijver.

    Deel ik met vrienden die kleine kinderen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen