woensdag 30 april 2014

Prijs per kilo

Zoonlief besteedt behoorlijk aandacht aan zijn dieet. Als kind had hij ernstig overgewicht ( vetgemest door een van zijn oma's zegt hij zelf) maar als tiener is hij naar de sportschool gegaan en nu is hij een ware adonis. Op zijn menu staat regelmatig zoete aardappel ( goede koolhydraten) met kaneel ( is ook goed ergens voor, iets met opname van voedingsstoffen zei hij net) Alleen de kaneel was op. Ik had ermee in mijn handen gestaan in de winkel maar ze hadden daar alleen kaneel in potjes ( plastic en glas) en ik wilde liever als bewuste consument een potje dat ik al had bijvullen met kaneel uit een zakje.
Ik ben dus zonder kaneel de winkel verlaten. Toen hij net vroeg of er echt geen kaneel meer was heb ik aangeboden om nog eens goed in de kast te zoeken. Ik kon me herinneren dat ik de laatste keer dat ik dat kastje schoonmaakte dacht," goh, kaneel hoef ik voorlopig niet te kopen!" Duidelijk een kwestie van niet kijken bij je eigen voorraad voordat je nieuwe aanschaft...
Ik vond nog een dicht zakje! 


" Is dat nog wel goed?" Vroeg zoonlief." O jawel"  zei ik" specerijen bederven niet" maar eerlijk gezegd was ik wel behoorlijk verbaasd toen ik de t.h.t. Datum zag!


Toen ik dit zakje kocht was zoonlief bijna zes jaar oud en over twee weken wordt hij twee en twintig!
Dit was een uitgelezen moment om prijzen te vergelijken en te gaan mopperen hoe alles twee keer zo duur geworden was sinds het invoeren van de euro! 
Toen ik gisteren bij de kaneel stond te kijken zag ik dat een soort €34,00 per kilo kostte. Ik kijk vaak naar de kilo prijs. Je staat er vaak versteld van dat een zo genaamde " voordeelzak" per kilo nog duurder is dan een geen voordeelzak. Bovendien schijnen alle doosjes en potjes en zakjes een andere inhoud te hebben en door de kilo prijs te vergelijken kun je zien welke het goedkoopste is zonder dat je een rekenwonder hoeft te zijn.
Na het rekenen kwam ik tot een verassende conclusie.... De kiloprijs voor kaneel was in 1998 € 44,00 per kilo! 10 euro duurder dus! En ik dacht dat het potje dat ik in de winkel zag staan zo veel duurder was omdat daar 35 gram in zat, in tegenstelling tot de 10 gram in het zakje. Zo zie je maar weer, soms kom je voor verassingen te staan!

2 opmerkingen: