donderdag 16 oktober 2014

Boho boots deel V

Ik heb niet zo heel veel er aan gedaan maar ik kan wel alvast wat laten zien.
Vorige keer zei ik dat ik met zijdelint borduursel het lint wilde versieren en ook met borduurzijde kraaltjes en misschien vilt maar op bed kreeg ik een ander idee! .....ik kon natuurlijk gelijk niet meer slapen en zeker niet toen ik daarna nóg een idee kreeg ( waarover een andere keer meer)
Ik had bedacht dat ik, in plaats van het lint rechtstreeks te versieren, beter vilten figuurtjes kon versieren die ik daarna op het lint kon naaien. Dan zou ik, als ik de laarsen ooit weg zou gooien ( pas nadat ze kapot zijn natuurlijk) de figuurtjes er makkelijk afhalen en eventueel ergens anders voor gebruiken.

Ik besloot een hartje als vorm te gebruiken. Om hem symmetrisch te krijgen heb ik op de vouwlijn van een stukje papier een half hartje getekend


De lijn en de omderkant van het papier geven de breedte van het lint aan

Hieronder zie je mijn zijdelint voorraad en het papieren hartje op het lint liggen


Hieronder bruikbare kleuren van mijn vilt voorraad. De ongebruikte stukken heb ik als pakket bij het K.ruitvat gekocht voor " je weet maar nooit" en de restjes zijn van het boerderijkleed dat ik 25 jaar geleden voor de kamer van mijn dochter gemaakt heb.


Ik heb diverse keren het papiertje met potlood omgetrokken


Ik wilde in het midden een roosje maken. Om een roosje te maken moet je met garen een " sterretje" op de stof naaien


Of te wel een kruisje met een extra " pootje" Hier boven een voorbeeld omdat je roze garen op roze vilt slecht ziet ;-)

RECTIFICATIE: bij het derde roosje wist ik het weer. Je moet drie pootjes hebben i.p.v. 5!


Maak een lus. Kom boven met je naald binnen de lus en steek je naald verder weer naar beneden en trek aan en je bent klaar om een roosje te maken!


Ik had op die workshop zijdelint borduren nog wat tips opgedaan over hoe zuinig met het lint te werken

1) aan de naald bevestigen


Men rijgt het lint door de naald en steekt daarna de punt door het uiteinde van het lint


Daarna trekt men de rest van de naald erdoorheen en komt hij vast te zitten aan het uiteinde

2) Men naait bij het starten van het borduren het uiteinde met een paar steekjes aan de achterkant van de stof vast


Zo verspil je geen lint met knoopjes maken en krijg je ook geen bobbels achter je stof

Om een roosje te maken zet je een kraaltje vast in het midden of anders een Frans knoopje ( = een borduursteek) met borduugaren of niets, dat kan denk ik ook en dan ga je met je zijde lint telkens onder en over de draadjes van je ster door de rondte. Omdat je een oneven aantal pootjes aan je sterretje hebt ga je afwisselend de ene keer over en de keer erna onder het draadje. Probeer je zijdelint ongedraaid te houden ( valt niet mee) Het scheelt als je niet al te lange stukken tegelijk afknipt.

Hier het roosje als het af is. Ik had het een hele tijd niet gedaan dus deze is niet zo heel goed gelukt maar niemand die het op zal vallen als mijn laarzen klaar zijn.


Je kunt je roosje breder in diameter maken door je sterretje van garen langere pootjes te geven.
Als hij groot genoeg is steek je het lint naar achteren door de stof heen en zet je het voor het afknippen weer met een paar steekjes naaigaren vast zoals bij het aanhechten.

Hieronder een roosje gemaakt met 3 garen " pootjes"Na het roosje heb ik een paar "blaadjes"gemaakt. Dat is alleen een kwestie van omhoog door de stof steken en even verder weer naar beneden. Niet te strak aantrekken.

 
Daarna heb ik er nog een paar kraaltjes opgenaaid


Zo, de eerste is af!
Ik ga het hartje iets binnen de potloodlijn uit knippen. Ik weet nog niet hoeveel ik er nodig zal hebben. Ik denk dat ik aan de voorkant iets ga maken dat wat groter is en tussen de hartjes ga ik wat met borduurzijde doen. Dat is tenminste nu het plan. Wie weet denk ik er na vannacht weer anders over! :-)

Wordt vervolgd....

3 opmerkingen: