zaterdag 4 oktober 2014

Voorbereidingen mozaiek spiegel

Aanstaande woensdag is het zover. Mijn eerste poging tot mozaieken is dan een feit. Omdat ik geen kostbare tijd wil verspillen aan ontwerpen en verzinnen heb ik dat thuis al gedaan zoals jullie weten.
Ik heb een spiegel gekocht en om een beetje te weten hoe breed de rand moest zijn heb ik een stuk MDF gepakt wat ik nog had liggen. In het verleden gebruikte ik het om tekenpapier op te bevestigen voor op mijn ezel als ik wat groots moest tekenen maar tegenwoordig ligt het op de lattenbodem van het bed op onze computer/yogaoefeningen/echtelijkeruzie logeerkamer,die moet ik zeggen, nauwelijks gebruikt wordt. Een aantal latten liggen los en zo kan het zomaar gebeuren dat je bij het omdraaien door het bed heen zakte totdat ik die plaat er op gelegd heb.

 
Ik heb met een krijtje en de losse hand de rand er half opgetekend en dat ging eigenlijk wonderlijk goed!.
Daarna heb ik berekend dat de plaat 80x75cm moest zijn. Ik heb de afmetingen op een papiertje gezet en aan de meneer in de doe het zelf zaak gegeven die naar later bleek een plaat van 80x72cm voor me gezaagd heeft! Nou ja, daar zou ik het ook mee moeten kunnen redden...
Eerst was ik van plan om de rand door middel van raster methode aan te brengen op het MDF maar het met de losse hand tekenen ging zo goed dat ik er maar vanaf zag. Het scheelt een hoop rekenen en meten en werk. Wil je een ingewikkeldere vorm overnemen waarbij het wat nauwer luistert dan kun je hier zien hoe het in zijn werk gaat
http://lekkerhandig61.blogspot.nl/2013/04/teken-of-schilder-smokkel-methode.html

Ik heb eerst de spiegel precies in het midden gelegd en met een potlood de omtrek erop getekend. Ik heb ook een lijntje getekend in het midden van de boven en onderkant want ik ga maar de helft met de losse hand doen en het daarna kopieren voor de andere kant. Zo handig ben ik ook weer niet dat ik het met de losse hand helemaal symetrisch rondom kan tekenen;-)


Deze was niet helemaal naar mijn zin. De krul halverwege was iets te kort en onderin iets te dun. Omdat ik het met krijt getekend had was het makkelijk genoeg om te veranderen.

Hier de goedgekeurde versie


Daarna heb ik er patroonpapier op gelegd en het patroon overgetrokken maar als je dat niet hebt kun je ook bakpapier gebruiken denk ik, als je er maar doorheen kunt kijken


Hierna ging het even " mis"

Ik heb het papier omgedraaid en met krijt  gekrast op de plek waar aan de andere kant de potlood lijnen zaten


Maar dan krijg je geen spiegelbeeld! Dat is meer om dingen te reproduceren!

Ik heb toen met krijt getekend op de kant van het potlood ik heb het maar op de vloer gedaan want ik wist wat er zou gaan gebeurenDaarna heb ik het papier omgekeerd en in de juiste positie gelegd. Ik was blij dat ik ook tekens gezet had waar de hoeken van de MDF plaat  waren zodat het er niet scheef op zou komen te staan!


als je daarna met een potlood over de potloodlijn gaat wordt het krijt aan de andere kant van het papier overgebracht op de plaat

Omdat ik het eerst verkeerd gedaan had was er zowel rood potlood


Als wit krijt doorgedrukt


Het zijn vage lijnen maar je kunt ze goed volgen

Tot slot de libellen! Ik wist nog niet hoeveel en waar ik ze wilde hebben dus ik heb er een paar getekend en uitgeknipt zodat ik ze op verschillende plekken neer kon leggen voordat ik een beslissing hoefde te nemen.


Toen ik besloten had hoe en wat heb ik ze met potlood omgetrokken en daarna wit geverfd.
Waarom? Vraag je je misschien af....nou, die vrouw had prachtig ietwat zoorzichtig glas in aqua tinten en ik was bang dat ze niet tot hun recht zouden komen met een wat donkere MDF achtergrond kleur.
Morgen ga ik de rest een laagje blanke lak geven zodat het vocht van de lijm en het voegsel niet zo in zal trekken.

Dit gaat het worden!


Het is allemaal nog wat vaag en op de foto niet goed te zien maar de komende weken zal daar vast verandering in gaan komen!

4 opmerkingen:

 1. Dat gaat, volgens mij, geweldig mooi worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het, al verwacht ik wel frustraties onderweg. Dingen gaan nooit zoals je ze on gedachten ziet. Ik ga beginnen met de zwarte slinger om het knippen onder de knie te krijgen en daarna de libellen en daarna het opvullen van de rest.

   Verwijderen
 2. ...ik snap er (nog) niks van maar verheug me op het resultaat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt niet? Ik hoef dus geen boekje over afbeeldingen reproduceren te schrijven! ;-) misschien doe ik wel een miniversie waarin ik niet laat zien waar ik de mist in ging

   Verwijderen