donderdag 2 mei 2013

Tas Met Een Boodschap

Zoals ik regelmatig vertel versier ik vaak dingen. Ik heb in het verleden een aantal tasjes versierd. Meestal deed ik dat op een patchwork basis. Die methode heeft zelfs een naam.. google maar eens victorian crazy patchwork en je zult de meest geweldige creaties tegenkomen als je van druk houdt.
Daarop kun je je helemaal uitleven met kantjes,bandjes,kraaltjes en borduursels.
Hier zie je een aantal van de tasjes die ik gemaakt heb.Ze hangen aan een mokkenrek achter de deur in onze bijkeuken. Meestal staat de deur open dus ze hangen uit de weg en uit de zon.

Onlangs ben ik me bezig gaan houden met het zwerfafval probleem en vooral dat van plastic dat, als men zich er op een verkeerde manier van ontdoet oftewel op straat neergooit, plastic er honderden jaren over doet om te ontbinden en ondertussen onbeschrijfelijk leed veroorzaakt aan de dieren op onze aarde.
Ik ben niet goed met onder woorden brengen van zulke zaken en ik ben niet het type om met een spandoek te lopen maar ik heb een manier gevonden om, zonder een woord te zeggen, toch mensen ervan bewust te maken of ze nou willen of niet...
Ik heb bedacht om een rugzak met een boodschap te maken.
Dit is hem...De rugtas werd in een ver verleden gratis bij een krat bier cadeau gegeven. Één afbeelding heb ik zorgvuldig over het logo genaaid.
Ik heb hem " versierd" met een paar stukken zwerfplastic die ik opgeraapt heb. Eerst wilde ik hem helemaal volhangen maar ik kwam al snel tot de conclusie dat beelden belangrijker en praktischer zouden zijn. Ik wil er tenslotte mee gaan rondlopen en ik wil niet het gevaar lopen dat ik onderweg stukken verlies en aan het probleem meewerk.
De labeltjes met de doodshoofden heb ik van het herinneringskaartje van onze tandarts gemaakt. Even ter verduidelijking onze tandarts stuurt geen kaartjes met doodshoofden erop maar het kaartje was de juiste kleur geel dus ik heb, om één label te maken twee driehoekjes uitgeknipt en ze op elkaar geplakt met de tekst aan de binnenkant en heb er toen doodshoofden op getekend.
De afbeeldingen zelf waren geen "eigen huis en tuin" zoals we hier zeggen. Op het programma eigen huis en tuin gaat er nooit wat mis, ze raken nooit schroefjes kwijt en alles past gelijk precies willen ze ons doen geloven.
Eerst wilde ik T shirt transfer papier gebruiken om de afbeeldingen op te printen. Ik had nog één vel over en het printen ging goed maar zoals altijd ging het mis bij het opstrijken op stof. Ik denk dat ik niet gelijkmatig genoeg het stijkijzer er op houd want ik krijg altijd witte strepen door mijn afbeeldingen heen. Bovendien werden de afbeeldingen een stuk minder duidelijk.
Toen heb ik verzonnen om doorzichtig plakplastic te gebruiken. Ik heb de afbeeldingen op papier uitgeprint en toen uitgeknipt en daarna aan de voorkant en achterkant er plakplastic op geplakt Ik heb bij het netjes knippen rondom een randje plastic gelaten dat ik gebruikt tijdens het vastnaaien op de rugtas met doorzichtig nylondraad. De labeltjes heb ik ook aan beide zijde met plakplastic beplakt dus het geheel is watervast.

Ik heb het thema zwerfafval gebruikt maar je zou zelf elk thema kunnen nemen dat je wilt of desnoods reclame kunnen maken voor je eigen bedrijf. Als je in de rij bij de kassa staat of op een braderie loopt of gewoon in een grote stad woont, er loopt altijd wel iemand achter je.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik de indruk heb dat mijn kinderen denken dat ik gek ben maar het kan me niet schelen. Het is voor een goed doel en alle beetjes helpen. Bovendien hangt het ding op mijn rug en kan ik niet zien hoe de mensen reageren. Misschien dat ik ze wel hoor, ik ben benieuwd......

Zou je misschien 6 minuten en 52 seconden van je leven willen  besteden om 
dit filmpje even te bekijken? Tot voor kort wist ik niet dat het zó erg was.

5 opmerkingen:

 1. Lol mijn kraamhulp was net als jij... twee oudere zonen had ze geloof ik en was ook dol op van alles zelf maken en versieren. Had ze voor twee euro een jas van de emmaus en dan alles erop genaaid, was mooier dan zo'n desigual-ding :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je komt in iedergeval dan nooit iemand met hetzelfde tegen ;-)

   Verwijderen
 2. Wat een geweldige tas. Wat triest dat het nodig is. Ik hoop dat je een aantal mensen aan het denken zet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil hem morgen in gaan wijden. Ik ben er een beetje huiverig voor. Je zou het misschien niet denken maar ik ben niet een echte aandachttrekker .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goed idee zeg. En je hebt er ook echt een leuke tas van gemaakt vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen