vrijdag 3 mei 2013

Zelf Een Stoep Maken

Ik heb me jarenlang geërgerd aan onze stoep. Het was een grijs blok cement met bovenop kleine bruine tegeltjes van 5x5cm en het ergste van alles, er was een hoekje afgebroken.
We hebben in 1981 het huis gekocht en het duurde tot 1996 totdat ik een oplossing bedacht had en in actie kwam.
Ik heb wat oude " actiefoto's"  opgezocht die genomen zijn door onze overbuurvrouw die toen der tijd alles op de foto zette.


                         hier mijn niet fotograferende buurvrouw Joke links en ik

We hebben eerst de oude stoep op een kruiwagen gedaan en afgevoerd.Daarna hebben we met planken een mal gemaakt om het nieuwe cement in te gieten. We hebben hem niet helemaal vol gegoten want er zou een versiering op komen hoe kan het anders . We hebben de basis eerst goed hard laten worden.

Even nog wat achtergrond informatie... ik wilde een versiering maken maar wist nog niet wat. Ik had eerst gedacht aan mozaik, ik spaarde al jaren scherven om ooit iets van te maken is nóg niet gebeurd maar bedacht dat een stoep met blauw-witte scherven toch wel érg in het oog vallend was, ik wilde iets subtielers en dacht toen aan stenen. Daarna heb ik jaren, bij vlagen,in het grind bij mijn ouders zitten wroeten opzoek naar geschikte stenen. Ze moesten een bepaalde vorm hebben en kleur en vrij plat zijn. Toen ik een aardige verzameling had ben ik patronen gaan uitproberen op het droge totdat ik iets had dat naar mijn zin was.Op de foto zie je een aantal stenen, sommige zijn losgeraakt uit mijn stoep en andere zijn ter vervanging van stenen die losgeraakt zijn en weggespoeld.

Op de dag van de afwerking was ik aardig gestrest  Er zou een laag van een paar cm cement bovenop komen en ik had maar een bepaalde tijd om mijn patroon in het natte cement te leggen voordat het hard werd. Bovendien moest ik niet te snel beginnen want dan had je kans dat mijn stenen helemaal weg zouden zinken in het cement!

Maar, alles ging goed!Hier zie je het eindresultaat maar dan 17 jaar later. Er zijn wat steentjes los en weg dus hij moet een reparatie ondergaan maar ik heb nog geen geschikt middel om de steentjes weer vast te plakken. Met mijn lijmpistool werkt niet of maar even. Dus als je een oplossing weet dan hoor ik het graag!

Ik heb toen ook een bijpassende bloempot gemaakt maar daarover later meer.

2 opmerkingen:

  1. Even gevraagd aan klussende man, het kan met montagekit die voor buiten geschikt is. Niet goedkoop trouwens...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt! Ik heb een ZZP buurman die in die branche zit. Misschien dat hij het heeft en ik een kloddertje mag hebben.

      Verwijderen