dinsdag 11 maart 2014

Troep en afval

Vorig jaar heb ik een keer een blog geschreven over wat te doen met onbruikbare kleding en textiel. Ik had namelijk van die tricot hoeslakens die vol met gaten zaten die ik niet in de container wilde gooien omdat ze dan vies worden terwijl ik weet dat lorren gebruikt worden als vulling van kussens en stoelen etc. 1 persoon reageerde met de opmerking dat asiels er blij mee zouden zijn maar ik denk dat dat meer geldt voor gewoon katoen en handdoeken etc. Iemand anders opperde iets over de ouderwetse lorrenboer van vroeger. Dat zette met aan het denken en 25 januari heb ik een mailtje gestuurd naar onze gemeente waarin ik uitlegde dat ik graag nog meer afval wilde scheiden en of er een mogelijkheid bestond om ergens lorren in te leveren en misschien ook blik.
Dit schreef ik:

L.s.,
Ik scheid al papier, plastic, batterijen etc. maar ik vraag me af of ik ook ergens met oud kapot textiel terecht kan, lorren zeg maar. Ik weet dat ze voor diverse doeleinden gebruikt worden maar ik vind het vreemd om ze in de container te gooien tussen het huisvuil waar ze vies worden en er weer uitgevist moeten worden en vroeg me af of er een andere mogelijkheid was of dat die er binnenkort gaat komen. Het gaat dus om onbruikbaar textiel en niet kleding dat niet meer gedragen wordt.
Tevens vroeg ik me af of er ergens aluminium b.v van waxinelicht cupjes, blikjes of aluminiumfolie ingezameld wordt of gaat worden.
Ik hoor het graag van u

Met vriendelijke groet Lekkerhandig ( maar dan mijn echte naam natuurlijk ;-))

28 januari kreeg ik een officiële ontvangst bevestiging waarin stond dat ze mijn mailtje door gestuurd hadden naar de afdeling Leefbaarheid en Wijk........fast forward zes weken.........en nog niets gehoord.....gelukkig bestaat er geen bureaucratie in Nederland zoals in sommige landen ;-)
 Vanavond las manlief in ons plaatselijke deur aan deur krantje dat er vanaf 10 maart in de woonkernen witte bakken komen te staan waarin onbruikbare kleding en textiel gedaan kunnen worden! Dan kan ik eindelijk mijn jacquard hoeslakens weg doen! Het is maar goed dat manlief die krantjes helemaal uitpluist anders had ik er misschien nooit wat van geweten. Ik ben benieuwd of ik ooit via officiële wegen nog iets hoor. Het doet mij denken aan die keer dat kinderen ons witlof hok in de brand gestoken hadden. We hadden via de tam tam gehoord wie de daders waren en hebben de politie gebeld om dit door te geven en hebben nooit meer wat gehoord. Later hoorde we via dezelfde tam tam dat de jongens naar bureau Halt moesten. Het was wel handig van de politie geweest om het even aan ons door te geven want het werd natuurlijk een verzekeringskwestie. ik dwaal weer af.....
Er zijn ook gemeentes waar melk- en sap pakken apart ingezameld worden en gerecycled worden. Hier kun je er meer over lezen
http://www.tetrapak.com/nl/duurzaamheid/recycling/nederland

Vandaag heb ik de middag nuttig besteed. Ik had lekker op mijn luie wammes stoel kunnen gaan liggen lezen in het zonnetje maar ik had een onbedwingbare drang om het zwerfvuil dat geen plastic was op een gedeelte van mijn route op te gaan rapen.
Ik heb de wasmand die ik gevonden heb met riempjes aan de buggy vastgemaakt en heb mezelf compleet belachelijk gemaakt ( al is het voor een goed doel). De eerste kilometer lag alleen maar een plastic dekseltje maar toen ik op de parallelweg van de N57 kwam werd het een heel ander verhaal!
Dit is de opbrengst van een kilometer schat ik



In de plastic tas zitten allemaal geplette blikjes. Ik ben 2,5 uur op pad geweest en dacht even dat ik een blaar ging krijgen door de knijpstok maar het is loos alarm.

Morgen ga ik eerst maar eens in mijn eigen huis zwerfvuil rapen. Mijn huis wordt van al mijn neven activiteiten niet bepaald schoner..... 

4 opmerkingen:

  1. Hartstikke goed van jou om dit zwerfafval te verzamelen, ik verzamel ook regelmatig bij mij in de buurt. Jammer genoeg is dit nodig...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet je Ans, ik ben hoopvol dat er verandering in gaat komen. Peter Smith timmert flink aan de weg en op twitter en facebook komt de #zwerfie beweging op gang ( een afval versie van de selfie) Het streven van iedereen is dat het normaal gaat worden dat iedereen plastic wat hij op straat ziet liggen opraapt. Het zijn maar enkelen die zo'n troep maken en als het blijft liggen wordt het een bende. Al moet ik zeggen het na feesten zoals Dance- en Gayparade en carnaval een giganische bende is maar dat is ook een kwestie van mentaliteits verandering en dat heeft tijd nodig.

      Verwijderen
  2. Hoi lekker handig, zit even wat oude post van je te lezen..

    Probleem bij dergelijke evenementen is dat de gemeente bij het verlenen van de vergunning eisen dat er drank in plastic wordt geschonken. Ben het met je eens dat het weggooien een mentaliteitskwestie is, maar denk dat we meer winnen door het bij de bron aan te pakken. Woon zelf nu al jaren in Duitsland en hier is het normaal dat alle drank in dik scheperschervenvrij glas geschonken wordt waar je per gals 50 cent tot een euro statiegeld betaald. Net als trouwens op kleine flesjes en blikjes.. Misschien eens goed om Gemeentes aan te schrijven wat hun mening is en of ze bereid zijn hun beleid te veranderen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Duitsland wordt keer op keer in discussies op het internet genoemd als land om als voorbeeld aan te nemen wat betreft statiegeld! Jullie hebben het daar heel goed geregeld. Hier proberen de sappen en fridranken industrie juist statiegeld afgeschaft te krijgen dmv allerlei smerige spelletjes en leugens en dat terwijl 95% van de bevolking het wil behouden en/of uitbreiden!

      Verwijderen