donderdag 5 september 2013

Krotenkoker

Zelf bereide krootjes of bietjes uit de vriezer zijn heel erg lekker ( vind ik) maar ook heel veel werk! Wij hebben ze weer eens in ons groente tuintje gezaaid en wie zaait moet oogsten (als alles goed verlopen is). Manlief had ongeveer de helft geoogst. Tijd voor mij om in actie te komen. Diegene die het formaat van een voetbal hadden ( volgens hem) zijn in de vuilnisbak beland. Ik heb een hekel aan verspilling en heb daar moeite mee maar wist er geen andere bestemming voor.
Kroten koken is niet alleen veel werk maar ook een heel vies werkje.
Goede voorbereiding is het halve werk dus ik ben begonnen om de omgeving te beschermen. Dan weet je zeker dat er niets gebeurd. Had ik het niet gedaan dan was ik waarschijnlijk uitgeschoten en had alles onder de dieprode spetters gezeten!


Ik heb ook mijn " werkkleding" aangetrokken. 


Wees gerust. Ik heb het gewassen sinds ik het de laatste keer droeg tijdens het " ontmaden" van het konijn ;-)
De lange broek die ik aanhad had al de kleur van kroten dus daar kon niets mee gebeuren

De volgende stap was de kroten koken en alles klaarzetten 


Ze zijn natuurlijk overgekookt, zelfs al stond ik er vlak naast....er schiet me nu net een tip te binnen....een scheutje olie ( geen motor olie) in het water tegen het overkoken!

Toen ze gaar waren heb ik ze in koud water in de gootsteen af laten koelen. Daarna kun je zo met je handen het vel er af wrijven daarna kun je ze raspen...


Ik kon met mijn hele vieze handen niet om de haverklap een foto nemen dus heb wat stappen overgeslagen


Het bergje op het bord links zijn de " kontjes" die niet mee geraspt zijn. Meestal eet ik de stukken 
tijdens het raspen zelf op maar deze keer heb ik ze naderhand met mes en vork kleingesneden en hebben we het 's avonds opgegeten.
Nadat ik er wat azijn doorheen gedaan had en er wat peper op gemalen heb heb ik het in zakjes gedaan.


Nadat manlief er een datum op geschreven heeft en ze goed afgekoeld waren zijn ze de vriezer ingegaan. Het waren 14 zakjes van +\- 467gr dus we kunnen weer even vooruit. Eigenlijk moet er nog zo'n sessie volgen voor de rest van de oogst. Op de dag zelf is het niet zo leuk maar je hebt er heel de winter plezier van ( als de stroom niet uitvalt of de vriezer het begeeft.

Er schoot me nog wat te binnen tijdens het raspen..... Jaren geleden was ik aan het werk toen er een vrouw aan de balie kwam die een potje met rode urine bij zich had. " ik heb bloed in mijn urine" zei ze. " wil je kijken of ik blaasontsteking heb?" Vroeg ze. Ik zag gelijk dat het geen bloed was en vroeg of ze de dag ervoor krootjes had gegeten en dat was zo. Ze had nog nooit eerder gezien dat haar urine ( en ook ontlasting) erdoor verlkleurden! Ik heb er voor alle zekerheid nog even een test strip ingestoken maar die was goed....loos alarm dus

Als laatste moest ik nog het gasstel schoonmaken en daar gebruik ik tegenwoordig heel lekker spul voor. Ik heb geen aandelen en ik heb het hier in de buurt ook niet in winkels gezien ( maar dat zegt niks ;-)) Ik bestel het op mijn werk waar ze het ook gebruiken als voorbehandeling van de instrumenten ( pincetten etc. Geen trompetten en cellos's )


Het is eigenlijk om kleding in de te wassen maar ik maak er van alles mee schoon. Ik doe een beetje in een spuitfles en vul het aan met water en spuit van alles ermee onder . Even in laten trekken ( of niet) en je veegt het zo schoon. Het ontvet erg goed en ruikt lekker zonder overheersend te zijn.


                                               30 seconden later.......

Roestvrijstaal wordt er niet streeploos door. Misschien als je het daarna heel goed opwrijft maar dat doe ik meestal niet. Zoonlief staat regelmatig te kokkerellen en dan zou ik het wel 5x per dag moeten opwrijven maar als er visite komt wil ik me eens uitsloven ;-)

1 opmerking: