donderdag 20 februari 2014

Op de barricades

Ik ben ondanks de meer dan halve eeuw dat ik hier op aarde leef nog steeds een beetje goedgelovig en naïef. Als iemand me wat vertelt ben ik geneigd ze te geloven en ga ik er niet van uit dat ze staan te jokken tegen me.
De meeste van jullie weten inmiddels wel dat mijn levensmissie sinds bijna 1 jaar is om de wereld of in iederegeval de parallel weg van de N57 vrij te houden van zwerfplastic.
Met veel belangstelling en ongeloof volg ik het plan om statiegeld op grote PET flessen af te schaffen.
Onlangs heb ik naar Kassa groen gekeken waar er een meneer van de frisdranken en sappen industrie aan het woord was die ( natuurlijk) zei dat statiegeld achterhaald was en dat we met de plastic inzamel containers een veel betere manier hadden om plastic te recyclen!
Voor degene die het stukje willen zien, hier is de link...
http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/statiegeldsysteem-nadert-zijn-einde/speel/1/

Ik keek ernaar en ik geloofde hem!  Wat hij zei leek me heel plausibel!.....totdat ik er eens goed over nadacht....ik ging uit van mezelf. In huize lekkerhandig gaan tegenwoordig de opengeknipte Lipton plastic theezakjes bij het plastic en het papieren labeltje bij het oud papier....een beetje OCD geef ik toe ;-) maar aan de uitpuilende containers die op maandag aan de weg staan te zien doet lang niet iedereen het hier niet op die manier!. Op mijn werk heb ik eens rond gevraagd wie plastic apart hield maar er was er maar eentje die dat deed en het zijn toch stuk voor stuk allemaal " keurige" meiden.
Als die mensen nu al hun plastic niet in de containers doen zal dat niet ineens gaan gebeuren als het statiegled afgeschaft wordt! Ik ken iemand die zelfs af en toe een vuilniszak met huisvuil in de plastic bak stopt als haar container vol is en aan de rook uit haar schoorsteen te zien ( met bijbehorende geur) denk ik dat er ook regelmatig wat huisvuil in de openhaard verdwijnt.
Onlangs heb ik de gemeente gemiald om te vragen of er plannen waren om het inzamelen van gescheiden afval uit te breiden met b.v. lorren ( dan kom ik eindelijk van die kapotte hoeslakens af)  en blik ( dan ga ik dat ook oprapen) Ik hoef niet nog een kliko bij de deur maar het zou wel fijn zijn als ik het ergens naar toe kon brengen.
Ik ben dus tegen het afschaffen van statiegeld en het liefst nog voor het uitbreiden ervan naar kleine flesjes en blikjes .
Hieronder een link naar een petitie over het afschaffen van het statiegeld systeem

http://echteheld.nl/petitie

Nu ik toch bezig ben ....Nestle wil dat schoonwater een mensenrecht wordt! Ik was zeer verheugd toen ik het hoorde!  ( naïef he ;-)) maar wat blijkt, ze willen dat je hun water koopt en dat zit voorverpakt in plastic flessen. In Pakistan zijn ze zo bezig met het oppompen ervan dat er voor de lokale  bevolking steeds minder overblijft.
Hier nog een petitie door mensen die hopen dit te kunnen stoppen

http://action.sumofus.org/s/nestle-water-pakistan-thanks/?action_id=18357595&akid=.4059406.1iv-PL&ar=1&form_name=act&rd=1&sub=homepage

Als laatst nog wat leuks ( voor mij dan)....Wij hebben sinds kort een Jumbo in het volgende dorp. Mijn vrees werd waarheid toen ik overal ballonnen aan lantarenpalenen en op rotondes zag hangen. Vroeger wilde ik niet dat mijn kinderen onopgeblazen ballonnen kregen omdat ik ooit een verhaal gehoord had over een kind dat gestikt was bij het opblazen ervan toen hij een grote teug lucht nam en de ballon in zijn luchtpijp terecht kwam. Nu denk ik aan alle zeedieren die ze voor een kwal aanzien en ze opeten en daardoor dood gaan. Ik heb de bedrijfsleider via facebook gefeliciteerd en gelijk gevraagd of hij de ballonnen ook weer ging verwijderen zodat ze niet in de zee terecht zouden komen ( ik had wel eerst een wijntje op om moed te verzamelen, ik heb weinig haar op mijn tanden ;-)) Ik kreeg bericht terug dat ze dat  zouden doen EN inderdaad ze waren weg maar er waren stormen geweest en ik zag ze overal in de bosjes en de goot liggen en er hingen er ook nog een stel kapot aan een aantal lantarenpalen. Vandaag heb ik ze allemaal opgeraapt en afgeknipt. Die uit de goot waren helaas verdwenen, ik vrees het riool in en opweg naar zee..
Hier de oogst


Ik ben de winkel ingegaan en heb ze aan de bedrijfsleider overhandigd ( zonder wijn!) Hij keek ernaar, pakte het aan en zei " wacht even" en liep weg.....en haalde een bos bloemen voor me! 
Hij bedankte me en zei " Ik heb er nog nooit zo bij stilgestaan," wat heel goed kan. Ik vroeger ook niet. Ik vond zwerfvuil ontzettend lelijk maar had nog nooit van plasticsoep gehoord en toen ik er wel van gehoord had had ik nog geen idee dat al die dieren dachten dat het voedsel was en het opaten en toen ik dat wel wist had ik nog geen idee dat al die toxische stoffen uit dat plastic in ons voedselketen terecht komen! 


Ps. Als je je afval goed scheidt heb je na twee weken nog maar een bodempje afval in je container! :-)

10 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend goed van je , dat je naar die bedrijfsleider bent gestapt.

  Ik scheidt ook alles, maar het kan nog veel beter.

  En dat afschaffen dan statiegeld is echt een onzalig plan.
  Ik vraag me altijd af waarom het bij onze oosterburen wel kan en hier niet?Misschien dit alles in Europees verband ?

  Succes Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig. Ik scheid ook alles, maar zou wel vaker wat van de straat oid kunnen oprapen. Wat een bikkel om met die zak ballonnen naar de jumbo te gaan. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Peter Smith van Klean zegt dat als 25% van de Nederlanders elke dag 1 stuk zwerfafval opraapt en al snel geen zwerfafval meer zal zijn. Dat zou toch geweldig zijn! Ik kan geen ritje meer maken zonder er naar uit te kijken. Genieten van het uitzicht is er niet meer bij helaas...

   Verwijderen
 3. mooie actie, ik zelf scheid al mijn afval en neem zelf zakjes mee naar de winkel en probeer de aankoop van zaken met veel plastic verpakkingen te vermijden ,maar in mijn omgeving komt iedereen met het excuus dat het afval toch weer bij elkaar komt en daarom afval scheiden totaal geen zin heeft

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Manlief heeft een jaar of tien geleden achter de vuilniswagen gelopen en die ging regelmatig bij de AVR langs. Daar werd ter plekke zelfs nog afval gescheiden. Alleen als de verbrandings oven tekort kwam gooide ze gescheiden afval erbij omdat de ovens moesten kunnen branden

   Verwijderen
 4. Ik neem op iedere wandeling 2 stuks zwerfvuil mee. Dat doe ik al jaren. Plastic gaat bij mijn eigen plastic afval, papier in mijn oud papier doos, restafval in de grijze container, blik en andere metalen in de ton voor de plaatselijke scholen. (wordt 1 keer per jaar door ouders opgehaald en verkocht tbv de scholen)
  Glas in de glascontainer. We hebben een grote compostbak waar al het keuken- en tuinafval in gaat. De kippen eten de ene of halve gekookte aardappel die overblijft, de geiten de aardappelschillen, groentenresten etc. Alle textiel gaat in een zak voor een goed doel en soms naar een kringloopwinkel.
  In onze containers zit altijd heel weinig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lukt het jou om na twee stuks te stoppen? Als ik eenmaal begin stop ik pas als er niets meer in mijn tas past! Doe je ook kapot textiel in de zak voor het goede doel? 99% van het textiel dat ik weg doe zou een zwerver nog niet eens willen dragen

   Verwijderen
  2. Ik heb nooit een tas bij me als ik wandel maar wil toch niet overal aan voorbij lopen en heb twee handen :-) Van kleding, die niet meer gedragen kan worden, worden o.a. poetsdoeken voor garagebedrijven gemaakt!

   Verwijderen
 5. p.s. Goed van je om naar de Jumbo te bellen en te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen