zaterdag 4 januari 2014

Zelf een kattenluikje in een deur zetten

Dochterlief vroeg laatst of we wisten hoe een kattenluik in een deur gezet moest worden. Toen we in onze deur een kattenluik zette hebben we het gat laten zagen door een man die hier op dat moment een stuk aan ons huis aan het zetten was. Daarna is het luik wel een aantal keer vervangen. Het nadeel van zo'n luikje is dat alle katten uit de buurt naar binnen kunnen komen ( tenzij je een super de luxe versie met bijpassende halsband hebt)
Het is diverse keren gebeurd dat zo'n kat zo'n haast had om weg te komen dat het deurtje aan de hoeken afbrak ( dat is trouwens met secondelijm te herstellen) Er zit ( of zat?) 5 jaar garantie op het luikje maar toen ik er mee terug ging na het afbreken zei de vertegenwoordiger dat het onmogelijk was dat het deurtje af kon breken als het goed gemonteerd was. Dat is niet waar want het functioneerde al jaren naar behoren maar tegen zo'n razend snelle exit is het niet bestand. Gelukkig zijn de flapjes los te bestellen.
Dochterlief wilde een kattenluikje in haar schuurdeur. Dan kunnen haar katten toch ergens naar binnen als zij niet thuis zijn.
Afgelopen dinsdag zijn wij naar haar op pad gegaan gewapend met het juiste gereedschap
Hier volgt de fotoreportage ( ik moest helpen dus kon niet binnen knuffelen met onze kleindochter. Bovendien had ik nog die ontstoken ogen en ik wilde haar niet besmetten)


Eerst wilde ik met een viltstift de binnenste omtrek aftekenen. Dat was geen succes want dat is niet nauwkeurig genoeg. Daarna hebben we het maar met een meetlat en een winkelhaak gedaan. Op de hoeken heeft manlief gaatjes geboord. Dat viel niet mee, dochterlief zei dat de deur bijna rot was maar het bleek hardhout te zijn en verre van rot. Het beste is om de deur uit de hangen te halen maar wij hadden niet de attributen om hem ergens op te leggen dus hebben wij dat niet gedaan.


Ik heb daarna lijntjes getekend zodat manlief wist waar hij heen moest zagen


Manlief had zijn verlengsnoer vergeten. In het schuurtje is wel stroom maar als je moet boren en zagen moet je kracht zetten en dan zou het snoer afgeklemd worden. 
Ik kreeg toen het idee om er een steen tussen te klemmen zodat je dan toch kracht kun zetten zonder dat men het snoer afklemt


Het zagen met de decoupeerzaag van mijn vader ging moeizaam


Maar is toch gelukt


Het gat is een feit, alleen het correspondeerde niet met de maat van het deurtje. Toch niet goed afgetekend .....Manlief heeft aan de linkerkant er nog een reepje afgezaagd en toen pastte het wel

  
Om de juiste positie van de gaatjes te bepalen moet je het luikje min of meer demonteren zodat de gaatjes zichtbaar worden


Wat dit voor moet stellen weet ik niet.... Het zal vast wel belangrijk zijn anders had ik de foto niet genomen... Ik heb het niet perongeluk gedaan...Dat doet me trouwens denken aan keren dat ik gebeld wordt op mijn werk en broekzak of tas geluiden hoor. Die mensen hebben hun huisarts voorgeprogrammeerd in hun telefoon staan en dan kan het zomaar gebeuren dan zo'n telefoon het nummer gaat bellen en ik opneem en dan allerlei geluiden hoor, radio's, flarden van gesprekken, loopgeluiden, zonder dat er een mens aan de andere kant zit.
Ik denk dat er ergens een priemgaatje op staat zodat we weten waar we de gaatjes moeten boren

Manlief heeft twee gaatjes geboord waar de schroeven doorheen moesten komen om beide delen te verbinden. Daarna heeft hij de schroeven er zover ingedraaid dat de puntjes net zichtbaar waren. 


De inmiddels weer inelkaar gezette voorkant hebben we tegen de deur aangehouden en toen heeft manlief voorzichtig de schroeven aangeschroeft. Dan was trouwens geen " eigen huis en tuin" want de eerste schroeven waren te kort waardoor het luikje niet vast zat en er af viel en de tweede waren te lang waardoor het luikje bijna uitelkaar spatte. Uiteindelijk hebben we er schroeven van onze schoonzoon erin gedaan die wel de juiste lengte hadden


Hier de binnenkant...dat is niet helemaal zoals het hoort....er hoort een plastic verbindingstuk tussen te zitten om het houten gedeelte te bedekken maar dochterlief ( die geen verstand heeft van kattenluikjes)  had er eentje voor glazen en dunne deuren besteld... Maar hij werkt! Nu moeten de katten eerst les krijgen hoe het werkt. Eentje kan het al, die gaat regelmatig bij de buren " buurten" ;-)

2 opmerkingen:

  1. ik heb ook zon kattenluikje ,maar nadat het voor de derde keer kapot ging omdat er een vreemde kat naar binnen was gekomen die van ons schrok en eruit wilde terwijl het deurtje zo gezet was dat onze kat er wel in kon maar niet meer uit, daar was het deurtje niet tegenbestand toen de vreemde kat er perse uit wilde : ( daarna heb ik het maar weer dichtgemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jammer. Voor de (eigen) kat is het fijn. Ik vind het vooral erg als er katers komen piesen, wat gelukkig niet veel gebeurd. Ik heb een paar keer het flapje met seconden lijm gerepareerd wat goed lukte al is het geen mooi gezicht. Tegenwoordig houden we de deur tussen de bijkeuken en de rest van het huis " dicht" onze eigen kat kan het met een pootje opentrekken maar indringers niet maar als zij erdoorheen geweest is kan de rest dat ook. Van de week zat er nog een vreemde kat in de keuken :-/

      Verwijderen